Nakon dramatičnog upozorenja Unije poslodavaca

Poslodavci da povećaju plate, Vlada da uvede neoporezivi dio zarade

Poslodavci, ali i država nijesu ništa uradili da zadrže mladu radnu snagu u zemlji – prije svega povećanjem zarada. U prilog tome svjedoči podatak da u Crnoj Gori, prema podacima CBCG, plate stagniraju već devet godina, iako je došlo do zavidnog rasta ekonomije...
Objavljeno: 04. 07. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Unija poslodavaca iznenadila je crnogorsku javnost saopštenjem u kome se ističe da će „nadolazeći talas odliva radne snage biti koban po crnogorsku privredu i tržište rada“.

To je najdramatičnije saopštenje nekog relevantnog poslovnog udruženja nakon dvije i po decenije i uvođenja sankcija tadašnjoj SR Jugoslaviji u čijem sastavu je, podsjetimo, bila i Crna Gora.

Poslodavci su, što se tiče odliva radne snage, potpuno u pravu. Mlada i mahom obrazovana radna snaga odlazi trajno iz Crne Gore.

Mladi odlaze: Prema zvaničnim podacima, samo u posljednje tri godine Njemačka je crnogorskim građanima izdala oko 3.000 radnih dozvola.

Poseban problem predstavlja sezonska radna snaga.

nezaposlenostglavnaNiko ne vodi evidenciju koliko mladih iz Crne Gore radi sezonski od Hrvatske, preko Malte do Sjedinjenih Američkih Država, ali je sigurno riječ o više hiljada osoba.

Bilo je inicijativa da Crna Gora drastično spusti kvotu za sezonski rad stranaca, kako bi stimulisala domaću sezonsku tražnju, no od toga ne bi bilo neke vajde.

Jedno je sigurno – slabo ko od mladih iz Crne Gore želi da sezonski radi za 300-400 eura bez slobodnog dana i uglavnom bez osiguranja na crnogorskom primorju, no, iz sasvim razumljivih razloga, radi za višestruko veću sumu u pomenutim zemljama.

Plate stagniraju devet godina: S druge strane, poslodavci, ali i država nijesu ništa uradili da zadrže mladu radnu snagu u zemlji – prije svega povećanjem zarada.

U prilog tome svjedoči podatak u Crnoj Gori plate stagniraju već devet godina, iako je došlo do zavidnog rasta stope ekonomije.

Tako su pedantni ekonomisti iz Centralne banke izračunali da je najveća realna zarada u Crnoj Gori bila ona isplaćena 2010. godine. Od tada je razliku od nekih tridesetak eura pojela – inflacija.

Takođe, država nije stvorila stimulativan okvir za rast zarada. Dok su države regiona više puta povećavale minimalce i uvodile neoporezovane djelove zarada sve u cilju povećanja plata,  dotle se naša izvršna vlast tri godine premišljala i na kraju, reklo bi se sa zakašnjenjem, povećala najmanji minimalac u regionu na 222 eura. 

cbcgGazde i poslodavci su, sudeći prema relevantnim podacima, tokom posljednjih nekoliko godina dobro iskoristili rast ekonomije.

Tako je prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori čak 60.000 praznih stanova, a na računima komercijalnih banaka  se početkom ove godine nalazilo oko 3,4 milijarde eura (pola firme, a pola stanovništvo). To praktično znači da ne stoje primjedbe poslodavaca, da nema para za povećanje zarada.

Očigledno je da novca ima, ali još nijesu posegnuli za tom mjerom.

Ista plata 14 godina: Sagovornici Portala Analitika iz sektora usluga tvrde da im plate nijesu povećavane više od deceniju. To praktično znači da je procjena CBCG da plate stagniraju – korektna.

„Zaposlila sam se prije 14 godina i od tada mi je plata ostala ista 300 eura. Gazde tvrde da je to zbog države koja uzima veliki porez, ali ja u to ne vjerujem jer oni voze džipove i kupuju stanove na Primorju“, tvrdi za naš portal Nadežda N. radnica u jednoj podgoričkoj kladionici.

