Darko Vukčević, direktor trgovinske škole „Sergije Stanić“

Konobari će učiti Istoriju, poslodavci više nego zadovoljni novim programima

Direktor škole „Sergije Stanić“ Darko Vukčević saopštio je da učenici te škole izučavati opšteobrazovne predmete Istoriju, Sociologiju, Psihologiju i Geografiju. Dodao je da su poslodavci više nego zadovoljni novim programima.
Objavljeno: 05. 07. 2019 - 10:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U svim stručnim četvorogodišnjim školama najmanje 50% predmeta prvog razreda čine opšteobrazovni predmeti, a što se tiče sektora turizma, trgovine i ugostiteljstva taj procenat je čak I veći“, kazao je Vukčević za Portal Analitika

 On je naveo konkretne primjere kako bi se stalo na put dezinformacijama u javnosti.

Što se tiče obrazovnog predmeta Tehničar prodaje, tu je predviđeno devet opšteobrazovnih premeta. Istorija se izučava u prvom, a Geografija u drugom razredu, a  iz ove grupe predmeta još jedan predmet se nalazi i na spisku izbornih predmeta.

„Obrazovni program Gastronom: 10 opšteobrazovnih predmeta, Geografija  u drugom, a Sociologija i Psihologija u trećem razredu. Obrazovni program Restorater: devet opšteobrazovnih predmeta, Istorija  u prvom, a Sociologija u trećem razredu. Takođe, obrazovni program Turistički  tehničar imaće na raspolaganju 10 opšteobrazovnih predmeta“, objasnio je direktor Trgovinske škole.

 Što se tiče trećeg nivoa obrazovanja, kako je istakao, "moramo naglasiti da su to učenici koji se obrazuju po školskom I prema dualnom sistemu obrazovanja".

„Obrazovni program Konobar i Prodavač, imaju po osam  opšteobrazovnihi predmeta, od čega Istoriju i Geografiju  u prvom razredu. Obrazovni program Kuvar imaće na raspolaganju osam opšteobrazovnih predmeta, a Obrazovni program Poslastičar devet opšteobrazovnih predmeta“, naveo je Vukčević.

Bitno je istaći, kako je dodao, da su naši učenici imali priliku da izučavaju nastavu po novim obrazovnim programima, a po povratnim informacijama, od strane poslodavaca, oni su više nego zadovoljni postignućima ostvarenim kroz praktičan rad.

 „Metodologija za izradu obrazovnih programa urađena je sa ekspertima Evropske komisije, a same programe radili su nastavnici stručnih škola, predstavnici privrede i fakultetski profesori, što daje neophodan kredibilitet ovoj, detaljno isplaniranoj i planski odrađenoj aktivnosti, čiji će se pozitivni rezultati još jasnije vidjeti u narednom periodu“, zaključio je Vukčević.

  

Komentari: 1

magla oko nas

05. 07. 2019 - 13:26

Koje veze imaju poslodavci sa učenjem istorije, geografije itd? Mladi treba da uče istoriju, ne zbog poslodavaca. Zašto se ne zapitate zašto je za svu djecu u SAD istorija jedna od glavnih predmeta? Diete mora da formira stav o svojoj državi, jednim dijelom i kroz učenje istorije.
Novi komentar