Zbog bombe iz Drugog svjetskog rata

Frankfurt sprema evakuaciju hiljade ljudi

Zbog planiranog deaktiviranja bombe koju su bacile američke vazdušne snage u Drugom svjetskom ratu, u toku su pripreme za evakuaciju 16.500 stanovnika iz središta Frankfurta.
Objavljeno: 02. 07. 2019 - 17:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bomba je otkrivena prije nedjellju dana za vrijeme građevinskih radova pored sjedišta Evropske centralne banke u gradu koji je finansijski centar Njemačke. Deaktiviranje bombe predviđeno je za nedjelju, a evakuacijska zona proteže se do središta grada i duž rijeke Majne.

Zbrinjavanje građana i regulacija prometa

Stanovnici domova i stariji građani koji žive u toj zoni biće premješteni u bolnice dan prije planirane operacije te moraju ponijeti važna lična dokumenta i ljekove. Željeznički promet takođe bi mogao biti privremeno zaustavljen, a tramvaji, autobusi i metro od nedjelje će ujutro biti obustavljeni.

Kao naknadu, evakuisani građani dobit će ulaznice za muzeje i poznati Palm Garden. Frankfurtska vatrogasna služba dobro je pripremljena za operacije deaktiviranja bombi.

U septembru 2017. 65.000 stanovnika moralo je biti evakuisano kako bi se uklonila britanska "blockbuster" bomba teška 1,8 tona.

Komentari: 0

Novi komentar