Jovana. M kasirka u jednom podgoričkom supermarketu kaže za naš portal da u tom lancu plate nijesu povećavane već deset godina.

„Radimo i ćutimo. Sva sreća da ćemo dobiti neradnu nedjelju, a o povećanju zarada niko i ne pomišlja iako su pazari porasli“, dodaje naša sagovornica.

Visoka poreska opterećenja plata: Poslodavci su u pravu kada se žale na visoka poreska opterećenja rada. Opterećenja su do sada iznosila oko 66 odsto i najnovijim mjerama su smanjena na 64 odsto, ali su i dalje najveća u regionu.

Zbog toga se mora naći način da država ide na dalje smanjenje poreskog opterećenja rada uz prelaznu mjeru – uvođenje neoporezivog dijela plate kako bi snažnije stimulisala rast zarada.

„UPCG godinama unazad predlaže smanjivanje troškova (poreskog opterećenja) na rad, jer je Crna Gora jedina zemlja u regionu u kojoj se, primjera radi, dio zarade koji se odnosi na topli obrok i regres oporezuju. Za razliku od nas, Republika Srpska je upravo iz razloga suočavanja sa ozbiljnim odlivom radne snage, kako bi postala primamljiva za svoje radnike, nedavno usvojila mjeru za izvjesno povećanje plata, te će država za zarade iznad оdređenog  iznosa poslodavcima vraćati 70% uplaćenih doprinosa na taj uvećani dio“, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca dostavljenom Portalu Analitika. 

konobar

Jeftina radna snaga u turizmu:  Na očiglednu stagnaciju rasta zarada u Crnoj Gori uticala je procjena izvršne vlasti da preko svake mjere stimuliše razvoj turističke privrede – iako je u pitanju niskoprofitna djelatnost sa malim prosječnim zaradama.

Zvanični podaci govore da je prosječna plata u turističkom sektoru manja od 390 eura i za četvrtinu je niža od državnog prosjeka.

Takođe, Analiza Ministarstva održivog razvoja i turizma iz 2014. godine pokazala je da je period povrata investicije u hotel sa pet zvjezdica sa 300 soba, na atraktivnoj lokaciji u Budvi, vrijednosti 63 miliona eura na 35.000 kvm bruto-razvijene građevinske površine (BGRP) je veći od 18 godina.

Što praktično dovodi u pitanju isplativost takve investicije, a i prilično obesmišljava vladino tvrdoglavo insistiranje na razvoju turizma. Jednostano rečeno: država treba da stimuliše otvaranje visokoplatežnih radnih mjesta poput onih iz oblasti IT-a, poljoprivrede i industrije.

Šta dalje: Iz Unije poslodavaca su upozorili da najavom otvaranja tržišta u EU, nedostatak radnika će vrlo brzo postati ključni problem crnogorske privrede - ne samo u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva, već i mnogih drugih djelatnosti, poput zdravstva.

Nadalje, odliv mlade radne snage i nepovoljna demografska kretanje dovešće do ozbiljnih problema u održivosti penzijskog fonda i sveobuhvatne održivosti privrede.

Zbog svega, Vlada mora hitno preduzeti mjere za ostanak mlade radne snage, prije svega stimulacijom povećanja zarada. Za tako nešto najbolje je uvođenje sistema neoporezovanja jednog dijela zarade.

U protivnom, naši mladi radiće u zemljama EU, a domaći poslodavci za potrebe turističke privrede i građevinarstva uvoziće Vijetnamce, Filipince i Indonežane...

