INTERVJU: Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane i potpredsjednik Socijalističke narodne partije

Sve parlamentarne stranke da budu dio konsenzusa

Nikakva tehnička vlada u kojoj bi opozicioni predstavnici bili statisti ne dolazi u obzir. Nikakva tehnička vlada koja bi imala rok kraći od godinu dana za nas nije prihvatljiva. Ukoliko se ulazi u tu priču, moramo poći od stava koji je jasno i nedvosmisleno iskazao evropski diplomata Aivo Orav, da je našoj državi potrebno novo izborno zakonodavstvo uz učešće svih parlamentarnih subjekata, kaže Šćekić
Objavljeno: 11. 07. 2019 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi sve parlamentarne partije trebalo da učestvuju u radu na reformama izbornog zakonodavstva i budu dio konsenzusa.

Nagovijestio je da je moguć povratak opozicije u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavsta, ali uz tačno određene uslove i uloge kao i tehničku vladu čiji mandat ne smije biti manji od godinu dana. - SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici.

To treba, prije svega, da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka - kazao je Šćekić.

POBJEDA: Vlast u Beranama na čijem ste čelu stabilno funkcioniše, za razliku od primorskih opština, gdje se vlast koju čini opozicija sa državnog nivoa sama urušava kao u Kotoru ili Budvi. Zašto je to tako?

ŠĆEKIĆ: Moramo, prije svega, biti jako odgovorni prema onima koji nas glasaju i uvijek imati na umu kakvu su građani u tom trenutku željeli vlast. Ukoliko uspijemo to da savladamo i izdignemo se iznad trenutačnih, ma kakvih ličnih ili unutarstranačkih ciljeva.

 Žalim zbog Kotora. Oni koji su doprinijeli takvoj situaciji nek se zapitaju je li bilo koja funkcija ili interes bitniji od interesa građana. Potez Brune Lončarević pokazao je da su lični ciljevi bili na prvom mjestu. Očigledno da mnogi prije nje i ona lično nijesu svjesni vrijednosti opozicione uloge.

Ovo je klasičan primjer političke korupcije za koju će morati da odgovara onoga trenutka kad u našoj državi zažive nezavisne sudske institucije. Možemo se slobodno zapitati da li su i građani, nesvjesno, možda dopustili neodgovorno ponašanje svojih predstavnika.

Prije donošenja ovakvih i sličnih odluka, neka se samo zapitaju je li bilo koja funkcija važnija od poštenog i fer odnosa prema svojim biračima. Upravo na tom odnosu i na takvim osnovama funkcionišemo u Beranama, svjesni dvije najvažnije činjenice. Kao prvo, koalicija „Zdravo Berane“ je sa političkim istomišljenicima toliko dobro vršila vlast u prethodnom mandatu da smo otvoreno postavili i zadatak sebi, uz veće, ali realne ciljeve, a to je kontinuitet uspješne saradnje sa našim sugrađanima, na dobro svih nas. Zapitali smo se kome da predamo vlast? Slabijima od sebe - nikada!

Odgovorno tvrdim da smo i u socijalnom odnosu prema našim građanima, zatim infrastrukturnom, sportskom i kulturnom nivou postali centar sjevera naše države. Moramo se zapitati da li imamo pravo da naše trenutne lične ili pak političke ciljeve stavimo u prvi plan i zanemarimo interes građana?

POBJEDA: Da li to mislite i na opoziciono neslaganje u tim opštinama?

ŠČEKIĆ: Da. Kada ovo govorim, plašim se da se ponovo dotičem Primorja, odnosno (ne) funkcionisanja opozicije u tim gradovima. I ja lično, i mi u SNP-u, imamo i imali bi pregršt zamjerki da uputimo našim koalicionim partnerima. Nimalo sitnih.

Ali, između novog puta i stvaranja novih razlika, bili smo spremni na najveće kompromise. To je mnogo puta bilo i na našu štetu. Srećom, pokušaj rušenja SNP-a od strane režima, uz pomoć „domaćih plaćenika“ propao je i mi opet vučemo punim jedrima naprijed uvjereni da bolja Crna Gora nije moguća bez punog učešća partije kojoj pripadam.

Ovih dana Berane je jedno veliko gradilište sa isključivim ciljem - što više naš grad približiti modernim evropskim sredinama, bez obzira što smo imali direktne opstrukcije sa raznih adresa, između ostalog i od izvođača radova.

