Veliki udarac za regionalno takmičenje

ABA liga bez mjesta u Euroligi od 2020!

Regionalno košarkaško takmičenje ABA liga od sezone 2020/2021 neće imati zagarantovano mjesto u Euroligi, odlučili su akcionari kompanije "ECA".
Objavljeno: 11. 07. 2019 - 16:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku u Minhenu ljudi koji upravljaju Euroligom odlučili su da promijene sistem ulaska u elitno evropsko košarkaško takmičenje.

Nama najzanimljivija je odluka da pobjednici domaćih i regionalnih liga više nemaju zagarantovano mjesto, već će se dijeliti tri jednogodišnje "vajld-karte".
Prethodnih godinama četiri vize za Evroligu bile su rezervisane za najbolje u španskom i njemačkom šampionatu, kao i ABA ligi i VTB.

Od sezone 2020/2021 to neće biti slučaj, već će se deliti tri specijalne pozivnice.

U saopštenju se navodi da će klubovi iz ABA lige imati prioritet u dobijanju "vajld-karte", međutim pitanje je po kom principu će se dijeliti pozivnice.

Takođe, odlučeno je da dvije najbolje ekipe iz Eurokupa idu direktno u Euroligu, što je promjena u odnosu na prethodne godine, kada je samo pobjednik drugog po ranga evropskog košarkaškog takmičenja išao u elitu.

Euroliga će izgledati ovako u sezoni 2020/2021:

– 11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)

– 2 dvogodišnje "vajld-karte" (Bajern, Asvel)

- 3 jednogodišnje "vajld-karte"

- 2 kluba iz Eurokupa (šampion i vicešampion)

Komentari: 0

Novi komentar