Komentari: 14

Niksic

04. 07. 2019 - 05:49

Dosta je iz Niksica otislo mladih sezonski u Hrvatsku, zarade i 1000€, ali se vratimo i trosimo u nasoj CG
Shshw

04. 07. 2019 - 05:55

Tesko da ce doci do zaustavljanja odlaska mladih. Cg ne moze ni priblizno parirati zaradama i uslovima koji se nude na zapadu. Jednostavno ce se sistem urusiti, i nazalost ne vidim nacin da se to sprijeci. Jos kad Eu otvori granice za radnu snagu, kao sto se najavljuje... Uvoz jeftine radne snage sa istoka ce biti primarno rjesenje problema, dok ce se neki znacajniji rast zarada odlagati do iznemoglosti.
popokatepepl

04. 07. 2019 - 07:52

Mogu se makar osigurati na puni iznos
bjezimo

04. 07. 2019 - 08:42

Ja i moja supruga smo ljekari...i upravo u septembru selimo za Sloveniju. Nama u zdravstvu nisu povećane plate od 2008 godine. Plata ljekara specijaliste iznosi 680 eura. Tako niska plata ljekara vise nije nigdje u Evropi. U Srbiji ljekar, poslije 3 ovogodisnja povećanja, ima platu 900 eura, u BiH imaju plate oko 1200 eura. Ovo sto rade sa ljekarima u CG i njihovim platama je smijesno. Samo da vam kazem da cemo u Sloveniji imati 3000 eura platu.
Maja

04. 07. 2019 - 08:53

Bugarska i Rumunija su drastično povećale plate...samo Crna Gora stagnira
SportBili

04. 07. 2019 - 10:50

Moja supruga i ja, moj doktore sa pristinskog univerziteta...
bjezimo

04. 07. 2019 - 11:55

Botčino...sa beogradskog faxa smo...Prosjek na studijama nam je iznad 9...
Freeman

04. 07. 2019 - 09:27

Zamislite šta bi se desilo da smo ušli u EU,Crna Gora bi ostala pusta !.
Vuk

04. 07. 2019 - 11:50

Pitanje je i koliko mogu dovesti radne snage iz azije.. I ti što valjaju će radije poći nedje drugo dje je veća plata pa je u pitanju i kakav kvalitet radne snage uvozimo... Ma je i njima ova plata mala.
zakula crnogorac

04. 07. 2019 - 12:27

POD HITNO VLADA, da preduzme mjere kao DRZAVE ,u okruzenju osjetno povecati PLATE, jer ovo povecanje na 222e minimalca je veoma malo.blize se izbori pa neka dobro razmisle sa kakvim pricama ce pred narod.jer mora se konacno uraditi nesto KRUPNO da bi gradjani bolje zivjeli.
Pgpg

04. 07. 2019 - 17:15

Ako plata iznosi 400 eura, poslodavac treba da izdvoji jos nesto nanje od 300 eur da bi ga osigurao na cio iznos.Znaci to je za poslodavca 700 eur.Moraju se smanjiti dazbine za osiguranje.
Nera

04. 07. 2019 - 18:50

Poništiti sve privatizacije,jer su hoteli i preduzeća putem"poštenih privatizacija"poklonjeni privilegovanim i bivšim osnivačima SDP-a i skoro svi se zovu Žarko. Koristeći jeftinu radnu snagu i tadašnje kredite iz CKB,koji su isključivo bili njima namijenjeni,danas su postali multimilioneri. Državi vratiti državno i ovim tajkunima oduzeti tako stečeni kapital. Jedino tako građani u CG mogu ponovo dostojanstveno živjeti.
Šou

15. 07. 2019 - 09:41

Drzava da oduzme tajkunima? Ahaha pa drzava i jeste tajkun, tj ovi sto je predstavljaju
IVANA

18. 07. 2019 - 09:35

zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika (iz 2016god) zarade su i te kako povećene funkcionerima, direktorima (nekima preko 50%), a nama drzavnim sluzbenicima po 25-30e...nisu se tad poslanici bunili, ni pozicija, a bogami ni opozicija, njima je odgovaralo, svima su fino popunili dzep, a nama ostalima sića, tek da mogu reći kako su ipaaak povećane plate (tim podatkom će mahati pred izbore) E sad oni koji su sebi tim zakonom nagurali plate, imaju finu osnovu za otpremninu, danas sutra za penziju.. a mi ostali treba da budemo sretni i zbog tih 30tak eura, jer znate, to nam je dzeparac da mozemo jednom mjesecno sa porodicom poci u bioskop!
Novi komentar