Istraživanje u Srbiji

Polovina Srba doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju

Istraživanje agencije Faktor plus u Srbiji pokazalo je da čak 44 odsto ispitanika Crnu Goru doživljava kao sopstvenu zemlju, 36 odsto je reklo da je riječ o prijateljskoj susjednoj zemlji, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet odsto vidi Crnu Goru kao neprijateljsku državu.
Objavljeno: 09. 07. 2019 - 11:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Većina ispitanika smatra i da neće doći do eskalacije sukoba između dvije države.

Građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i prema Srbima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta su najveći uzroci problema u odnosima Srbije i Crne Gore, 44 odsto ispitanika navelo je da je to zvanična politika Crne Gore, 27 odsto da je riječ o borbi velikih sila za uticaj na Balkanu, 16 odsto misli da je politika Srbije najodgovornija za tenzije, dok 13 odsto nema odgovor.

Upitani šta najviše zamjeraju Crnoj Gori u politici prema Srbiji, 68 ispitanika navelo je da je to odnos prema Kosovu, 30 odsto da je to odnos prema Srbima u Crnoj Gori, 23 odsto da je to pozitivan odnos prema NATO, 21 odsto da je to negativan odnos prema Rusiji, 7 odsto da je to odnos prema EU, a 12 odsto je navelo nešto drugo.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" rekao je za "Blic" da je ljutnja građana uglavnom usmjerena prema političkim elitama.

"Znatan procenat misli da se upravo u Crnoj Gori ukrštaju interesi velikih sila. Iako u pitanju nije navedeno o kojim zemljama se radi, jasno je da su s jedne strane NATO i SAD, a na drugoj Rusija. To su glavni uzroci narastanja tenzija po mišljenju ispitanika", naveo je Pejić.

Manji procenat je onih koji krivca vide u politici Srbije, dodao je on.

Pejić ne vidi da su posljednja dešavanja u vezi sa Zakonom o vjeroispovesti uznemirila građane.

Istraživanje je, naime, pokazalo da je nešto manje od polovine ispitanika reklo je da ne očekuje eskalaciju i da će odnosi polako biti konkretniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će do eskalacije doći, ali verbalne, dok samo tri procenata očekuje eskalaciju, čak i oružane sukobe.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 odsto u zbiru (tri ponuđena odgovora) smatra da treba izbjegavati provokacije - 38 odsto kaže da ne treba da odgovaramo bez obzira na provokacije, 24 odsto navodi da treba da imamo znatno pomirljiviji ton, 18 odsto "da stalno podsjećamo na neosnovanost poteza Crne Gore i da izbjegavamo sukobe i zaoštravanje krize".

S druge strane, 20 procenata ispitanih je za to da drzavni vrh Srbije "odgovori istom mjerom, možda čak i jače".

 

 

Komentari: 10

Pomorac

09. 07. 2019 - 11:59

Ništa novo nam nijeste rekli! Mada je procenat veći od 30%! Ali eto samo MOGU da doživljavaju! Dosta je bilo "BRATSKOG ŽIVOTA " DA JE VJEČNA CRNA GORA!
Sajkaca

09. 07. 2019 - 12:15

A koliko drzavljana Crne Gore dozivljava Srbiju kao svoju zemlju? Ove Srbijance razumijem, hoce izlaz na more pa je sve njihovo.
Ilija

09. 07. 2019 - 12:18

Kako je to lijepo kada te neko doživljava kao svog a u tvojoj se državi osjeća kao u svojoj. To je vrhunac bliskosti dvije države i naroda. Ne mogu da razumijem ove koji tu vide nešto loše. U stvari razumijem samo one koji su islamske vjerosipovijesti i kojima odgovara samo prijateljevanje sa islamskim državama. Do duše to im i kuran preporučuje.
GRAĐANSKI

09. 07. 2019 - 12:42

Idžo, nijesi ti za Evropu! Može bit da si pusti za nekoji pusti otok na krajnjem jugu ili krajnjem śeveru Pacifika. Inače, Srbalji su nam daleko i bez konkurencuje najviši neprijatelji u vaskolikoj crnogorskoj povjesnici!
danilo s.

09. 07. 2019 - 12:58

Ilija, Baš ste me dirnuli. Jeste “lijepo kada te neko doživljava kao svojega”- samo se onda pitam, zašto ta ista osjećanje nemaju “Srbi iz CG”? Pitaše li se ti Srbi(janci) koji vole CG – da li iskreno vole CG - sve sa nama Crnogorcima? Ili, mogu da nas vole samo kao “svoju” - “srpsku državu”? Ne vjerujem u jednostrane ljubavi. Nešto me zebe od te ljubavi. Liči na “fatalnu atrakciju”.
Mihailo,Bgd

09. 07. 2019 - 12:24

SPIN anketa u korist globalne ideje velikosrpstva. Inače ankete već odavno,bez dodatnih vrijednostnih istraživačkih tehnika, nijesu pouzdan pokazatelj javnog mišljenja. Koliki je uzorak,ko su ispitanici,šta anketar priželjkuje da dobije i ko finansira "istraživača". Zbog toga 40% ispitanika smatra CG svojom? Šta to znači i kome služi! Definitivno spinovana manipulacija! Zamislite da 40% Nemaca smatra Austriju svojom?Smejala bi se Evropa. A ovdje se očekuje adekvatna AKCIJA pol. elite RS.
Vasojevic

09. 07. 2019 - 13:14

Polovina Srba doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju Грешка у наслову..Треба да се каже "половина србијанаца или грађана Србије доживљава итд. Овако се ствара утисак да се ради о ко зна којим Србима из региона.
Vasooooo

09. 07. 2019 - 18:45

Ponašaju se ka njihovi tlačitelji-osvajači Turci "Sve srpsko" a vi im u tome pomažete. To Vasooo nikad, nikad VIŠE OSAMNAJSTA.
@DALEKO BILO

09. 07. 2019 - 13:31

TAMO DALEKO STO DALJE OD MORA TAMO JE SELO VASE TAMO JE SRBIJA.KAKO NE MOGU NIKAKO DA SHVATE DA BOG NIJE HTIO DA BUDU CRNOGORCI INACE BI IZ NEBESKIH VISINA PALI NA KAPINO POLJE ILI U BJELOPAVLICE A NE NA GAZIMESTAN.OCIGLEDNO DA POSLEDICE TOGA PADA UTICU NA SVE KOMSIJE OD SLOVENACA PREKO HRVATA I BOSNJAKA,NAS CRNOGORACA PA ALBANACA,MAKEDONACA I EVO PRIJE NEKI DAN I SA BUGARIMA SE POSVADJASE.SAMI SA SOBOM SU U PERMANENTNOM SUKOBU I TU LIJEKA NEMA.
Rukfaš

09. 07. 2019 - 14:02

Bravo za 36%. Da citiram nepomenika Sloba M. Srbi i Crnogorci su dva veoma bliska naroda. Treba li nešto dodati?
Novi komentar