MUP o demarkaciji CG i Kosova

Vjerujemo da će komisije dati doprinos primjeni sporazuma

Ministarstvo unutrašnjih poslova vjeruje da će komisije Crne Gore i Republike Kosovo, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, dati doprinos punoj implementaciji Sporazuma o državnoj granici između te dvije zemlje – saopšteno je Pobjedi iz MUP-a.
Objavljeno: 10. 07. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vjerujemo da ce komisije dati doprinos primjeni sporazuma
Foto: gov.me

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na Fejsbuku da će se uskoro sastati komisije Kosova i Crne Gore kako bi ponovo razmotrile demarkaciju.

Iz MUP-a podsjećaju da je Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine, u Skupštini Crne Gore potvrđen 28. decembra 2015. godine, a u Skupštini Republike Kosovo ratifikovan 30. maja 2018. godine, nakon čega je stupio na snagu 4. juna 2018. godine.

- U skladu sa zaključenim sporazumom komisije Crne Gore i Republike Kosovo, u roku od dvije godine od njegovog stupanja na snagu, izvršiće obilježavanje sporazumom utvrđene državne granice. Vjerujemo da će komisije Crne Gore i Republike Kosovo u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje dati doprinos punoj implementaciji ovog sporazuma – naveli su iz MUP-a.

Haradinaj je na FB profilu najavio da će se međudržavne komisije uskoro sastati radi ponovnog razmatranja demarkacije u pravcu Kule i Čakora.

- O pitanju ponovnog razmatranja sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom, u mnogim slučajevima, s punim povjerenjem, razgovarao sam s mojim crnogorskim kolegom Duškom Markovićem. Kosovo i Crna Gora su spremne da formiraju komisije za razmatranje demarkacije u pravcu Kule i Čakora - napisao je Haradinaj na Fejsbuku, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju sa premijerom Crne Gore, kako je naveo Haradinaj, potvrđena je spremnost da komisije počnu sa radom u optimalnom roku i da se uskoro otvori granični prelaz na Čakoru i Kuli.

- Zahvaljujem mom kolegi Dušku Markoviću za konstruktivni prilog i izraženu volju za jačanje prijateljstva i saradnje između naše dvije države - napisao je Haradinaj.

Komentari: 1

Bruka

10. 07. 2019 - 08:07

Kao Crnogorac ne bih stao nikad poted ovog tipa. Gdje nam nestade obraz, cojstvo I junastvo. Sve ce nam se debelo o glavu obiti jer smo izdali pretke.
Novi komentar