Istorijski dokumenti

Crnogorci su bez pomoći Srba odbranili mošti Sv. Vasilija Ostroškog

Pravoslavlje je zvanično ušlo na teritoriju Zete 1219. godine, te godine je Sava Nemanjić poslije vješte diplomatske igre i prema Istoku i prema Zapadu, dobio dozvolu od izbjegličkog Nikejskog cara osnuje nezavisnu crkvu u svojoj državi.
Objavljeno: 05. 07. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ko je tokom istorije ušao u Srpsku crkvu, postajao je "etnički" Srbin: Od tada, pravoslavni Zećani/Crnogorci svoju vjeru upražnjavaju prema obredu koji je osmišljen u Savinoj - crkvi Srpskih i pomorskih zemalja, i zbog načina upražnjavanja vjere, već od 14. vijeka počeli su se na zapadnom Balkanu izjednačavati termini pravoslavac i Srbin. Ko je tokom vjekova bio vjernik Srpske crkve ili je vjeru upražnjavao prema obredu Srpske crkve, nazivan je srbinom, i u prilog ovoj tvrdnji postoje desetine istorijskih izvora. Tek u 19. vijeku među elitom pravoslavaca na Zapadnom Balkanu pokrenuta je akcija da se vjerskoj grupi - srbima, među kojima je bilo etničkih grupa različitog porijekla, usadi ideja da srbi nijesu konfesionalna grupa već da su narod povezan zajedničkim porijeklom, kulturom i istorijom (dobro, istoriju je bilo lako isfantazirati). Jedan primjer. Početkom druge polovine 1869. u Hercegovini je živio franjevac Grgo Škarić, Srbin po opredjeljenju. Fra Grgo je te 1869. sastavio „Plan” u 12 tačaka – da se narod digne iz ropstva i da se pripremi za "općenito ujedinje svih Srba” i pridruži knjaževini Srbiji. Lazo Kostić citira fra Grgu: "U jednoj tački preporuča fra Grgo da se narodu razloži ‚da reč Srbin ne označava veru nego samo jedan isti narod, jednog istog jezika, iste narodnosti, istih običaja, jedne iste domovine, jedne iste slobode i nezavisnosti, istih prava’...” (Lazo M. Kostić, Katolički Srbi, Toronto, 1963)

Narod je smatrao da riječ Srbin označava vjersku pripadnost, a na eliti je bilo da ga razuvjeri, da mu dokazuje da je Srbin oznaka za narodnost. To što fra Grgo piše da se narodu "razloži" da je Srbin narodnost, nekih 40 godina prije njega počeli su da rade Vuk Karadžić, Sima Sarajlija, kasnije i mnogi drugi, da bi to danas postao najdraži srpski hobi - nabjeđivati narode koji žive oko Srba da su Srbi, pa čak i udaljenije narode. Ovaj hobi danas upražnjavaju stotine hiljada Srba, a đedovi većine današnjih srbizatora su i sami su osrbljeni od ljudi kao što je bio fra Grgo Škarić.

2-sinan-pasaTako je Sv. Sava, time što je osnovao nezavisnu Srpsku crkvu prije 800 godina napravio i "fabriku" za proizvodnju novih Srba, koja uspješno radi do danas. Analitika je nekoliko puta pokazivala dokumenta iz vremena kada je Karađorđe bio živ iz kojih se vidi da je on bio porijeklom Kliment, katolički Albanac (link). U ovom vremenu u kom živimo, znamo da su se Srbima proglasili Albanac Mahmut Bušatlija koji živi u Beogradu, kao i Musliman Emir Kusturica, obojica tek nakon što su kršteni u Srpskoj crkvi. Jer, mit o jedinstvenom etničkom porijeklu Srba, je samo mit, i taj je mit srpskoj eliti lako isplesti, ali ipak, prije nego što se izjasniš da pripadaš Srpskoj crkvi, niko ti ne vjeruje da si Srbin.

Po gotovo nepodijeljenom mišljenju srpske elite, koja duboko razumije sve ovo što sam naveo, Sv. Sava je najveći Srbin u istoriji, razlog je jedan - napravio je Srpsku autokefalnu crkvu, tj "fabriku" za proizvodnju Srba.

Što se desilo sa moštima Sv. Save: Sv. Sava je umro u bugarskom Velikom Trnovu, u januaru 1236. godine. Iz Bugarske je njegove mošti u Srbiju, u manastir Mileševa, prenio njegov sinovac kralj Vladislav, u maju 1237. godine.

Sv. Sava je u srednjem vijeku bio vrlo poštovan svetac, tako je npr herceg Stjepan/Stefan Kosača po kom je Hercegovina dobila ime, sebi dao titulu "herceg Svetog Save", jer se manastir Mileševa nalazio na teritoriji kojom je on vladao. Danas armija posrbljivača metodom asocijacije pokušava da ukaže da je herceg Kosača bio Srbin jer je nosio tu titulu. Herceg Kosača nije bio Srbin nego je bio Vlah i o tome je Analitika u članku "Herceg Stjepan i dinastija Kosače su bili Vlasi" (8. maj 2018) pokazala stav nekih značajnih srpskih naučnika. Interesantno, u Zeti Crnojevića, među našim precima, Sv. Sava nije bio svetac od najvećeg značaja, njegovo je ime u crkvenom kalendaru Đurđa Crnojevića za 1494. godinu ubilježeno crnim, a ne crvenim slovima.

Mošti Sv. Save su u Mileševi počivale od maja 1237. godine do aprila 1594. godine, kada ih je moćni Kodža Sinan paša ugrabio iz tog manastira, odnio u Beograd i tamo spalio.

Postoji par verzija - zbog čega se Sinan paša odlučio na taj čin. Mimo svake pretpostavke, ako pogledamo ono što je sigurno, Srbi su u Banatu u proljeće, baš te 1594. godine, digli ustanak protiv Turaka. To je bio prilično veliki ustanak, vjerovatno najveći ustanak Srba protiv Osmanlija koji se desio - prije Karađorđevog ustanka iz 1804. godine. Ispočetka su ustanici imali uspjeha, ali su tokom ljeta iste godine Osmanlije skršile njihov otpor.

