(VIDEO)

Kompanija za svemirski turizam britanskog milijardera izlazi na berzu

Kompanija za svemirski turizam Virdžin Galaktik (Virgin Galactic), britanskog milijardera Ričarda Bransona, planira izlazak na berzu.
Objavljeno: 09. 07. 2019 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kompanija će listirati svoje akcije u okviru ugovora sa holdingom Soušal Kepital Hedosofija (Social Capital Hedosophia Holdings), akvizicijskom kompanijom za posebne namjene koju je osnovao investitor preduzetnik Čamat Palihapitija, navodi , piše Volstrit Žurnal (WSJ) pozivajući se na ljude upoznate sa dešavanjem.

Holding Soušal Kepital Hedosofija će navodno investirati 800 miliona dolara u Virdžin Galaktik za 49 odsto vlasničkog udjela.

Bransonova svemirska agencija bila bi prva kompanija za svemirska turistička putovanja ljudi čijim se akcijama javno trguje, a listiranje na berzi će biti realizovano kasnije ove godine, dodaje WSJ.

List takođe navodi da je Branson počeo pregovore sa Palihapitijom prošle godine nakon što je prekinuo razgovore o jednom saudijskom ulaganju u Virdžin Galaktik.

 

 

Ovaj milijarderski poslovni magnat učestvuje trenutno u napetoj svemirskoj trci u kojoj su mu rivali kompanija SpejsIks (SpaceX) Ilona Maska, glavnog izvršnog direktora Telse i Blu Oridžin (Blue Origin) u vlasništvu šefa Amazona, Džefa Bezosa.

Branson je do sada prodao 600 karata za putovanja u svemir od kojih svaka košta 250.000 dolara. U februaru ove godine, svemirski brod Virdžin Galaktika, VŠ Juniti, lansiran je u vasionu sa posadom koju čine tri astronauta.

Komentari: 0

Novi komentar