Obrazovanje i osposobljavanje odraslih

Bolje šanse za zapošljavanje


Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u saradnji sa odabranim edukativnim centrima, omogućava licima koja su u njegovoj evidenciji, mogućnost da se dodatno obrazuju i obuče za tražene poslove

Objavljeno: 08. 07. 2019 - 03:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Obrazovanje odraslih je dio jedinstvenog obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Prema Strategiji za obrazovanje odraslih (2015 - 2025) značajnu ulogu u organizovanju obrazovanja odraslih ima Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Program obrazovanja i osposobljavanja odraslih pruža mogućnost nezaposlenim  licima sa evidencije Zavoda, da steknu stručnu kvalifikaciju, odnosnu ključnu vještinu, koja će im pomoći da, u opštoj konkurenciji, lakše dođu do adekvatnog posla.

Cilj ovog programa je povećanje zapošljivosti nezaposlenih lica putem sticanje znanja, vještina i kompetencija koje su potrebne za obavljanje poslova određenog zanimanja. Zavod finansira ukupne troškove realizacije programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih. U tom cilju, ZZZ CG angažuje izvođače tj. realizatore programa - pravna ili fizička lica sa licencama za rad u oblasti obrazovanja odraslih.

Jedan od izvođača obuke je i Edukativni  centar  "Arhimed", koji, još od 27. maja, u Podgorici realizuje obuke  za računovodstvene  tehničare/ke  i, takođe veoma atraktivno i traženo zanimanje, za kozmetičare/ke za njegu lica i tijela. U organizaciji Centra "Arhimed" obuka  za  učenje  engleskog jezika počinje već krajem ljeta, 16. septembra 2019. godine. 

arhimed-obuka-za-kozmeticarke-2

U centru  smatraju da  ZZZ CG  na ovaj način pruža mogućnost licima, koja traže posao i imaju želje za sticanjem novih znanja, da  postanu konkurentiji na tržištu rada i povećaju sopstvene šanse za pronalaženje posla ili, što da ne, da započnu sopstveni posao.

Iskustvo stručnih predavača u Centru, pokazuje da kod polaznika obuke, u početku postoje izvjesne predrasude, kako u sam efekat dodatnog obrazovanja, tako i u sopstvene mogućnosti i sposobnosti, no već tokom prvih predavanja, polaznici takoreći "otkrivaju" vrijednost predavanja, mogućnosti koje se pred njima otvaraju i zato razvijaju i ličnu spremnost da se posvete novom zanimanju i što više saznaju i nauče. Sa više optimizma i sa novostečenim samopouzdanjem, veoma aktivno učestvuju u obuci, redovni su na predavanjima i nema izostanaka, postavljaju mnoga pitanja, konsultuju se sa predavačima...

Dobra iskustva Centra "Arhimed" su u saglasju sa dobrim iskustvima njegovih polaznika, koji, sada mnogo spremniji, imaju više šansi da dođu do posla ili da otpočnu sopstveni, samostalan rad u okviru odabranog zanimanja. Otuda je jasno zašto postoji jaka želja odraslih da usvoje nova znanja i iskoriste šansu koju im pružaju edukativni centri, odnosno ovaj program ZZZ CG.

 

 

Komentari: 1

Nikola

08. 07. 2019 - 13:37

Tako je, treba iskoristiti ovu mogućnost! Posebno ako neko želi da se samostalno bavi određenim poslom - obučiš se, otvoriš svoju "kancelariju" i eto ti i posla i zarade.
Novi komentar