Rode dobile i tri mladunca

Podgorica je konačno dobila svoj par roda

Rode koje su se duže vrijeme posmatrale u okolini Danilovgrada, svile su gnijezdo na marezi i dobile tri mladunca - objavljeno je na stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.
Objavljeno: 03. 07. 2019 - 13:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Ove rode koje su se već duže vremena posmatrale u okolini Danilovgrada, svile su gnijezdo na Marezi i dobile tri mladunca, te na taj nacin uvećale crnogorsku populaciju za šest mališana uključujuci prinove u Beranama. Šuška se da i Gusinje ima jos jedan par, a ova godina je po svim prilikama pravi pravcati bejbi bum”, navodi se na Facebook stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Kako je objavljeno na stranici Crnogorskog društva Ekologa, za razliku od većine divljih ptica i životinja bijele rode nijesu puno stidljive i plašljive pred čovjekom.

podgoricke-rode-3

''Tako su ljudi i rode naučili da žive blizu jedni drugima. Rodama odgovaraju ruralni predjeli kojima čovjek upravlja, pa prave gnijezda i na najneobičnijim mjestima u naseljima. Čovjek je prihvatio posjete ove ptice, a često je to stvar velike podrške i radosti zato što simbolizuju dolazak sreće (luck and happiness) u dom u blizini kojeg gnijezde'', ističu u tom Društvu.

Kako dodaju, po Evropi, kojoj se vraćaju poslije svake zime, postoje cijela sela prepoznata po bijelim rodama, u kojima na skoro svakom dimnjaku, stubu ili drugoj izloženoj odgovarajućoj konstrukciji, stoji po jedno veliko gnijezdo koje svakog proljeća nastani par roda. 

podgoricke-rode-2

''U regionu Prekmurje u Sloveniji, poznatom po rodama, stanovnici prije njihovog dolaska iz Afrike obilaze gnijezda, da bi ih očistili i dodatno pripremili i osigurali za udobno oporavljanje od seobe i za gniježdjenje. Dio evropske mreže rodinih sela je i Cheshinovo-Obleshevo u sjevernoj Makedoniji, gdje je dolazak roda podsjetnik za započinjanje rada u polju, uspješnost gniježdjenja je znak da će cijela godina biti dobra, a datum njihovog odlaska je uvršten u posebne ceremonije. Još je puno ovakvih mjesta u kojima su čovjek i rode pripitomili jedno drugo. Možda će nekada i neko mjesto u Crnoj Gori biti dio ove mreže'', zaključuje se u objavi Crnogorskog društva Ekologa. 

Komentari: 4

Maestro

03. 07. 2019 - 22:15

Vratiše se rode...
DURMITOR

04. 07. 2019 - 09:22

Trba ih utemeljiti kao ,,NOVOPODGORIČANI,,
Wilkins

08. 07. 2019 - 10:46

Đe ste sad lovci, i vi ste mi neki. Ove dvije vam utekoše.
ggg

11. 07. 2019 - 08:47

e sad su zavrsile karijeru.
Novi komentar