Saopšteno iz MVP

Ljubljana: Polaganjem vijenca na Spomenik narodnim herojima obilježen Dan državnosti

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Vujica Lazović položio je danas vijenac na spomen-obilježju Grobnici narodnih heroja u Ljubljani, na kojem je, između ostalih, uklesano ime i narodnog heroja Milovana Šaranovića iz Potkraja kod Danilovgrada, koji je poginuo jula 1943. godine na teritoriji Slovenije kao komandant partizanskih jedinica.
Objavljeno: 11. 07. 2019 - 15:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Lazović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se 13. jul, kao jedan od najznačajnijih datuma viševjekovne istorije Crne Gore, već tradicionalno u Ljubljani obilježava u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije.

“Ovaj datum ima poseban značaj za Crnu Goru i sve njene građane. Sjećanjem na 13. jul, kada je našoj državi 1878. godine na Berlinskom kongresu priznat međunarodni subjektivitet i kada je 1941. godine počeo narodni ustanak protiv fašizma, odajemo počast svima onima koju su se svojim životima borili za slobodu, odredivši time dalji put razvoja i današnje Crne Gore”, kazao je ambasador, istakavši da je crnogorski identitet duboko utemeljen na vrijednostima antifašizma.

1107dan-drzavnosti-ljublja

Polaganju vijenca i ceremoniji obilježavanja Dana državnosti u Ljubljani prisustvovali su generalni sekretar SUBNOR-a Slovenije Aljaž Verhovnik, članica Predsjedništva SUBNOR-a Slovenije i predsjednica gradskog odbora Ljubljana Julijana Žibert, kao i predsjednici i predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika u Republici Sloveniji.

Komentari: 1

GRAĐANSKI

11. 07. 2019 - 19:03

Tako je i tako treba bit! Skoro 7 godina sam živio u Ljubljani i redovno mi je ovi spomenik bio pred očima. Bio sam ponosan.
Novi komentar