3-spaljivanje-1594Prve vijesti (koje su sačuvane do danas), o spaljivanju moštiju Sv. Save su od Dubrovčana Antuna Sasina i Mavra Orbina, kasnije je (1631) i Ivan Tomka Mrnavić (rođen u Šibeniku), u svom spisu o Sv. Savi pisao da su Turci spalili mošti Sv. Save na Vračaru, u Beogradu. Patrijarh Pajsije je 1642. godine u Žitiju cara Uroša, zapisao: "I iduće godine 7103-će, kada se dogodi objavljenje svetome, i tada je bio veliki rat na budimskoj strani, mislim Janok, i te godine sažegoše prekrasne i čudotvorne mošti Svetoga Save Srpskoga. Neki beg po đavolskom naučenju, koji od iskona mrzi dobro, i dođe ka serdaru Sinan paši, Arbanas beše tu došao da zimuje u Begradu, i bunu podiže i laže i govori ''Veruju Turci Svetome Savi i krste se''. I posla serdar ulake i dođoše iznenada u manastir Mileševu, a niko nije za ovo znao, i uzeše svetu raku sa moštima i odnesoše u Beograd čudotvorne i prekrasne mošti i sažegoše ih, oh meni grešnome, na polju Vračarevu meseca aprila 27. dan na svetoga Simeona srodnika Gospodnjega i sveštenomučenika." (edicija Istorija Srpskog naroda, Treća knjiga, Srbi pod tuđinskom vlašću 1537-1699, Beograd, 1994, str 252)

Ovo poglavlje je napisao Radovan Samardžić i on kaže da "postoje, odista, mnogobrojne vesti o rasprostranjenosti kulta sv. Save kod domaćih muslimana koji su dolazili na poklonjenje čudotvornim moštima u Mileševi, tražeći, pored ostalog, leka nekoj svojoj boljci." (str 253)

Možda je ovo što navodi Pećki patrijarh Pajsije dijelom razlog za spaljivanje moštiju Sv. Save, ali pravi povod Sinan paši da se odluči na taj čin bilo je to što su 1594. srpski ustanici u Banatu nosili zastave sa likom Sv. Save, o tome piše istoričar Jovan N. Tomić: "Prve godine (1594) Sinan je imao i neposrednog razloga za taj korak. To je pokret Srba u Banatu, koji se javio još u proleće te godine i prvi znak od njega je bio spaljivanje mosta što ga je Sinan bio podigao na Dunavu. To su učinili oni Srbi koji su se u onom kraju digli na oružje, i o kojima biograf sv. Save Ivan Tomka Mrnavić veli da su na zastavama imali lik sv. Save [...]. Ustanak u onom trenutku i na onoj strani i fakat što ga navodi Mrnavić, zajedno sa onim što je navedeno iz spisa Pajsijeva, objašnjavaju pobude Sinanove zašto da onako postupi sa svetiteljevim telom, i zašto da se onako surovo postupi prema vladici vlaškom Todoru, posle ugušenog ustanka." (ista knjiga, str 254)

Zbog ovog nedjela Osmanlija, Srbi su počeli zaboravljati na Savu, jer mu više nijesu imali đe ići na poklonjenje, tako imamo svjedočanstva iz 19. vijeka da njegov kult nije bio značajan među običnim Srbima. No, srpska elita je tokom 19. vijeka Savu izdigla na prvo mjesto među Srbima i uspjela da iznova, raširi obožavanje Sv. Save među (Novo)Srbima.

Ne zaboravimo, Petar I Petrović Njegoš i njegov nasljednik Petar II Petrović Njegoš, nikada Sv. Savu nijesu pomenuli, ni u jednom pismu, ni u jednom djelu.

Kako su sačuvane mošti Sv. Vasilija Ostroškog: U selu Mrkonjići u Hercegovini rođen je 1610. godine Sveti Vasilije Ostroški, svjetovno ime mu je bilo Stojan Jovanović. Sveti Vasilije Ostroški je veliki svetac crnogorskog naroda, jer je u crnogorskom narodu prepoznat kao svetac, a potom je on svetitelj i svih drugih koji ga poštuju kao svetitelja.

Krajem 1852. Omer-paša Latas je sa velikom vojskom sa svih strana napao Crnu Goru. Jedan od upečatljivih događaja iz tog rata bila je turska opsada Manastira Ostrog. Istoričar Đuro Batrićević piše:  "...Poslije duže borbe, jedan odred crnogorske vojske, pod komandom vojvode Mirka Petrovića, povlačio se pred mnogobrojnim turskim snagama i zatvorio se u manastiru Ostrogu. Turski komandanti su vjerovali da će lako osvojiti Ostrog i pohvatati njegove branioce... Našavši se tako pred očiglednom smrtnom opasnošću, branioci Ostroga su donijeli jednoglasnu i i neopozivu odluku - ili da Manastir odbrane, ili da svi izginu. Pored velikog vojvode Mirka Petrovića, koji je komandovao odbranom manastira Ostroga, bili su: senator Krco Petrović, Mašo Vrbica, kapetan Pero Petrović, Đuro Matanović i Mićun Gvozdenović... Vojvoda Mirko je, sa svojim snagama, teška srca ustuknuo i napustio dalju odbranu Župskog manastira, pa se povlačio i utvrdio u Ostrogu, gdje se 11. januara 1853. godine zatvorio u Gornjem manastiru, sa grupom odabranih boraca, riješenih da poginu ili da odbrane Manastir. Zahvaljujući takvoj odlučnosti ova odbrana je data sa takvim požrtvovanjem kakvo se rijetko srijeće u istoriji ratovanja. Što su Turci, u talasima, jače navaljivali, u toliko je kod branilaca stepen otpora i hrabrosti sve više rastao. Jedino tako mogli su se neustrašivi branioci Ostroga održati za onih "devet krvavih ostroških dana", dok im, najzad, 21. januara iste godine nije stigla toliko željena pomoć, pod komandom Petra Toma Petrovića, brata Njegoševog.

4-djuro-batricevic-i-ostrogPrilikom deblokade manastira Ostroga dignute su mošti Svetog Vasilija, kako ih Turci, nakon zauzimanja Manastira, ne bi oskrnavili i pobacali niz ostroške grede. Kaluđeri su se za tu priliku angažovali. Oni su, u pratnji nekoliko crnogorskih ratnika, sa moštima sv. Vasilija krenuli uz Pješivce, u pravcu Markovine i Čeva, na putu za Cetinje. Kasno u noć, 26. januara 1853. godine, kaluđeri su, sa moštima Sv. Vasilija, stigli u ćeklićko selo Vuči Do, gdje su prekonačili u kući Mićuna Gvozdenovića i njegove braće. U osvit dana kaluđeri su, u pratnji nekoliko naoružanih Crnogoraca, nastavili put za Cetinje, gdje su istoga dana, na zalazak sunca, stigli i mošti sv. Vasilija pohranili u Cetinjskom manastiru.

Poslije napuštanja Manastira i Crne Gore od strane Turaka, Crnogorci su na svečan način mošti Sv. Vasilija ponovo vratili u manastirsku kriptu. Bilo je to na Đurđevdan iste godine...  Arhimandrit ostroški, Nikodin Raičević, za svo vrijeme opsade nalazio se u Gornjem manastiru sa ostalim zatočenicima, hrabro se držeći i hrabreći ove junake. (Đuro Batrićević, Dr Anto Gvozdenović - general u tri vojske, portal Montenegrina)

Da su Osmanlije uspjele da se dokopaju moštiju Sv. Vasilija, danas ih ne bilo i u Ostrog ne bi dolazio skoro niko.

Niko iz Srbije nije u došao u Crnu Goru da pomogne u ratu protiv Omer paše Latasa te 1852. i 1853. godine, iako Srbija nije bila u ratu.

Propagandna histerija u Srbiji, tamo je nemoguće izreći neku činjenicu: U Crnoj Gori, suprotno kanonskom ustrojstvu Pravoslavne crkve, imovinu koristi i ponaša se kao njen vlasnik crkva kojoj je śedište u drugoj državi. Crkvena imovina Crnogoraca - kao što su Cetinjski manastir i manastir Ostrog, ta imovina koju Srbi - nijesu ni gradili ni branili, sada je u rukama Srba i Beogradske patrijaršije.

U Srbiji je poslije najave iz državnog vrha Crne Gore da će država Crna Gora preuzeti crkvenu imovinu koju su gradili Crnogorci, pokrenut novi talas anticrnogorske histerije. Srbija je zemlja koja ključa u mitovima, lažna i isfantazirana istorija je temelj svake srpske politike, u javnosti Srbije nemoguće je saznati bilo koju činjenicu koja se ne uklapa u mitomaniju.

Prvo je  Nikola Selaković, generalni sekretar predśednika Srbije, 11. juna izjavio: "Crna Gora je klasična srpska država."

No, činjenica je da je srpska narodnost u Crnoj Gori izmišljena u drugoj četvrtini 19. vijeka, nedavno je na TV Pink gostovao srpski političar Marko Milačić i tamo je pokazivao izjave iz Njegoševog i vremena knjaza/kralja Nikole, čime je potvrdio višegodišnje pisanje Analitike - da je srpsku ideologiju u Crnu Goru importovao Sima Milutinović Sarajlija. I sami crnogorski Srbi, njihovi najistaknutiji predstavnici ne spore da su Srbi zbog Njegoša, nijesu Srbi jer su im roditelji rekli da su Srbi, već imitiraju Njegošev nacionalni iskaz, to je Analitika pokazala 7. IX 2017. u tekstu "Dio Crnogoraca se smatra Srbima samo zbog Njegoša i Petrovića" (link).

5-vucic-i-dacicPotom je 13. juna predśednik Srbije Vučić, povodom zakona koji je crnogorska Vlada predložila, izjavio: "Imam molbu prema vlastima ili većini u Crnoj Gori da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogorcima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti."

Od kada je na Cetinje preseljeno śedište pravoslavne crkve u Zeti, a to je bilo 1482. godine, pravoslavna crkva u Crnoj Gori po svom duhu nije srpska, sve do 19. vijeka, tokom 19. vijeka srpska nacionalna ideologija je ušla u Crnu Goru i od ukaza regenta Aleksandra 17. juna 1920. godine, crkva jeste srbizirana. U crkvenom kalendaru Crnojevića za 1494. godinu nema kneza Lazara Hrebeljanovića i da je crkva Crnogoraca bila po svom karakteru srpska, Crnogorci bi sigurno u kalendar uvrstili Lazara Hrebeljanovića. Takođe, da bi u cjelosti sagledali Vučićevu izmišljotinu moramo razumjeti jednu činjenicu: u zvaničnim dokumentima, od Crnojevića naovamo, crkva na Cetinju sebe nije predstavlja kao srpsku, sintagma "Srpska crkva" u dokumentima koja su potpisivale vladike na Cetinju - ne postoji. Nema pečata ili dokumenata na kojem stoji "mitropolit Srpske crkve na Cetinju".

Pa je i ministar spoljnih poslova Srbije izjavio, a prenio 14. juna portal RTS-a - "Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog."

Oglasio se i beogradski pjesnik i pošaličar Matija Bećković, za RTS je 18. juna izjavio: "Ne znam šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove."
Potomci onih kojima nije na pamet bilo da brane Sv. Vasilija danas ga svojataju?! Ako je Crna Gora "klasična srpska država" - kako kaže Selaković, ako Srpska crkva "vekovima postoji na tom tlu" - kako kaže Vučić, "ako neko misli da će zauzeti Ostrog" - kako kaže Dačić, ako Bećković ne zna "šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove", zašto onda niko iz Srbije nije došao da brani manastor Ostrog kad ga je napadala vojska Omer paše Latasa u januaru 1853. godine??

Kako na Ostrog mogu da polažu pravo potomci onih koje ni Crna Gora ni Ostrog unazad par generacija - nijesu uopšte zanimali?

Da su preci Vučića, Dačića, Selakovića, mislili da im Ostrog pripada, i da su mislili da su im Crnogorci sunarodnici, zar ne bi došli da brane Ostrog? Ima li ko da Vučiću i Dačiću postavi pitanje: "Zar vas nije sramota da svojatate Ostrog, kad vaše pretke nije bilo briga za taj manastir, ko ste vi da se brinete o Ostrogu, kad vaši preci nijesu bili zabrinuti oko toga hoće li mošti Sv. Vasilija biti bestragane?"

Može li beogradski pošaličar Bećković da objasni zašto niko iz srpstva nije došao da brani Ostrog kad ga je Omer paša napadao 1853. godine? No dobro, znamo pošalice Matije Bećkovića, on je samo bio sarkastičan kad je rekao "šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove", to je on bio zajedljiv na račun Srba, zbog toga što su Srbi prije 166 godina mirno posmatrali kako Omer paša Latas hoće da uništi mošti Sv. Vasilija.

6-beckovicPropaganda, kao i obično, sva djela i činjenice - poništi: Naša država se zvala - Duklja, Zeta, Crna Gora - nikad Srbija; Domentijan, posljednji učenik Sv. Save je naše more polovinom 13. vijeka imenovao kao - Dukljansko more; naša crkva se u Ustavu knjaževine Crne Gore zvala Crnogorska crkva; pripadnici plemena i Srbi (plemena ne postoje kod Srba), nikada se ni u jednoj bitki nijesu zajednički borili protiv Turaka; naša nošnja se zove crnogorska nošnja, a naša kapa crnogorska kapa; Crnogorci su svog sveca oružjem odbranili, a Srbi Turcima nijesu pružili nikakav otpor kad su im oni Sv. Savu spalili.

No, kao što sam već nekoliko puta pisao, ovo je samo jedan od hiljada primjera - propaganda je najjače oružje u istoriji, i sve činjenice koje sam naveo, poništio je Simo Milutinović Sarajlija svojim bajkama o Karađorđu, Obiliću, Kosovu, Dušanu... koje je usadio u svijest svom učeniku, našem velikom poeti Njegošu.

Svi najbolji srpski istoričari se slažu da preci Crnogoraca nijesu učestvovali u Boju na Kosovu 1389. i slažu se da nikakvog pokosovskog zbijega u Crnu Goru - nije bilo. Ali, sve činjenice su uzaludne, jače su bajke Sima Sarajlije, nego istorija. Pola Crnogoraca misli - da su Simove čarolije istinite, a da je dokumentovana istorija, zasnovana na arhivskim dokumentima - laž. A to zato što Simove bajke ima ko da ispropagira, tu je bataljon srpskih popova, a zahvaljujući tome što su Crnogorci odbranili mošti Sv. Vasilija - ni novaca ne fali. Istinitu etnoistoriju u Crnoj Gori nema ko da ispromoviše (bolje rečeno, to su jadni i usamljeni pokušaji).

