Analiza vrijednosti poznatih znamenitosti

Apartman na Menhetnu skuplji od Kipa slobode

"HomeAdvisor" je analizirao sedam poznatih građevina širom svijeta, uzimajući u obzir radne i troškove materijala, ne bi li izračunao koliko bi njihova izgradnja koštala u moderno doba.

Objavljeno: 03. 07. 2019 - 08:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Takođe, uzeti su i izvorni troškovi, koji pokazuju kako su neki materijali bili mnogo skuplji prije stotinak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.

Tako je, na primjer, izgradnja Kipa slobode ko-štala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi danas napravili gotovo po duplo nižoj cijeni. Sa druge strane, veličanstveni spomenik Hrista spasitelja u Riju osjetno bi bilo skuplje iz-graditi danas, kad bi koštao milion dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.

Ipak, neki od procijenjenih troškova su zapravo iznenađujuće jeftini - izgradnja Kipa slobode danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Menhetnu! Kome uopšte treba stan kad možete za isti novac kupiti gradsku znamenitost i uživati u njoj, zar ne?

Donosimo cijelu listu znamenitosti i njihove procijenjene vrijednosti u američkim dolarima, rangirane od najskuplje prema najjeftinijoj:

1. Piramide u Gizi - 878 miliona dolara

2. Koloseum - 380 miliona dolara

3. Ajfelova kula - 31 milion dolara

4. Krivi toranj u Pizi - 4 miliona dolara

5. Hrist spasitelj u Riju - 1,5 miliona dolara

6. Kip slobode - 1,3 miliona dolara

7. Big Ben - 222.000 dolara

 

Komentari: 0

Novi komentar