Komesar za proširenje poručio

Han: Nema mjesta u EU za one koji negiraju Srebrenicu

Evropska komisija (EK) upozorila je sve izabrane zvaničnike u BiH da ne smiju da negiraju genocid u Srebrenici i sve druge presude međunarodnih sudova.
Objavljeno: 08. 07. 2019 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komesar za proširenje Johanes Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, istakao je da "konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj istoriji", prenosi Avaz.

"EK redovno ističe u komunikaciji sa političkim liderima BiH da oni moraju da budu primjer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala. Naglašavamo da oni treba da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava ili djela koja bi mogla pod sumnju da dovedu nezavisnost procesa, te da moraju da izbjegavaju i osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije", naveo je Han.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede, koji je upozorio na stalna nastojanja nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

"U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za one koji koriste retoriku za raspirivanje strasti, a pogotovo za one koji glorifikuju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Dalje aktivnosti na produbljivanju pomirenja od ključne su važnosti za proces učvršćivanja mira i stabilnosti u regionu. Sve države moraju da se obavežu i to pokažu riječju i djelom da su opredijeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo prije nego što uđu u EU", naveo je Han.

Komentari: 5

Fahro

08. 07. 2019 - 17:29

Hladan tus sa Dodika, Vucica i njihovu pratnju, kao i za sponzora SPC.
Bmm

08. 07. 2019 - 18:23

Jes,doć sebi ne mogu...
Fikret Suljov

08. 07. 2019 - 18:49

Fahro isprazni se sjever svi odose u Luxemburg i New York,osta vise ovaca no ljudi.
suljo radovanov

08. 07. 2019 - 20:04

ne reče bogoti ko isprazni Srebrenicu??
Fahro

08. 07. 2019 - 22:59

@Fikrete - blago TEBI za pamet. Nijesi ni za komentar, razmisli malo zbog cega......a nije sjever niti su ovce.
Novi komentar