POBJEDA: Kakvi su odnosi sa ključnim partnerom Demokratskom Crnom Gorom u opštini jer je prije par mjeseci bilo čarki, pa i uvreda na nivou vrha partijskih centrala?

ŠĆEKIĆ: Na organima naše partije čvrsto smo odlučili da nećemo prećutati ni najmanju laž, koju bilo ko, iz vlasti ili opozicije, pokuša širiti protiv SNP-a. U ranijim periodima znali smo i da prećutimo gnusne laži koje su širili o nama.

To nam se obijalo o glavu. Kao partija, duboko utemeljena u crnogorskom biću, kao neko ko više od 20 godina pokušava stvarati ljepši ambijent za život, zbog hiljada časnih naših glasača bili smo prinuđeni da na svaku laž odgovorimo istinom, na podmetačinu činjenicom, na kvaran udarac da odgovorimo direktno u lice.

Otuda i ta prepiska na državnom nivou sa koalicionim partnerima na lokalu. Ozbiljni smo i dugo smo u politici da bismo preko noći i preko koljena rušili nešto što smo mukom stvorili i odbranili u Beranama. Kao takvi, odgovorni prema našim Berankama i Berancima, funkcionišemo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, ostvarujući zavidne rezultate na svim poljima.

POBJEDA: Podržali ste formiranje tehničke vlade koja bi pripremila izbore. Da li bi SNP, ali i savez „Da svako ima“ učestvovali u radu te prelazne vlade?

ŠĆEKIĆ: Nikakva tehnička vlada u kojoj bi opozicioni predstavnici bili statisti ne dolazi u obzir. Nikakva tehnička vlada koja bi imala rok kraći od godinu dana, za nas nije prihvatljiva. Ukoliko se ulazi u tu priču, moramo poći od stava koji je jasno i nedvosmisleno iskazan i riječima jednog izuzetno kvalitetnog i odgovornog evropskog diplomate, gospodina Aiva Orava, da je našoj državi potrebno novo izborno zakonodavstvo uz učešće svih parlamentarnih subjekata. Mora se naći način da se pripreme izbori, kako bi se, po prvi put, u državi Crnoj Gori građani slobodno i bez pritisaka izjasnili kakvu vlast žele u narednom periodu.

Ulazak u ovu priču podrazumijeva i prihvatanje direktne odgovornosti za pripremu izbornih prilika. Godina dana predstavlja neki vremenski minimum koji dozvoljava da opozicioni predstavnici odgovore svojoj ulozi i zadatku.

To podrazumijeva i vođenje kadrovske politike i po horizontali i po vertikali, odnosno postavljanje direktorskih ili načelničkih mjesta zavisno od resora koji vam pripadne. Gorko iskustvo prethodne, nazovi zajedničke vlade, ne može da nam bude, kako reče predsjednik Vlade Marković, zvijezda vodilja u političkom ili eventualno u smislu konsenzusa ili dogovora. Prisjetimo se da ministri iz redova opozicije nijesu pošteno ni svoje kabinete oformili, a kamoli direktno doprinijeli promjenama u pravcu stvaranja izbornih uslova. To im tada nije ni bilo omogućeno. Ta priča, kada je riječ o SNP-u, ne pije vodu i na našim organima neće proći. Spremni smo kadrovski odgovoriti svim eventualnim zadacima, ukoliko konsenzusom onih koji to žele dogovorimo uslove odigravanja izborne utakmice. Odgovornost je na svima jednaka.

POBJEDA: Da li bi opozicija trebalo da se vrati u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, a potom bude dogovoren model koji bi ispunio dogovoreno uključujući i eventualno tehničku vladu?

ŠĆEKIĆ: SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici.

To trebaju da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka. Nažalost, i u ovoj priči nemamo jasan stav onih koji trenutno vrše vlast. Da je trenutna vlast iole demokratska, poslije afere „koverat“, najmanje što je moralo da se desi jeste podnošenja ostavki i već tada ulazak u priču koja je sada aktuelna, ne samo što to insistira opozicija, nego što je to jedan od uslova daljeg crnogorskog puta ka evropskoj porodici društava.

Fer, demokratski izbori, smjenjivost vlasti je nešto čemu moraju da se nauče i gospoda iz DPS-a. Politički naivnih više nema. Moguć je dogovor, moguće je učešće u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, ali uz strogo definisane uslove i uloge.