Komentari: 85

Sveto

05. 07. 2019 - 00:37

Sve skubu i raskubaju. neka kad im gazda dozvoljava. PS. Jedno pitanje. Dali je Dačić ima Turske krvi?
Sveto

05. 07. 2019 - 14:52

Vladika Vasilije Petrović Njegoš povodom ratovanja Crnogoraca sa Turcima 1711. godine. " CRNOGORCI OD SVOJIH SAVEZNIKA SRBA, TURSKIH PODANIKA BJEHU OSTAVLJENI" Vladika Vasilije Petrović Njegoš Istorija o Černoj Gori Moskva, 1754
Dragutin

05. 07. 2019 - 00:37

A što fra Grgo ne pojasni kralju Nikoli da nije Srbin no mi sad čitamo svašta ođe? Ćosoviću, sedi jedan
Brzo zaboravljate No1

05. 07. 2019 - 11:54

UPUTSTVO ZA POSRBLJAVANJE CRNOGORACA Odlomci pisama knjeginje Darinke Obrenović Milanu Piroćancu (sekretaru knjaza Nikole) 1866. g. (izvor Srbija i oslobodilački pokreti. SANU, Beograd, 1983, 538) "Vi ćete se starati da zadobijete što je moguće neograničeno poverenje knjaževo i sviju lica okružavajući knjaza i imajući upliv na njega i na državna dela; a da bi se u ovakvo stanje postavili, Vi morate pre svega starati se, da upoznate tajne misli i težnje kako knjaževe tako i njegove okoline, odnoseći se na dela državna i pored toga i privatne naklonosti svakog ponaosob, pa prema svemu tom udešavaćete Vaša dejstvija u predoznačenoj celi. Čuvajte se da nikad ne pokažete prezrenje prema običajima crnogorskim, niti da umanjivate važnost onome što se kod njih za važno smatra, pa makar se vama drugojače činilo. Ispravljajući pogrešna njina mnenija treba to činiti samo načinom koi neće i njima negodovanje porađati.
Br. 2

05. 07. 2019 - 11:56

U sravnjivanju Srpskog naroda sa Crnogorcima ne davati nikad povoda da jedno drugom pretpostavljate, no svagda govoriti kao o jednom istom... jednom reči, svo staranje na to upotrebite, da se što većma utvrdi, i upravo obljubi, idea sajedinjenja sa Srbiom, dokazujući da će iz tog sledovati ne samo uveličanje Srbskog naroda, no i nadvesije njegovo nad ostalim ne srbskim narodima na Orijentu.
Br 3

05. 07. 2019 - 11:57

Dokazivati valja knjazu Nikoli, u svokoj zgodnoj prilici, da on podpomažući knjaza Mihaila za ostvarenje ove celi ne samo da će tim slavu svom imenu uveličati i ovekovečiti, nego će još otvoriti sebi izgled na mnogo sjajniji položaj nego što mu ga i sam ugovor usigurava. Ali da tako bude, treba da sva radnja njegova bude upravljena jednistveno na ostvarenje predpostavljene celi bez svake rezerve za svoju ličnost, koju je on i samim ugovorom dovoljno osigurao i nema uzroka za sebe što ugađati; a radeći iskreno i revnosno za samu stvar, on će tim izneti pred sajednjeni narod srbski, ne samo titulu knjaza crnogorskog, no i reevnosnog sadaletelja sa opštenarodi uspeh i to za njega ne bi bez važnosti bilo..."
Br 4

05. 07. 2019 - 11:58

" Srbija pribavi iz Crne Gore što veći broj mladića iz najuglednijih familija, da im dade stipendije i da se školuju u Beogradu. Oni imaju biti naročito vaspitani da budu, pod ovim ili onim vidom, protivu Crne Gore, a da rade za Srbiju i njenu dinastiju, naročito kad se budu povratili u svoju domovinu. Treba od njih stvoriti političke janjičare, da zakolju i svoju rođenu majku. " Hvala administratorima!!!!!!!!
aleksandar Miljanov

09. 07. 2019 - 09:07

[email protected] vama srbima je svašta samo onda kad vam nešto ne odgovara pa i ako sami znate da su to sve sami fakti i činjenice, 'dosta ste vi nama krojili history kako vama odgivara , vi bi pred međunarodnim sudom terebali fa platite oštetu okolnim državama zbog pogrešne i lažne hidtory koje su studenti učili u školama nekad !!!!
Ivica gljivica

05. 07. 2019 - 00:45

Dačić i Ceca su iz Žitorađe - đe žito dobro rađa, možda su bili zauzeti ratarskim obavezama?
@

05. 07. 2019 - 10:33

SRBI NISU MOGLI ODBRANITI ZENE PRVE BRACNE NOCI A NE NECIJE MOSTI DA BARANE.JUNACKI JE TO NAROD KOJI JE 500 GODINA STOJICKI TRPIO I SAMO 2 PUTA POKUSAO DA PROMIJENI SITUACIJU.NE GRIJESITE SE.SRBIJA UBIJA!
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 20:35

Da li znaš šta su Turci radili po Crnoj Gori po ubistvu Smail age?????Da li znaš da su sva prvorođena djeca davljena jer su Tirci silovali sve žene i djevojke na koje su navikli .ZNAČI UPOZNAJ SVOJU ISTORIJU PA ONDA KOMENTARIŠI TUĐU!!!!!!!
@ za genija

06. 07. 2019 - 05:42

NE MISLIS DA JE SULUDO DOKAZIVATI DA SU PRECI NARODA SUSJEDNE DRZAVE BOLJI OD SOPSTVENIH PREDAKA.TI SI JANICAR SPREMAN MAJKU DA ZAKOLJE PRODUKT SRBIJANSKE POLITIKE KOJEGA DEFINISE DARINKA OBRENOVIC.VRHUNAC JE DA JOS MISLIS NE DA SI NORMALAN NEGO JOS I PAMETAN.INACE JA SE NEBIH ZENIO KAD BIH MORAO ZENU DA SALJEM PRVU NOC DRUGOME BILO KOJE VJEREME MUSKARCU.I NAJVAZNIJE,SRAMOTNO JE UPOREDJIVATI I TO UKAZUJE NA TVOJ PRIMITIVIZAM,CRNOGORKE KOJE SU TURCI USPJELI NEKAKO UHVATITI I SILOVATI JER SU TO NESRECNICE SA ZENAMA KOJE DOBROVOLJNO PODJU KOD TURCINA.
ZA BUDALU

06. 07. 2019 - 13:34

Iz ĐEKNE,veli baba Milijani kako mora bit poštena ,čestita ,stub kuće a đed Miladin sluša i kipti od bijesa dok ne reče,,Ajde pušto to dijete sve ste vi bile poštene a viđi cijelo selo svi nalikujemo jedan na drugoga..Tako je to gospon Budalić i pitam -Đe su to išle dobrovoljno '???To što pišeš velikim slovima pokazuje samo da si bez argumenata.Znači ne lupetaj da te nebi lupili!!!!!!
@

06. 07. 2019 - 21:54

e sad si rekao istinu jer stvarno jesam BUDALA kad se dopisujem stobom koji istorijske cinjenice kupis iz Djekne.ZAVRSIO
BijeliPavle

06. 07. 2019 - 08:08

Zna se da su to radili svojoj raji u drobnjake a raja su uvjek i svagda srbi
Crnome Pavlu

07. 07. 2019 - 08:00

A što su maniti Zeko i njegovi perjanici silovali črtrdeset Bjelopavlićskih djevojaka to nijei znao a sve ostalo znaš POGANI
ZA BIJELOGA

