Ministar odbrane saopštio

Bošković: Podrška Crne Gore na evroatlantskom putu Sjeverne Makedonije

Crna Gora će nastaviti da podržava Sjevernu Makedoniju na njenom evroatlantskom putu, uvjerena da će članstvo te države u Alijansi doprinijeti suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima, poručio ministar odbrane Predrag Bošković.
Objavljeno: 08. 07. 2019 - 19:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je danas sa mekadonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao međunarodnoj vježbi „Odlučan udar“ („Decisive strike“), na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, na kojo učestvuje i 66 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

„Za ministre odbrane dvije države koji su istakli kvalitet i sadržajnu saradnju Crne gore i Sjeverne Makedonije na planu odbrane, održana je prezentacija vježbe, kao i prikaz gađanja minobacačima od strane jedinica VCG“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bošković i Šekerinska su naglasili da vježba na Krivolaku, koja se završava 10. jula, je pokazatelj kontinuiteta saradnje, izgrađenih odnosa trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Bošković je rekao da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet regiona i naglasio značaj priključenja Sjeverne Makedonije u NATO.

“Crna Gora će nastaviti da pruža punu podršku Sjevernoj Makedoniji na njenom evroatlantskom putu, uz uvjerenje da će članstvo te države u Alijansi pružiti značajan doprinos u procesu suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima”, istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, zajednički angažmani pripadnika VCG i Armije Sjeverne Makedonije, kao i cjelokupna saradnja dva ministarstva odbrane će se i dalje unapređivati.

„Ovim će se potvrditi spremnost da uzajamnom podrškom aktivno doprinosimo očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja“, dodao je Bošković.

Šekerinska je kazala da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje na obostranu korist, u cilju jačanja nacionalnih odbrambenih sistema dvijedržave.

Na taj način, kako je objasnila, može se pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa izazovima.

Bošković se tokom boravka na Krivolaku susreo i crnogorskim vojnicima.

„Mješoviti sastav od 66 pripadnika više jedinica Pješadijskog bataljona VCG učestvuje na pomenutoj vježbi od 3. jula, što je do sada najbrojnije međunarodno angažovanje pripadnika VCG u 2019. godini izvan Crne Gore”, ističe se u saopštinju.

Na vježbi Odlučan udar koja je počela 5. juna, pored pripadnika oružanih snaga Crne Gore i Sjeverne Makedonije, učestvuju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Litvanije, kao i formacije Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stacioniranih u Evropi.

„Sa Boškovićem su na Krivolaku bili i načelnik Štaba generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović, kao i ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, Marija Petrović“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar