Kompanija Telemah prekšila zakon

Naplatni sistem sa podacima korisnika preselili u Ljubljanu

Kompanija Telemah Podgorica je u Ljubljanu preselila kompletan naplatni sistem, uključujući sve podatke o svojim korisnicima od jedinstvenog matičnog broja do adrese i podataka što su skidali sa interneta, koje su programe gledali, s kim su i koliko pričali.
Objavljeno: 06. 07. 2019 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako je time prekršila odredbe zakona o elektronskim komunikacijama i o zaštiti ličnih podataka, koji je postao nova biblija u Evropskoj uniji u kojoj je Slovenija članica, nije kažnjena uprkos tome što je probila ionako dugi rok od pola godine da vrati naplatni sistem sa bazom podataka u Crnu Goru. Na taj je način sebi osigurala veći profit između ostalog i zato što u Podgorici ne zapošljavaju ljude za vođenje knjigovodstva, naplatu i održavanje tog sistema. Osim toga, nadzornik EKIP-a nema ovlaštenje da kontroliše rad bilo koje službe domaćeg operatera u inostranstvu, a isto se odnosi i na, na primjer, porezne organe.

KRŠENJE ZAKONA

- Telemah je prekršio više odredbi Zakona o elektronskim konumikacijama zato što je elektronsku bazu podataka o korisnicima instalirao u prostorijama Telemaha Ljubljana, potvrđeno je Pobjedi iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Iako je Telemahu još prošle godine bilo naloženo da bazu podataka vrati u Podgoricu do 1. jula, ne samo da to nijesu uradili, već su tražili produženje roka do 15. jula. Nadzornik EKIP-a je 14. decembra prošle godine naložio vraćanje podataka u roku od šest mjeseci, što je Savjet EKIP-a potvrdio 24. januara ove godine. Iz Agencije je navedeno da je Telemahu bilo naloženo da do 1. jula uspostavi sistem skladištenja podataka u Crnoj Gori i prenese sve podatke o korisnicima iz Data centra Telemacha Slovenija u Ljubljani, a nakon toga izbriše sve podatke o našim korisnicima iz ljubljanske elektronske baze i obustavi dalji prenos podataka o korisnicima i njihovom ostvarenom saobraćaju (CDR fajlove) na eksterni server u Data centru u Ljubljani. Od svega naloženog, uprkos dugom roku i činjenici da kompanija nije bila kažnjena za djelovanje suprotno zakonu o elektronskim komunikacijama, Telemah je samo krajem juna obustavio dalji prenos podataka u Ljubljanu.

- Postupajući po ovom nalogu, Telemah Podgorica je obavijestio Agenciju 28. juna da je obustavio prenos podataka o korisnicima i njihovom ostvarenom saobraćaju (CDR fajlove) na eksternom serveru u Data centru u Ljubljani, a da će proces prenosa podataka o korisnicima koji se nalaze na sistemu lociranom u Data centru operatora Telemah Slovenija u Ljubljani na sistemu za skladištenje podataka implementiranom u Crnoj Gori biti završen do 15. jula – kazali su Pobjedi iz EKIP-a i dodali da je zbog toga traženo produženje roka od 15 dana.

Predstavnici EKIP-a su podsjetili da je članom 39. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK) definisano da je fizičko ili pravno lice dužno da prilikom izgradnje i korišćenja elektronskih komunikacionih mreža, elektronske komunikacione infrastrukture i povezane opreme, kao i pružanja elektronskih komunikacionih usluga omogući potpuni nadzor i kontrolu nad izgradnjom i korišćenjem elektronskih komunikacionih mreža, elektronske komunikacione infrastrukture i povezane opreme, kao i pružanjem elektronskih komunikacionih usluga.

- Telemah Podgorica je prekršio navedenu odredbu ZEK-a na način što je elektronsku bazu podataka o korisnicima instalirao u prostorijama Telemah Ljubljana – poručeno je iz EKIP-a.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

Nedžad

06. 07. 2019 - 10:06

A što ste mislili da će da urade. Ovo je sasvim očekivano u ovoj državi. U svakoj banana državi se ovakve stvari događaju a da niko ne odgovara. Mi smo dobili taj status ko zna kada. Sada bi vlasti trebalo da odgovore ko će za ovo da odgovara. Ili da neko iz vlasti da preuzme odgovornost za ovakva dešavanja. Neko bi trebao da ibude kažnjen zbog ovoga a ova firma bi trebala da plati odgromnu odšetetu državi i korisnicima ili da se ona zatvori i da joj se oduzme sva imovina na našoj teritoriji. To bi bio slijed događaja u svakoj normalnoj i pravnoj državi. Kod nas niko za ovo neće odgovarati. Živi bili pa viđeli...
Novi komentar