BS: Genocid u Srebrenici predstavlja globalni simbol stradanja

Sjutra, 11.07.2019. godine, navršavaju se 24 godine od jednog od najvećih i najmonstruoznijih zločina novije svjetske historije i jedne od najvećih tragedija cjelokupne savremene ljudske civilizacije, genocida u Srebrenici.
Objavljeno: 10. 07. 2019 - 19:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Genocid u Srebrenici predstavlja globalni simbol stradanja i ljudskog bezumlja ali i dokaz da je nemoguće potpuno uništenje cijelog jednog naroda i kao takav mora biti nauk, prije svega bošnjačkom narodu, kao žrtvi genocida a zatim i srpskom narodu, u čije ime je izvršen i iz čijeg naroda su izvršioci genocida, te međunarodnoj zajednici, koja nije učinila dovoljno da ovaj genocid spriječi, da mora raditi na stvaranju efikasnijih mehanizama za sprječavanje ovakvih stradanja u budućnosti.
Tendencija negiranja i poricanja genocida u Srebrenici danas je sve prisutnija i svakodnevno smo u prilici da slušamo sve upornije negiranje i poricanje genocida sa zvaničnih državnih i političkih adresa iz R. Srbije kao i od strane nekih političkih predstavnika Srba iz regiona pa i iz Crne Gore.
- Mi u Bošnjačkoj stranci osuđujemo svako negiranje, poricanje ili relativizaciju ovog genocida kao anticivilizacijski čin. Smatramo da se jedino priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici i suočavanjem sa tom istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira na ovim prostorima i okretanje našeg društva stvaranju bolje i perspektivnije budućnosti za nas i naše potomke, navode u svom saopštenju iz BS.
 

Komentari: 4

xy

11. 07. 2019 - 09:02

"Mi osuđujemo sve žrtve ratova 1991. - 1995." - najstrašnija je rečenica koja u Srbiji može previše često da se čuje. Ali srpska elita je na tom putu već više od 150 godina. Komunisti su pokušali da se izdignu iznad tog prokletstva koje tinja 800 godina, od svetog save do danas, ali nam nije uspelo, rodio se Sloba, a potom i Moma. Srpska crkva, srpske dinastije (uključujući i Petroviće) i srpski intelektualci (u većini), nikako ne mogu da smognu snage da se pogledaju u oči i kažu istinu.Ako ovako nastavimo, s pravom će ljaga pasti na ceo Srpski narod. Lično, duboko se klanjam žrtvama genocida u BiH koje su izazvali pripadnici poznate srpske ideologije krvi i tla. Kada gledam dokumentarne emisije iz tog perioda obuzima me iskreno osećanje tuge ali i stida. Nadam se da će Bošnjaci, vremenom, imati snage da oproste.
xy

11. 07. 2019 - 10:02

Izvinjavam se, prva rečenica treba da glasi: "Mi osuđujemo sve zločine ratova 1991. - 1995."
Opet ...

11. 07. 2019 - 10:53

..... ti. Ti si demagog koji kritikuje svoje, ali se ne odriče tuđeg "srpske dinastije uključujući i Petroviće". To vam je bolna tačka, tuđe je slađe. Srbadijo, srbadijo ko vam vjeruje taj je n....o
xy

11. 07. 2019 - 12:51

Crna Gora se neće previše pomeriti ako se ne osloni na tradicije Narodnog zbora, Zbora glavara i guvernadura. Nisam ja prdeo o svom srpstvu nego Petrovići, a treba da imaš u vidu da je i crnogorska istoriografija utvrdila da su Petrovići srpska vlastela iz Bosne (Živko Andrijašević). Ništa Crna Gora neće biti oštećena kad se istoričari malo urazume i provere zaključke akademika Radonjića. Kada sam saznao da je vladika Rade bio u tajnom društvu kod Garašanina i da je pristao, još on, još onda, da Crna Gora nestane i utopi se u novo Dušanovo carstvo, bilo je sve jasno, ko je i zašto likvidirao Crnu Goru 1918. Ali na sreću, tu nastupaju jugoslovenski komunisti 1941. godine. Ostalo si valjda čuo od nekoga?
Novi komentar