07. 07. 2019 - 13:47

Ne piši sarkastične komentare o svojoj naciji .Ti si porijeklom Srbin..lagali su te da ti je predak Bijeli Pavle bio potomak Leke Dukađina.i to su vam Pertovići uvalili jer su vaši pretendovali na prijesto Crne gore.Stvari odnosno istorijske činjenice su ti sljedeće :Bjelopavlići se prvi put spominju 1411 godine A Leka Dukađina je rođen 1410.KAKO NEKO OVDJE NAPISA PAMETNOME DOSTA
Cosovica fatamorgana

05. 07. 2019 - 01:18

Laz,laz i samo laz.
nole

05. 07. 2019 - 09:07

Prof.dr Dubravka Stojanović srpski istoričar kaže da srbi boluju od angažovanog neznanja.To znači da ako nešto znaju da je istina a njima ta istina ne odgovara oni kažu ili da ne znaju ili da to nije tačno.Mi smo vas naučili da slušamo baš takve i normalno je da idete nazad.Kad sebi priznate sve istine o vama onda će te krenuti naprijed.Okrenite se sebi i onda će te postat država za uvažavanje ovako ste država za sprdnju.
Велимље

05. 07. 2019 - 01:18

На одлуку Аналитике не мог да утичем, али ко је бранио Острог поуздано знам. Што би нек долазили из Србије, када је Свети Василије, Слава му и Милост, наш херцеговачки светац - ту смо били ми. Мирко Петровић је знао за се, није био погубљен као неки данас.
Politiko

05. 07. 2019 - 06:18

Znao je on da će jednog dana doći ljudi iz Srbije i uzeti Ostrog? Ti ne znaš što je on znao nego samo nabadaš i pretpostavljaš da je on mislio kako ti misliš sada. Svako kulturno istorijsko zdanje na teritoriji Crne Gore, bez obzira ko ga je gradio i kad, je sada crnogorsko blago i o njemu treba da se stara Crna Gora a ne neka druga država. To nema veze sa tim da li su Crnogorci Srbi ili ne.
sizif

05. 07. 2019 - 06:54

Sv. Vasilije Ostroški se samo vratio u zemlju svojih predaka! Inače Hercegovina je bila dio Dukljansko-Zetske države! Niko ne podiže zadu žbinu na tđoj teritoriji niti se sahranjuje na tuđoj teritoriji! I gle čuda: Kralj Vojislav podiže zadužbinu kod Zadra, a Sv. Vladimir Dukljanski biva sahranjen u Albaniji! Bože, kako se rado odričemo dijela svoje istorije! Crnogorski "sindrom" je unikum u svijetu! To je fenomen za proučavanje, ali ne antropologa, već psihijatara, jer to već odavno nije ni politički ni nacionbalni problem već pitanje mentalnog zdravlja!!!
Sveti duh

05. 07. 2019 - 06:54

Sveti Vasilije nije bio iz Hercegovine no se tada zvala Bosna. A to što je neko iz Bosne ne znači da nije Crnogorac, jer je bitno što si kad si na izdahu. Sveti Vasilije je samo Stojan Jovanović u Bosni a u Crnoj Gori on je naš Crnogorski veliki svetac Vasilije. Za vijek i vjekova!
KATUNJANIN

05. 07. 2019 - 09:28

POMRAČENJE UMA.SPASI I SAČUVAJ SVETI VASILIJE OD OVOG BEZUMLJA.
Херц

05. 07. 2019 - 09:45

Хахахахахах, Оболели сте од црногорштине
Sveti duh

05. 07. 2019 - 13:46

"Dobar" ti je argument
achilles

05. 07. 2019 - 16:18

prijatelju moji predaci koji su poginuli od fundine do 13 jula su se izjasnjavali crnogorci nije im niko iz bg pasaluka pomagao u toj borbi i onda se pojavi neki beckovic ili njemu slican i prosipa price srbima ovo srbi ono daj da sagledamo cinjenice jesu li srb iz srbije pardon tadasnjeg otomanskog carstva ikad pomagali cg u bojevima lako je tudju istoriju prisvajat
S vjerom u Boga

05. 07. 2019 - 10:49

Sveti duh, tako je. Uostalom, svako se pri kraju ovozemaljskog zivota skrasi u svom rodnom kraju. A ko su Jovanovici no plemenici podno Ostroga, iz Kujave. Crnogorci. A Crnogorke su radjale, po mogucnosti, tamo dje ih sablja turska nije mogla dokaciti... To jedno. A druga stvar je i to sto su "granice" izmedju Crnogoraca i Hercegovaca postojale samo u smislu turskih granica, a ne plemenskih, bratskih, vjerskih, jer je Crnogirska crkva djelovala i na primorju, i u granicnim pojasevima Hercegovine... Necemo se NIKOME PTAVDATI, najmanje Srbima!
nole

05. 07. 2019 - 09:12

Do 1840g. nema srba u BiH.To su crnogori ili vlasi.Posle vas ima zahvaljujući Dositeju ; Vuku i Garašaninu.Navedite mi jedan tekst ili bilo koji dokument da je Sveti Vasilije napisa da je srbin.Ne postoji.
Njegos je Crnogorac

05. 07. 2019 - 10:38

Tacno, Nole. Bajka o "srbovanju" Crnogoraca se nastavlja i pretvara se u jedini velikosrpski "argument" politizacije nesrecno upotrijebljenog pojma "srbin" u STVARNOM ZNACENJU HRISCANIN. Evo, uzmimo tog istog Njegosa i njegovu kratku pjrsmu NAHIJE: " Crne Gore krajino i krilo, rodom svakim Italijo srpska! Njivo zlatna i livado cvjetna I vjernoscu postojano gnjezdo! Crno suncd dusmaninu davas, a odzbini kitu i pohvalu!" Eto, tako, toliko o pojmu "srbin" kod Njegosa.
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 22:07

A što napisa ,,Srbin Srpskom rodu svome????????
Za Velimlja

05. 07. 2019 - 09:28

Lijepo su ti preci 1918 zahvalili vojvodi Mirku
Ubli

05. 07. 2019 - 06:02

Jadan je onaj kome pomaze Srbin i Rus
Svaka čast!

05. 07. 2019 - 07:47

Svaka čast na dokumentivanom tekstu!!!
Vasojevic

05. 07. 2019 - 08:00

Da li su samo Crnogorci branili ili je bilo i poneki Srbin iz Crne Gore da je branio?Nemoguce da nije bilo!
S vjerom u Boga

05. 07. 2019 - 09:06

Vasojevicu, a cija je ono vojska zapisavala kovcege s imenima crnogorskih svetaca, na sred trga niksickoga makon 1918? Srpska vojska, stpska, "bratska" vojska. Koliko im je znacilo ime sv. Vasilija i sv. Petra, toliko su pisanjem pravili krstove preko njihovih kovcega. Sram vas bilo, izrodi, za vas, Srbe, ovi sveci NIJESU POSTOJALI jos dugo nakon okupacije Crne Gore. To pise vasa, srbijanska stampa, vasi novinari. Vi SAMI SEBE NAJBOLJE UKOPAVATE SOPSTVENIM LAZIMA. Zivjela CPC!
Istina .......

