Ambasada SAD-a u Beogradu saopštila

Postizanje pravde oko braće Bitići ostaje prioritet u odnosu sa Srbijom

Američka ambasada u Srbiji danas je na zvaničnom sajtu objavila saopštenje povodom 20. godišnjice ubistva braće Bitići.
Objavljeno: 08. 07. 2019 - 23:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Postizanje pravde oko brace Bitici ostaje prioritet u odnosu sa Srbijom
Foto: EPA

U saopštenju se navodi da "vlada SAD-a ponovo poziva srpske vlasti da riješe ovaj slučaj".

"Danas obilježavamo turobnu godišnjicu. Prije 20 godina, Illi, Agron i Mehmet Bitići su odvedeni iz policijske stanice i predati u nadležnost srpskih specijalnih policijskih jedinica. Dvije godine kasnije, tijela ova tri američka državljana pronađena su u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji u bazi koju je kontrolisala jednica pod komandom Gurija Radosavljevića", piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da su "ruke žrtava bile vezane iza leđa i da je svaki muškarac upucan u glavu".

"Iako je prošlo 20 godina, njihova ubistva i dalje nisu na pravi način i u potpunosti istražena. Njihove smrti su nešto što se ne može i neće zaboraviti. Postizanje pravde oko braće Bitići ostaje prioritet u našem bilateralnom odnosu sa Srbijom. Vlada SAD-a ponovo poziva srpske vlasti, koje su tokom godina obećavale da će pomoći u ovom slučaju, da riješe ovaj slučaj", zaključuje se u tekstu.

Saopštenje je postavljeno i na Tviter nalog ambasade uz poruku da su "prije 20 godina trojica američke braće ubijena od strane specijalnih jedinica srpske policije" i da "do današnjeg dana niko nije kažnjen za ubistvo počinjeno od strane onih koji treba da sprovode zakon", a saopštenje je retvitovao i ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot.

Komentari: 1

Слушај ово!

09. 07. 2019 - 11:24

У Петровом Селу код Кладова, живе искључиво Црногорци, 100%.
Novi komentar