Projekat vrijedan nekoliko miliona eura

Restauracija Rembrantove “Noćne straže” uživo pred publikom

Amsterdamski Rijksmuseum počinje restauraciju slavne Rembrantove “Noćne straže”, najveći restauracijski poduhvat u istoriji, koji će se odvijati iza staklenoga zida u počasnoj galeriji muzeja, pred očima poshetilaca.
Objavljeno: 08. 07. 2019 - 21:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Restauracija ogromnog platna, jednog od najpoznatijih djela na svijetu, prenosiće se direktno i na internetu, kako bi svi mogli da je gledaju.

Nazvana “Operacija Noćna straža”, projekat koji košta nekoliko miliona eura, prvi je takav u istoriji. Riječ je o “istraživačkom radu i najvećoj i najkompletnijoj restauraciji Rembrantovog remek-djela u istoriji”, saopštio je muzej.

Posjetioci će sada moći da prate poteze restauratora u staklenom boksu napravljenom posebno za tu priliku.

Holandski slikar Rembrant Van Rajn (1606.-1669.) primio je 1642. narudžbu od kapetana amsterdamske gradske straže Fransa Baninga Koka da naslika pripadnike straže.

Slika, čiji je pravi naziv “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren” (Družina kapetana Fransa Baninja Koka i poručnik Bilem van Rujtenburg), visoka je 3,8 metara, dugačka 4,5 metra i teška 337 kilograma, a posljednji put je restaurisana prije više od četrdeset godina, nakon napada 1975. kada je isječena nožem.

Nakon toga stručnjaci su primijetili da se na nekim dijelovima slike gubi boja, posebno oko mjesta oštećenog nožem.

“Primijetili smo posljednjih godina kako se na donjem dijelu slike pojavljuje bijeli sjaj. Želimo otkriti o čemu je riječ i što bolje restaurisati sliku”, objasnio je direktor muzeja Tako Dibits kada je u oktobru najavio restauraciju.

Kako bi to učinili, stručnjaci će proučiti sliku uz pomoć fotografija visoke rezolucije i uz pomoć analize platna i svakog sloja boje i laka, prije nego što odrede najbolje tehnike restauracije.

Prije restauracije koja počinje danas i mogla bi da traje godinama, “Noćna straža” bila je u centru izložbe organizovane povodom 350. godišnjice smrti slavnog holandskog slikara.

Komentari: 0

Novi komentar