05. 07. 2019 - 11:03

Koju oni opravdavaju sa tuturikanjem SVI SMO SRBI. Isti ti preci ovih danas i onda političkih srba, poslje podgoričke skupštine namjeravali su izbacit ćivot Svetog Petra Cetinjskog ispred manastira i zapalit.
Vasilj

05. 07. 2019 - 09:10

Nije tad bilo Srba u CG. Mnogo kasnije su ih obrlatili i preveli u tzv Srbe.
Ljubitelj Tutusa

05. 07. 2019 - 09:37

Pa razmisli... Kad su jurisali, dizali se na juris, uvijek su pominjali - ah, ko je Crnogorac, zamnom!... Ako ti tvrdis da je ijedan u casu kada vjerojatno gine jer kao prvi leti ka neprijateljskom sancu, dakle da je ijedan viknuo - ko je srbin ajd zamnom!... onda ti skidam kapu...
Vasojevicu

05. 07. 2019 - 09:38

Sto su ono tvoji preci prvo srusili poslije Pg skupstine 1918? Ciji spomenik? Morate biti ponosni, uspjeli ste ono sto ni Turci nisu. I vi sada branite Sv Vasiliju Ostroskog od potomaka onih koji su ga branili? Bestidnici
Freeman

05. 07. 2019 - 08:27

Jesu,ali ti Crnogorci su bili 100% Srbi !.
Na osnovu tvojega imena

05. 07. 2019 - 11:40

ti si 100 % Englez ili Amerikanac.
Херц

05. 07. 2019 - 08:53

Да ли је Свети Василије Србин или Црногорац, питање за милион долара. Моја породица је из Поповог Поља, 100% сам сигуран да се нико никада није изјашњавао да је Црногорац, нити би му икада пало тако нешто на памет. Свака част, још мало па ће вам и гљивица бити Црнч. Наставите да креирате своју историју, занимљиво је докле људска глупост може да иде.
Za Herca

05. 07. 2019 - 09:33

Ljudska glupost je nemjerljiva, u pravu si. Dovoljno je procitati tvoj komentar pa se uvjeriti
Ljubitelj Tutusa

05. 07. 2019 - 10:11

Pretpostavljam da si Hercegovac... Ajde razmisli da je istorijski tok tekao malo drugacije... Da Hum, Zahumlje, Travunija (drzave iz 12 vijeka koje su postojale na potezu priblizne danasnje Hercegovine) nijesu potpale pod Tursku vlast pa pod Mletacku pa pod Austrougarsku... nego da su ostale svoje drzave sve do danasnjih dana... pratis li me?... i sto mislis kako bi se danas nacionalno izjasnjavao (i ti i brat ti iz istog kraja, iz istog hercegovackog sela, danasnji Hrvat) imajuci iza sebe hiljadugodisnju/ tisucljetnju drzavotvornu istoriju na koju bi bio vjerovatno ponosan? Znas dobro da ne bi bio ni srbin ni Hrvat vec ponositi Hercegovac/ Travunjanin/... Jer je nacija produkt drzave (koju si izgubio osvajanjem Nemanjica prije 800 godina) a ti svoju danasnju nacionalnu pripadnost (i brat ti Hrvat iz istog sela) vuces kroz vjeroispovijest a ne kroz etnos!
Херц-y

05. 07. 2019 - 11:08

Emigracioni zapisi SAD, Australije i J. Amerike svi ama bas svi hercegovci su se pisali Crnogorci. Provjeri postoje jer tamo Risto i BG ne mogu falsifikovat
Herc egovcu

05. 07. 2019 - 11:43

Davno sam u Srbiji čuo da su Hecegovci najlukaviji i najpodmukliji ljudi.
nole.

05. 07. 2019 - 13:19

Herc , da li ti uopšte znaš šta su nacije i kada su počele da se formiraju.Nacija ne znači j etničku pripadnost jer vi bi onda najmanje trebalo da budete nacija."Nacionalno biće počiva na pogrešnom razumijevanju sopstvene istorije (Ernest Renoar).Vi ste bili vjekovima pod tuđom čizmom.Pročitaj Akademika SANU Momčila Spremića pa će ti mnoge stvari biti jasnije.Vaše su majke prvu noć išle kod aga ili begova i kaja ste vi nacija.1739 posle druge seobe nije u Srbiji ostalo ni 50000 duša .Znači Srbija je useljna zemlj.Koja ste vi to onda nacija.Nacija uopšte ne znači etničku pripadnost jer bi vi najmanje bili nacija.Vama fali mnogo istorije zato je kradete od nas praveći na srbima.To pravi crnogorci nikad nijesu i neće prihvatiti.Izroda kao ti bilo je i biće uvijek.
Pobjegao od Herca

05. 07. 2019 - 14:55

Sveti Vasilije je pobjegao kod Crnogoraca, jer je znao da mu se u Hercegovini strva ne bi znalo.
Danilo

05. 07. 2019 - 09:04

Bici, Miroslave, ne bitki, molim Vas da pazite na takve stvari. Inače, sjajan tekst, kao i uvijek.
Njegos je Crnogorac

05. 07. 2019 - 09:19

Ja zaista tvrdim argumentovano da je Njegosevo "srbovanje" samo ratno srbovanje. Inace, kako bi bilo moguce da Njegos Sreznnevskom izjavi ovako: " U svim zivotnim situacijama Crnogorac je uvijek Crnogorac. Medjutim, kad je u pitanju rat Srba protiv Turaka onda smo svi Srbi, jer nema oslobodjenja Crne Gore dok se Srbija ne oslobodi" S kojim pravom bilo ko smije tvrditi da se Njegos "izjasnjavao" kao Srbin??? NJEGOS NIJE BIO SRBIN!
BijeliPavle

06. 07. 2019 - 08:00

Da je bio srbin bio bi rob ka i svi srbi ,znaci Njegos je tursko kopile
Gost

05. 07. 2019 - 09:26

Stojan, Jovanović - poznata vlaška imena i prezimena.
joko

05. 07. 2019 - 09:26

Uocio sam da kad su god malo ekstremniji vremenski uslovi ovaj Cosovic dobija inspiraciju.Mora da je do vremena.
joko ono

05. 07. 2019 - 11:47

zbog nepovoljnih vjetrova sa śevera, mnim.
Gost

05. 07. 2019 - 09:28

Značaj crkve u srednjem veku pod okupacijom Turske nije isti kao danas. Ćosović upravo predlaže između redova da se te srednjevekovne metode danas primene u CG. Dakle, proterati srpsku crkvu (kako je on zove) i na taj način uz pomoć CPC prevesti sve pravoslavne u Crnogorce.
Svakog gosta...

05. 07. 2019 - 12:00

u najvećem broju cg manastira bilo je svega 1 do 2 monaha. Izuzetak su Cetinjski i još poneki đe ih je bilo 4-6. Sadili su luk i krtolu, njihovo bogastvo se mjerilo stablima maslina, oraha... jahali su magarce. Vladike su se bavile zelenašenjem, kupovali su od prezaduženih seljaka zemlju za višestruko manje iznose. Postoji, npr., dokument kojim Šćepan Mali vraća seljacima njihove zemlje koju su popovi pribavili zelenašenjem. Prijetila je seljačka revolucija protiv crnomantijaša. Žito, pšenicu, vino... koje su popovi nagomilavali razdao je gladnom narodu. Zavjera ćutanja traje dan-danas, o Šćepanu Malom niko ne priča.
Ab

05. 07. 2019 - 12:52

Dali je moguce sto je sa ovim narodom sto su pojedinci spremni da urade zbog necijeg bola kad spomenes srpstvo
Janica Matova Beograd

05. 07. 2019 - 09:37

Vas na šibicarski način navuku da se pravdate za očigledne stvari.Srbija nastoji da otme Ostrog, a ne da ga brani ,,istina jedino ga brani od Crnogoraca. Očigledne stvari se ne dokazuju.
danilo s.

05. 07. 2019 - 12:21

Ova rasprava medju komentatorima o tome kome pripada sv. Vasilije je, u najmanju ruku, smiješna? Sveci ne pripadaju nacijama, no Bogu (odnosno, svim vjernicima). Glavni argument veljsrpstva je činjenica da je sv. Vasilije rodjen u Hercegovini!? To je, po njima važnije, od toga što je sv. Vasilije postao svetac u CG. I to najvažniji crnogorski svetac – uz sv. Petra Cetinjskog? Je li pravoslavac (”Srbin”) iz Like Šćepan Mali manje “crnogorski” vladar zato što se nije rodio u CG? Ili je Katarina Velika manje “ruska” zato što je rodjena u Njemačkoj? Engleski kraljevi su njemačkog porijekla, pa im niko ne prebacuje da se “prave Englezi”? Plaši me da najveća tragedija srpskog naroda nije boj na Kosovu - niti gubitak Kosova – već ubrzani nestanak zdravog razuma u “srpstvu”? Posebno kod srpskih “istoričara”.
Šćepan Mali

05. 07. 2019 - 14:40

je Crnogorac koji je rođen izvan Crne Gore. Ako se danas potomci Crmničana koji su se 1657. nastanili u Peroj deklarišu kao Crnogorci onda su to bili i oni koji su se prvi doselili u Peroj. Isto važi i za Šćepana Malog koji je 1767. postao gospodar Crne Gore. Postoji dokument pisan po diktatu Katarine Velike u kojem se na nekoliko mjesta kaže da je Šćepanu Malom Crna Gora otadžbina. Npr, "za slavu koju će steći u svojoj otadžbini." Nema nikakve dileme - ŠĆEPAN MALI JE CRNOGORAC ROĐEN IZVAN CRNE GORE.
Vojo S

05. 07. 2019 - 15:01

Kao i uvijek, sjano Danilo!
danilo s.

05. 07. 2019 - 12:26

#2 - Zašto se u Srbiji rijetko - ili uopšte ne - pominje, sistem “milleta” (vjerskih naroda) u Otomanskoj imperiji? Nacionalizma nije bilo u Otomanskom carstvu sve do 19-og vijeka. Zašto? Jer su za Muslimane vjera i nacija – vjerska zajednica - ummet (narod) isto, pa su tako i dijelili i hrišćanske narode po vjerskoj– a ne po etničkoj - pripadnosti. Zašto je tako oskudna literatura i informacije o Pećkoj patrijaršiji? Koliko Srba danas zna da je puna titula Pećkih patrijarha (mnogi su bili Grci) bila “Patrijarh Srba, Bugara, pomorskih i sjevernih djelova” Kao i da je ona bila nadležna (u Bosni npr.) ne samo za pravoslavce već i za katolike. …. Kako to da SPC tvrdi da se svjetovni vladari ne smiju mješati u crkvene stvari, a previdjaju da je Pećka patrijaršija bila osnovana i ukinuta odlukama (fermanima) sultana? P.S. Pokušavam danima da nadjem tekst “tomosa” Pećke patrijaršije (1557-1766). Volio bih da nam ga neko iz SPC pokaže. Umjesto “pisama”.
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 17:28

Barski nadbiskup izvještava Rimsku kuriju, 27. februara 1684. godine: „…Među stanovnicima grada Bara, dobar dio su oni koji su nasilno poturčeni. U gradu i u selima pod svjetovnom vlašću ima oko 800 Turaka, 700 katolika, a ostali su Srbi pravoslavci. U Crnoj Gori, Kučima, Hotima, Kastriotima, Gornjoj i Donjoj Zeti, ima 10.000 duša Srba pravoslavaca, među kojima nema ni jednog katolika, a ima oko 2.000 Turaka i nasilno poturčenih, koji se spolja predstavljaju kao nevjernici, kao neki u Baru, a među sobom tvrde da su hrišćani.“ (M. Jacov, Spisi tajnog vatikanskog arhiva, str. 4)
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 17:28

Tada su Ljesevici bili dio Krtola ,Mletacka Republika je vrsila svkojaki pritisak na te djelove ali i na druge,tako su Krasici pored mora presli samo radi brasna i gladi na Rimokatolicnastvo,jedan nije htio i odselio se u Grablj,kuca je jos danas vidljiva u selo Sisice, i zove sk uca Toma Krasica koji nije htio da promijeni vjeru
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 17:29

Katolički misionar Domeniko Bubić, izvještava Svetu kongregaciju za propagandu vjere (čuvenu inkviziciju), u Rimu, 1628. godine: „…Crna Gora je dio kraljevine Srbije. Ima 50.000 stanovnika. Najveći dio je srpskog obreda pod nadležnošću pećkog patrijarha i mitropolita cetinjskog…“ (Arhiv Svete kongregacije za propagandu vjere, Rim, v. 261, f. 358, 363 r.).
Od glupoga nikad dosta

05. 07. 2019 - 18:24

Navedi đe je objavljen ovaj dokument, ne misliš valjda da ćemo ti povjerovati da si ga ti lično pronašao. Na koju kraljevinu Srbiju iz doba vladike Danila se odnosi taj dokument??? O čemu pričaš fantazeru nad fantazerima.
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 20:38

KAKO STE PLITKI KADA VAS PRITISNU DOKAZI !!!!!!
Vitni Voren

06. 07. 2019 - 01:13

Pametnome dosta, nemojte s vasim prevodima i citstima , znamo kako to radite...
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 20:41

Katolički misionar, Đovani Paskvali, izvještava Svetu kongregaciju za propagandu vjere, 1643. godine: „…U Crnoj Gori žive Srbi šizmatici i jeretici. Ima ih oko 7.000 duša”. (Arhiv Svete kongregacije za propagandu vjere, Rim, v.261, f. 185 r.)AKO VAM TREBA JOŠ MOGU IH NAVODITI DO SJUTRA
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 20:43

Kotorski biskup piše Vatikanu, 5. septembra 1614. godine: „…Broj onih koji primaju Sveto Pričešće u gradu je oko 1.600. U utvrđenju u Perastu oko 1.200. U okolnim selima živi oko 500 Rašana tj. Srba, a onih koji žive na teritoriji biskupije ima više od 6.000.“ (M. Jacov, navedeno djelo, str. 28)
Pametnome dosta

05. 07. 2019 - 20:44

Ako smo 850 bili Srbi (Petar, arhont Srba), šta ima čudno u tome da smo i 1650, i 1850. Srbi?!
Vitni Voren

06. 07. 2019 - 01:11

Danilo, naziv "Srbi" za pravoslavce dali su Turci, takodje u znacenju htiscanim, kaur, djaur. Zasto se sroski istoricari ne obrate za "pomoc" ruskim slovenofilima? Pa, eno fino objasnneno sve kod Alekseja Homjakova, jednog od prvih slovenofila, 1860. u godini njegove smrti izlazi pamflet Poslanica Srbima, koju potpisuju 100 ruskih najuglednijih ljudi. Tamo JASNO PISE DA SU OVDASNJIM PRAVOSLAVCIMA TURCI NADJENULI IME "SRBI". Zasto niko ne citira Ruse? Pa dalje, Evgenij Markov je napisao knjjigu o CG koju je posjetio. Ta knjiga nosi naslov SLOVENSKA SPARTA. Niko na ovom svijetu ne bi taj naslov mogao da prevede kao "srpska" Sparta, sem Srbi.
john waine i apache

06. 07. 2019 - 13:44

Citat -jedan Cg pisac veli,,"Crna Gora ne postoji. Od 2006. godine imamo Montenegro koji postoji, ali nije istinit, baš kao što je nobelovac Tomas Man rekao za Hitlerovu Nemačku - postoji, ali nije istinita. Zato Montenegro jedini ne slavi Dan pobede u Prvom svetskom ratu", BRUKA I SRAMOTA
Sarkazam Beckovica

05. 07. 2019 - 13:12

Znao je ovaj sramotnjak izjaviti da”eto nema vise Petrovica ali ima Kadica”. Isticuci to kao neku istorijsku pravdu ovaj bestidnik se u lice smije Petrovicima, radosno utvrdjuje cinjenicu da ih nema. No to nije najgore - ima CG pasos koga se pomalo stidi, nagradjivan je najvisim drzavnim nagradama. Nebilo nas.
Bodin

05. 07. 2019 - 15:53

Dragi hercegovci vi nijeste branili mosti svetog Vasilija nego crnogorci a razlog za to je taj sto ste bili pod turcima i nijeste mogli sebe spasit.Zaboravili ste koliko je izbjeglica iz hercegovine bilo na cevo kad su vas pase turske ganjale i nijeste vi nikakvi srbi.Vi ste crnogorci pete kategorije!!!
Srpska posla

05. 07. 2019 - 16:37

Dobrica Ćosić stvorio je mit o Srbima kao pravednicima i vječnim žrtvama svijeta i drugih naroda. Postavio je za neprijatelje druge narode i svijet, a kao jedine saveznike Rusiju i vlastitu naciju. Skoro cijeli svoj književni vijek glorificirao je srpski narod i njegovu naciju.I zatim dolazi šokantan citat Dobrice Ćosića, iz knjige „U tuđem veku“, izdanoj 2011. godine, citat baš njega, ideologa srpskog nacionalizma: „Ova Srbija je 'mrtvo more'. I bez svakog vidljivog plana i napora da se preporađa. Biće potrebno nekoliko decenija da se ovaj lenji primitivni iskvaren narod pretopi u radni, prosvećen i građanski odgovoran narod. Osećam se kao Srbin i pisac poraženim. Svet mojih romana ne postoji; nije ni postojao, ja sam ga izmislio u nadi da ću Srbima pobuditi osećanje dostojanstva i samopoštovanja. Nisam uspeo.“
Srpska posla -1

05. 07. 2019 - 16:38

Narod koji ga je slijepo slijedio i naziva: „lenjim primitivnim iskvarenim“; isti onaj narod koji mu je bio glavni junak svih romana i kojeg je glorificirao. Priznaje da je izmislio mitove po kojima su se podizali spomenici. Sam autor nesvjesno se odrekao svoje ideologije, izvrijeđao sve one koji su ga slijedili i dao moralnu pobjedu svima onima koji su zbog njega umrli, prije svega Zoranu Đinđiću i idealu evropske Srbije, koju je Dobrica Ćosić cijelog života prezirao i odbacivao. Umro je 2014. godine, razočaran i polu-svjestan da je njegova ideologija dovela Srbiju u katastrofu i propadanje. Samo što za to ne okrivljuje sebe nego narod koji ga je slijepo slijedio, narod koji po njemu nije dovoljno dobar za njegovu „veliku ideologiju“. Sam je nesvjesno priznao kako ideologija nacionalizma ne vodi nigdje. Odrekao se svog životnog rada i naroda koji ga slijepo obožavao kao „oca nacije“. Otac se odrekao sina.
Jovo

05. 07. 2019 - 18:55

Momci, jeste li Srbi ili Crnogorci?
ČEVLJANIN

05. 07. 2019 - 21:22

SRBI BILI I OSTALI
Milo Vujović

05. 07. 2019 - 20:46

Ova Priča je ispričana iks Puta do sada,Sve se Zna,Crnogorski Narod je jedini AUTOHTONI u Crnoj Gori i CPC,tako Mi i CPC i Crnogorski Sveci,Sv.Vladimir,Sv.Vasilije,Sv.Petar Cetinjski,dr.Nemaju Ništa Zajedničko i Nikakve Veze sa srbijanskim Došljacima Pobjeglicama,više li no sa Kinezima,opšte je Poznato da su srbijanci počeli naseljaavati Crnu Goru prije 120.g. prije toga nikada Nijesu postojali u Crnoj Gori,Ali Vlast ne reaguje na SVOJATANJE CRNOGORSKE TERITORIJE i CRNOGORSKIH OTETIH HRAMOVA, Vlast Mora da Ukine NASILNO UVEDENU 1918.g.,Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc u Crnoj Gori,za što su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine tzv.sPc.u Crnoj Gori,ili će Vlast i dalje da trguje sa Amfilohijem i tzv.sPc.i nesvjesno Rizikuje da Nestane i Vlast i Crnogorska Nacija i Crnogorska Država,Uskoro će se Sve Saznati,Ćosoviću,piši o Odgovornosti Osoba iz Vlasti na Čelnim pozicijama iz svih Katastara đe se Desio Mega Kriminal,Fantomski Čin PREPISA Naših Otetih Hramova na tuđu ilegalnu tzv.sPc. !!
Boliistina

05. 07. 2019 - 22:29

Bolii istina boli, sad ce navala komentatora istoricara vrsnih priznatih... Pomirite se sa cinjenicom izrodi...
Ivan

05. 07. 2019 - 23:10

Autor ovog teksta, pise nesto u sto su ga drugi ubijedili i prije same pomisli da nesto istinski istrazi.Ovo je pseudo nauka , koja za cilj ima da javno manifestuje razmisljanja autora i njegovih istomisljenika.Gomilq podataka,poredjanih i interpretiranih na nacin, da autor sam sebi potvrdi ono u sto on vjeruje.
Mирослав Ђукић

14. 07. 2019 - 22:53

Како је кренуо мој имењак, одкупиће му ХБО права на снимање серије по његовој епској фантастици!
tex

10. 08. 2019 - 21:53

U crkvenom kalendaru Crnojevica nije bilo Lazara,bilo bi dobro da autor teksta napise kad je unijet kod srba u isti.Vjerovatno bi bila ozbiljnija studija. PS:komplet tekst bi dozivio fijasko,SPC slavi i drzi svetu liturgiju za ovog sveca od 19 vijeka.Toliko o naucnom radu.
Novi komentar