"The way of the light" (FOTO)

Otvorena izložba Nikole Kovačevića u PG

Sinoć je u Dvorcu Petrovića na Kruševcu otvorena izložba slika "The way of the light" - fragmenti Pariz-Los Anđeles-Morakovo, koju čini 25 slika crnogorskog slikara Nikole Kovačevića. 
Objavljeno: 03. 07. 2019 - 14:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložba je otvorena uz zvuke violine i klavira u izvedbi mladih crnogorskih muzičarki Dajane Pavićević i Maše Kovačević, nakon čega se prisutnima obratio Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja crnogorsko-francuskih preduzeća. 

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, inostrani kolekcionari i investitori, kolege i prijatelji Kovačevića

izlozba0

Da se prisutnima veoma dopada Kovačevićev stil i rad, govori i činjenica da je sinoć prodata slika u iznosu od 20.000 eura. 

“Drago mi je da nakon nekoliko godina izlažem svoje slike u Crnoj Gori. Izložene slike su dio mog dugogodišnjeg rada u Parizu, Los Anđelesu i mom rodnom Morakovu. Nadam se da će posjetioci uživati u slikama koje će biti izložene do 20. jula”, izjavio je autor. 

izlozba1

Izložba se organizuje u partnerstvu sa Fondacijom Petrović Njegoš, a svi zainteresovani moći će da je posjete do 20. jula. 

Nikola Kovačević je rođen u  Nikšiću 1973. godine.  Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 1997. godine u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Nagrađivan je kao član grupe “8 Nezavisnih” 1997. godine od Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo "1er Prix Marin" na jesenjem salonu u Parizu 2004. godine.

izlozba2

Dobitnik Specijalne nagrade “World Nasse Gallery” u Njujorku 2005. godine. Od 1996. godine je izlagao na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama od Nikšića do Pariza, Los Anđelesa, Majamija itd.

Zadnjih 18 godina živio i radio u Francuskoj (Pariz) kao i godinu dana u SAD-u (Los Anđeles). Posljednjih par godina svoju slikarsku inspiraciju nalazi u rodnom Morakovu gdje i provodi jedan dio vremena.

Komentari: 1

Milovan

03. 07. 2019 - 16:07

Covjek je medju 5 najboljih slikara bivse Jugoslavije.Jedino mi smeta sto prodaje slike galeristima iz drugih drzava i ne ostaje nista nama...Vrhunski talenat
Novi komentar