Prelazni rok za prelaznu vladu

Ove godine opet svi viču - „tehnička vlada“ - i srozali su kriterijume za ulazak u nju. Inovacija je da bi sad trećinu pirotehničke vlade trebalo da čine predstavnici onih što šetaju po Podgorici. Kao da je prelazni rok u fudbalu, pa se kupuju igrači. Onda mi padne na um: zašto ne bih i ja tražio da uđem u Vladu? Pa, dobijam više lajkova na kolumne nego pojedine stranke glasača.
Objavljeno: 06. 07. 2019 - 07:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Džabe je kod nas pisati, pisana se riječ više ne poštuje. Ne, ne mislim samo na kolumnu, jebeš kolumnu, nego i na Ustav i Nomokanon i slične pisanije. Za divljač koja se namnožila u svim segmentima društva više ne postoje ni zakonske ni moralne granice, niti red i poredak. Eto, na primjer, ne znamo da li su dozvoljena dva ili tri mandata na nekoj funkciji – recimo predsjednika (čitaj: predsjednice) Vrhovnog suda - i ništa nam ne pomažu ni mišljenja uglednih pravnika kad su podijeljena. Ustav kaže dva, ali nije jasno da li dva uzastopno, dva u životu, ili dva za važenja jednoga Ustava...

Nije ni to najgore. Eto, dozvoljeno je da ne priznaješ državu, a da u isto vrijeme sjediš u njenom parlamentu i to čak u odboru za bezbjednost. Dozvoljeno je i da kradeš, ne samo pare kao političari, nego i manastire i imanja i istoriju, i svece i pjesnike, i seksaš se sa mali dečkići... Ali, samo ako si Božiji čovjek i kanonski zaređen. Dozvoljeno je i, kad si u manjini ili jedvacenzusnik čak i podcenzusnik, da ti dođe da hoćeš da vladaš i to kako ti hoćeš i s kim ti hoćeš. Kao pred prošle izbore vikneš - „Car je go“, tražiš prelaznu vladu i lex blesijalis. Evo, ni pošta više ne dolazi na poslanu adresu. Amfy je dobio i objavio pismo Vartolomeja upućeno Milu.

Prvo sam mislio da je Duško Kradouško zvani Dabl Kej, unio zabunu sa onom „kao“ Milovom vilom u izgradnji, pa se poštar smeo. Bačio bi on već to pismo, kad ne može da nađe adresu predsjednika države, no viđe - krst je na koverti - te otrča Amfiyu da grijeh kakav ne učini. U međuvremenu, pošiljalac Vartolomije niti priznaje odašiljanje pisma niti ga proglašava falsifikatom.

Dakle: džaba zakoni ustavi i nomokanoni i običaji i adeti: zakoni i običaji važe samo za sitne zvjerčice i sirotinju. I sve bi se to nekako trpilo, što kaže Krleža „Nigdar ni bilo da nekak ni bilo“, da ovi političari imaju malo mašte i mijenjaju marifetluke, a ne vječito jedno te isto. Pa i baklava, ako je baš svaki dan, dodije i sirotinji. Kamoli ove „tehničke“ i „prelazne“ vlade, odnosno pirotehničke i zarazne, kako ih ja imenujem. Ili ono „Mi znamo kako i činimo to sigurnim korakom“ ili nešto slično. Znamo braćo „valorizujete“ sigurnim korakom evo 30 godina.

Ove godine opet viču „tehnička vlada“ i srozali su kriterijume za ulazak u nju. Inovacija je da bi sad trećinu pirotehničke vlade trebalo da čine predstavnici onih što šetaju po Podgorici. Kao da je prelazni rok u fudbalu, pa se kupuju igrači. I možemo je komotno zvati prelaznom, jer se ne zna ko će koga da pređe, vlast opoziciju, ili jedni opozicionari druge. Onda mi padne na um: zašto ne bih i ja tražio da uđem u Vladu? Pa dobijam više lajkova na kolumne nego pojedine stranke glasača. Dobro, ako je ,,infetivno-prelazna“ vlada prebukirana, hoću da budem direktor ili glavni urednik Javnog servisa.

Onda ću taj servis, na nekih tri do pet mjeseci, da proglasim nezavisnim i istraživačkim, a onda ko god pobijedi na izborima – neka me obavezno išćera odatle. Mislite da je glupo, e kako ste vi naivni. Onda bih ja presavio tabak, tužio Savjet sudu i tražio nekih 120-150.000, a dobio - 100.000 eurića odštete. I nekih 10.000 eura pride, za duševne boli i utješno radno mjesto.

Ne može, je li? A što, ne šetam po Podgorici nego po Budvi, je li ? Pa majku mu, ako ovi traže mjesta u vladi od pobjednika na nivou države, valjda će mi ponuditi ponešto od onoga što su osvojili na lokalnom nivou. Na primjer: da pola godine budem predsjednik opštine Budva umjesto Marka-Bata-Tatamata Carevića. Zašto baš umjesto njega? Prosto: popeo mi se na milokliz sa javnim i pompeznim srbovanjima i polaganjima vijenaca po četničkim grobnicama.

Što, opet kažete da ne može, a legalno je i legitimno u zemlji koja baštini antifašizam danas biti četnik?! Dobro, ako ne mogu u prelaznu i prolaznu vladu, onda je red da me stavite na mjesto direktora besramne i uvlakačke TV Budva, koja se uvlači ko god bio vladajuća šuša. Da ih rastjeram i naružim i reformišem; da im se nikad više ne bi desilo da polaganje cvijeća od strane Bata Carevića na kosturnicu četnika strijeljanih u Baru nazovu polaganjem cvijeća na spomenik oslobodiocima. E, kakav jad i muka od lokalnog servisa. I onda kažu, trebaju nam hitne promjene. Dobro, možda je naš car go, ali i vaš Bog je go. Ogolili su ga vaši bezbožni popovi i klerofašistička pastva. Mi cara možda promijenimo, ali vi vašeg Boga - to je malo teže.

 

Komentari: 3

Bez principa i morala

06. 07. 2019 - 08:19

U CG je uvijek bilo, pa i sada, onih koji bez moala i principa žele vlast po svaku cijenu, i to bez mora i principa. Čak i oni koji nemaju podršku ni najbliže rodbine. Tako, od Osmanilija do Podgoričke skupštine, sqada GRU, CIA, BND... Najglasniji su oni koji nemaju podršku ni u porodici: Damjanović, Danilović, Rudović, Ranko, Džemal, Abazović, Žarko, "Vijesti", Falsifikatorka, Dalnmatinka, Muk(a)...,..Paradigma svega toga je Ranko. Nekada glavni protivnik SPC i Amfilohija, sada je glavni kandidat da sjedne na tron SPC u CG.Daj što daš. Đoko Orlandić PS Puni su kafići onih koji niti uče niti rade. I oni bi u tu tehničku vladu. Imaju isto pravo kao gore pomenuti.
Anonimus

06. 07. 2019 - 09:39

A sto ce im tehnicka vlada?Vec su jednom pokazali da ne umiju ni kuce vodit a ne bilo koji resor vlade. Samo vlast kabineti kola sekretarice po svaku cijenu.E to su im ciljevi programi i ideali a bogami i patriotizam!
Boki

06. 07. 2019 - 13:30

Pirotehnicka Vlada...Haha.Bravo.Sa njima samo treba posprdno.Jedini bi im bio problem da kupe nova odijela,cipele i ostalo...Da se slikaju i izadju u novine.Da ih vide komsije,zene i ljubavnice.Kao za ne daj Boze pred ukop.
Novi komentar