Prema istraživanju agencije "Faktor plus"

Preko 40 odsto građana Srbije doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju

Čak 44 odsto građana Srbije doživljava Crnu Goru kao sopstvenu zemlju, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus".
Objavljeno: 09. 07. 2019 - 12:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnu Goru za prijateljsku susjednu državu smatra 36 procenata građana Srbije, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet odsto vidi tu zemlju kao neprijateljsku.

Prema ovom istraživanju, građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i Metohiji i prema Srbima u Crnoj Gori i smatraju da je politika crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića najodgovornija za novonastale tenzije u odnosima dvije zemlje.

Istraživanje, čije dijelove prenosi današnji "Blic", pokazalo je da nešto manje od polovine ispitanika ne očekuje eskalaciju tenzija između dvije zemlje i smatra da će odnosi biti korektniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će doći do verbalne eskalacije, a samo tri procenta očekuje eskalaciju.

Odgovarajući na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 odsto anketiranih smatra da treba izbjegavati provokacije, 38 odsto da na njih ne treba odgovarati, 24 odsto da treba imati znatno pomirljiviji ton, 18 odsto da stalno treba podsjećati na neosnovanost poteza Crne Gore i izbjegavati sukobe i zaoštravanje krize.

Za to da državni vrh Srbije "odgovori istom mjerom, možda čak i jače" je 20 odsto ispitanih.

Komentari: 7

Hdhdhdhdhddh

09. 07. 2019 - 12:50

Meni jedino nije jasno odje na kakve provokacije iz Crne Gore se misli !? Ne vidim da Crna Gora uopste komentarise srbiju, niti njihove unutrasnje aktivnosti... mozda nam zamjeraju sto se Vlada CG dva puta vrlo dostojanstveno i kulturno oglasila na sve njihove bljuvotine od kurira Vlade do predsjednika drzave i Vlade... mozda zamjeraju sto su se crnogorski intelektualci u svojim saopstenjima samo i iskljucivo cinjenicno osvrtali na sve lazi, sovinizima, klerofasizam, falsifikate srpske strane vezano za crkveno (unutardrzavno) pitanje, ali i dva druga pitanja i odluke koje se donose u CG, a na koje reaguje hulja iz srbije... eo ne znam! Njima je i anketa sredstvo da ubijede sopstveni narod da dozivljavaju konstantne provokacije od drugih, a da su oni, nesrecnici, zrtva svega toga!
!?

09. 07. 2019 - 13:53

Ne nema provokacija, mi samo malo proglašavamo i priznajemo nezavisne države na teritoriji Srbije. Sitnica, Nebitno, baš ne provociramo, hahaaa. Da ne pominjem odnos vlasti prema Srbima koji žive u Crnoj Gori. Kao na Kosovu krajem osamdesetih, čak i gore jer tamo makar crkve i manastire nijesu "prepisivali" na sebe.
Objektivni

09. 07. 2019 - 14:23

Mi nudismo 2005-6 , savez drzava i konfederaciju. U tom ugovoru bi stajala nepovrijeduvost granica . Tada ne bi bilo priznanja Kosova , Srbija odbila ladno . Kao i plan Z4 . I sad kuknjava . Kad shvatite razliku izmedju politike i nacionalizma i primitivizma - javite se.
Pasta za ZUBE

09. 07. 2019 - 12:57

CRNA GORA JE NAŠA NAJLJEPŠA A JA SRBISTAN-SRBIJU DOŽIVLJAVAM KAO STRANU ZEMLJU SLIČNO NEPALU ILI PAKISTANU
Kremo

09. 07. 2019 - 13:00

NIJE PROBLEM CG SRBI I SRBIJA , PROBLEM SU CETNICI
Roki

09. 07. 2019 - 13:58

to znamo samo vam je mali procenat, jer oni sto misle da cgora pripada srbiji prelazi 80%
Boban Bg

10. 07. 2019 - 11:01

Ovo istraživanje je glupost! Ili ljudi nijesu iskreni u odgovorima, ili je ovo namještena anketa. Garantujem da najmanje 95% Srba u Srbiji smatra Crnogorce nacijom koju su stvorili komunisti da bi razbili "srpstvo", da su Crnogorci etnički Srbi i geografska odrednica (kao Šumadinci) i da smo mi koji smo nacionalni Crnogorci čitav život ustvari "Milogorci", nacija koju je stvorio Milo! Glupo, ali srpski narod, kad je riječ o nacionalnom pitanju, pokazuje vanrednu glupost.
Novi komentar