Kazao Sisojev

Izbor Maslenikova korak ka normalizaciji odnosa između CG i Rusije

Vladislav Maslenikov , koji je do sada bio zamjenik direktora Odjeljenja za panevropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije je novi  ambasador Rusije u Crnoj Gori. Šef dopisništva ruskog lista Komersant za Balkan, Genadij Sisojev za Prvu ocjenjuje da njegovo imenovanje znači i prvi ozbiljan korak ka normalizaicji odnosa između zvanične Podgorice i Kremlja. Maslenikov dolazi na mjesto ambasadora Rusije u Crnoj Gori, koje je prethodne pune četiri godine pokrivao Sergej Gricaj. Tu odluku je zvanično u ponedjeljak donio predsjednik Rusije Vladimir Putin. 
Objavljeno: 02. 07. 2019 - 20:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Mislim da se ključna stvar može protumačiti kao prvi ozbiljan korak ka budućoj normalizaciji odnosa između CG i Rusije. Zašto? Maslenik je diplomata od karijere. I drugo on se puni niz godina nije se bavio Balkanom, već opšte evropskom saradnjom, a to znači odnosima Rusije sa EU, NATO, itd", kazao je Sisojev.

Dodaje i da je Maslenikov poznat kao profesionalac i čovjek koji nije sklon radikalnim potezima. To sve ide u prilog očekivanom poboljšanju odnosa, ka čemu se, kako smatra Sisojev, već neko vrijeme radi. 

"Samo da se sjetimo neke od njih, recimo predsjenik Putin jedna od prvih svjetskih državnika koji je čestitao Đukanoviću izbor prošle godine na funkciju predjsednika, Drugo, posljednjih godinu i po dana nema nekih oštrih izjava i sa jedne i sa druge strsane", kazao je Sisojev. 

Sagovornik Prve kaže i da prethodni ambasador Gricaj nije opozvan, već je na toj funckiji bio pune četiri godine. Za to vrijeme rijetko je izlazio u javnost, nije komentarisao dešavanja u Crnoj Gori i bio uzdržan u vrijeme kada su odnosi dvije države bili zaoštreni.

Komentari: 5

Sto je s vama ljudi ??

02. 07. 2019 - 22:35

Ne budite naivni, ne budite naivni !!! Odustali od CG kao strateske lokacije na Mediteranu. Putin se predimislio? Moze biti samo promjena taktike kako je perfektno tacno predvidio Boro Krivokapic. Koje su to fundamentalne promjene u geostrateskoj konstelaciji ili u CG da bi se nesto promjenilo? Upravo tvrdim da je CG i dalje u velikoj opasnosti
Janica Matova Beograd

02. 07. 2019 - 23:42

@Što je s vama ljudi??. ŠTO JE SA TOBOM ,ŠTO SI SE PREPAO???
Janice easyyyyy

03. 07. 2019 - 00:04

Janice, citao sam tvoje komentare ovdje pa u ovoj seriji istog pitanja, mogu i tebe pitati: "Sta ti bi Janice" ? Reci mi sto ti nije jasno u mom skepticizmu pa cu ti dati argumenata koliko oces ? Jedina stvar od koje sam se prepao jeste da ce Rusija nastaviti istu politiku kao i do sad samo razlicitim metadama ko sto rekoh. I ko sto rekoh nemam razloga da vjerujem u suprotno. Eto tako moj ajanice i iz najbolej namjere bi ti savjetovao da malo uljudnije reagujes. Hvala
danilo s.

03. 07. 2019 - 08:51

Ako novi ambasador donosi poboljšanje odnosa izmedju Rusije i CG - to treba pozdraviti. Ne mislim da dobri odnosi mogu nanijeti štetu CG. Zle namjere mogu - zato treba biti oprezan.
Slazem se sa vama

03. 07. 2019 - 20:49

Treba biti veoma oprezan sa njima zbog iskustva i lekcija koje smo ,nadam se, dobro naucili do sada. Treba dosta vode da protece Moracom da bi me ubijedili da zele dobre i iskrene odnose sa Crnom Gorom.
Novi komentar