Osnovan ITI Montenegro

Od sada i Crna Gora na mapi centara Internacionalnog teatarskog instituta

Svake godine, u svijetu se obilježava se 27. mart, Međunarodni dan pozorišta. Na taj dan u teatrima širom planete čitamo poruku neke važne osobe iz umjetničkog svijeta. Bili su to Artur Miler, Jonesko, Pablo Neruda, Dario Fo, Piter Bruk i mnogi drugi. 
Objavljeno: 08. 07. 2019 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od 1972. ova poruka, prevedena na jezike svijeta, putuje u sve krajeve gdje umjetnost živi, šalje je Internacionalni teatarski institut, a glavna ceremonija održava se u njegovom sjedištu u Parizu. 
Internacionalni teatarski institut, nastao je zahvaljujući inicijativi UNESCO-a , njegovog prvog generalnog direktora, Juliana Huxleya, kao i dramskog pisca i književnika , JB Priestlya 1948. , odmah nakon Drugog svjetskog rata i početka Hladnog rata. Namjera osnivača ITI-ja bila je stvoriti organizaciju koja slijedi ciljeve UNESCO-a kada je riječ o kulturi, obrazovanju i umjetnosti.

Premda poruku ITI-ja čitamo svake godine, do sada naša zemlja nije bila dio ove prestižne i najveće teatarske mreže, osnovane 1948., koja u svijetu ima preko 100 svojih centara. Osnivanjem ITI Montenegro, Crna Gora i zvanično je na mapi Internacionalnog teatarskog instituta, a njegovo sjedište je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

iti-photo3

Centar ITI-ja u Crnoj Gori nastao je zahvaljući inicijativi italijanskog ITI centra, koji se nalazi u gradu Leće, u regiji Pulja. ITI centar iz Italije, inače, jedan je od partnera u projektu ADNICH IPA CBC Italia Albanija-Montenegro, u kome je Kraljevsko pozorište Zetski dom lider. Taj EU projekat zvanično je otpočet 2018., a trajaće do 2020. godine. Zvanična konferencija povodom osnivanja ITI Montenegro centra biće upriličena u februaru 2020. na Cetinju.

Takođe, tokom naredne godine, u agendi novoosnovanog ITI Montenegro centra je regionalna ITI konferencija u cilju saradnje sa kancelarijama u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu.

Cilj osnivanja Internacionalnog teatarskog instituta u Crnoj Gori - ITI Montenegro je stvaranje organizacije koja počiva na tekovinama UNESCO-a i ciljevima koje ova organizacija sprovodi u sferi kulture, obrazovanja i umjetnosti. ITI Montenegro u svom radu staviće poseban fokus na jačanje kulturne scene u Crnoj Gori kroz promociju umjetnosti i umjetnika sa jasnom namjerom približavanja profesionalnim svjetskim standardima. ITI Montenegro svojim osnivanjem postaje dio svjetske organizacije, Internacionalnog teatarskog instituta, i služi kao platforma za promociju crnogorske kulture, razmjenu umjetnika i profesionalaca u sferi kulture i obrazovanja, na evropskom i svjetskom nivou. 

Komentari: 0

Novi komentar