Da se ne stvori pogrešna percercija moje izjave: duboko smo svjesni da je trenutna koaliciona većina izabrana na izborima, neregularnim, sumnjivim, kupljenim, izrežiranim, nazovite kako hoćete. Iako takva većina, ona trenutno predstavlja ovu državu, pa je i ona nezaobilazan faktor budućih političkih odluka, vezanih za stvaranje uslova za prve poštene i fer izbore.

Komentari: 18

Lažov

11. 07. 2019 - 07:48

Kakva tehnička vlada i bakrači, ni jednom te ne čuh da kažeš kako su izbori u Berane ili KO, HN, BD, PŽ, TZ, bili neregularni, znači sve je u najboljem redu, ma bi tehničku vladu i do vlasti bez izbora i volje građana aaahahahahahahaha
Tommy_h

11. 07. 2019 - 10:40

Opozicija nema sanse na sledecim izborima, jer su gradjani i sami svjesni da oni nijesu sposobni ni opstinu da vode, a ne da dodju na celu drzave.
Sveto

11. 07. 2019 - 10:42

Koja mizerija od prevarantske antidržavne opozicije. Oće vlast na bilo koji način. Vlasti, vlasti slatka li si.
Marelica

11. 07. 2019 - 10:43

Prvo ti pruzi gradjanima miran i bezbrizan zivot, jer je sramota sto se desilo Tomkicu, da covjek u 21.vijeku bude prognan zbog vjere i da se ne osjeca sigurno u opstini kojom ti rukovodis.
Enesa

11. 07. 2019 - 10:46

Gradjani se ne osjecaju vise bezbjedno u Beranama, vidjeli su da nasilnici i pored kazni i upozorenja nastavljaju putem razbojnistva i nasilja. Zalosno je sto je Igor Tomkic morao da napusti svoju prodavnicu i kucu, jer mu je zivot bio ugrozen, kao i njegovoj porodici.
Kinez

11. 07. 2019 - 10:47

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.
Svaka čast

11. 07. 2019 - 10:48

Kada bi bilo više ovakvih opozicionara, država CG tek počela da napreduje, jer nema veze ko je što po nacionalnosti, važno je da se poštuje i voli svoja domovina CG.
Миро Ћуркин

11. 07. 2019 - 18:16

Зар не видите?Сви су негативци, лоши, црна маст,недај Боже!
Stefo12

11. 07. 2019 - 11:17

Cek cek,izbori su regularni ali samo tamo gdje opozicija pobjedjuje ?
Liberal

11. 07. 2019 - 11:17

Dje su tomkici dado?
Bar_pamti

11. 07. 2019 - 11:18

Ako sam dobro shvatio bi tehnicku vladu ali ne bi ove neparlamentarne stranke u njoj ? Pa tako recimo Marko Milacic koji ima vise glasova od tvog skoro pa ugasenog snpa ne bi bio dio te vlade ?
goran1978

11. 07. 2019 - 11:34

O tehnickoj vladi najvise pricaju oni koji su do juce pricali da nikad ne bi bili sa DPS-om a sad trce i utrkuju se izmedju sebe.
Kosta

11. 07. 2019 - 11:35

Nasao se Scekic da nesto prica on koji stavi srpsku zastavu na zgradu opstine i od kojeg ljudi napustaju Berane na osnovu vjerkse i nacionalne pripadnosti!
oliver14

11. 07. 2019 - 11:36

Pa ako ne podrzavas nezavisnu Crnu Goru zasto si onda dosao na mjesto predsjednika Opsrine Berane??
Vitinka

11. 07. 2019 - 11:39

Kako sad oce posto potom da udju i da budu dio vlasti jer znaju da nemaju glasacko tijelo koje bi moglo da sami legitmno budu na vlasti!
ines23

11. 07. 2019 - 11:43

DPS zove cijelu opoziciju da se vrate i da zajedno rade na izbornom zakonodavstvu a za to vrijeme sta opozicija radi nece da se odozove a oce da budu dio vlasti! U prevodu oce hljeba preko pogace!
Vojnik777

11. 07. 2019 - 12:24

A kad je on dosao na vlast , nije se upadalo u opstinske odbore drugih partija i nihe se narod strasio da glasa za Scekica .Nikako
Zigman

11. 07. 2019 - 12:25

Ovo isti onaj Scekic koji je dosao na vlast zahvaljujuci ucjenama i strasenjima
Novi komentar