Vojnici bili poslati u "nemoguću misiju"

Holandski veterani tužiće državu zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR, koja je 1995. činila dio UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo će pokrenuti tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže, kako navode, vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete.
Objavljeno: 11. 07. 2019 - 12:27 Promjenite veličinu teksta: A A A
Holandski veterani tuzice drzavu zbog Srebrenice
Reuters

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju".

"Država je poslala te vojnike u nemogucu misiju i tamo ih napustila", rekao je Rupert, prenose agencije.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice nanijeta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Prije tri godine se oko 230 veterana okupilo u namjeri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još suočavaju.

"Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvjestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima", objasnio je Rupert.

Najavljeno je da oko 20 vojnika namjerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko 100 veterana.

Komentari: 0

Novi komentar