Globalna konferencija o slobodi medija u Londonu

Bogdanović: Sloboda medija predstavlja osnov demokratskog života

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović  na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu, koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade, iyjavio je da je  sloboda medija za Vladu Crne Gore osnov demokratskog života.
Objavljeno: 11. 07. 2019 - 16:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Svi pravni i institucionalni mehanizmi, odgovornost i povjerenje koje Vlada Crne Gore ima među građanima, u misiji su uspostavljanja društva u kojem kredibilni mediji afirmišu kredibilnu javnost. Zalažemo se da javni interes u medijima bude ispred svakog partikularnog, političkog ili korporativnog. U tom pravcu, učimo od vaših najboljih demokratskih praksi i iskustava, iz vaših sugestija i dobrih preporuka, jer u krajnjem borba za slobodu medija na bilo kojoj tački svijeta, borba je za najširi svijet slobode i medija i društva“, istakao je on.

Ministar Bogdanović podsjetio je i kako je aktuelni normativni ambijent u redovnim godišnjim izvještajima Evropske komisije u više navrata ocijenjen kao „dobar nivo pravne usklađenosti“.

„Obavezuju nas i riječi upravo ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, koja je nedavno ocijenila da je „crnogorska štampa najslobodnija u regionu i obično izražava širok spektar mišljenja“. Vlada Crne Gore dosadašnjim aktivnostima finansijske podrške, te predviđenim mjerama budućeg Fonda za pluralizam medija, finansijskom podrškom samoregulaciji i podsticanjem javne svijesti o značaju medijske pismenosti kao kritičkog razumijevanja analize sadržaja, želi da kontinuirano podstiče i promoviše medije kao kontrolni društveni kritički korektiv svih pojava u društvu“, naglasio je ministar Bogdanović.

On je istakao da prepreke sa kojima se suočavamo, nisu u smislu slobode medija i slobode izražavanja, već u izazovima snažnije implementacije vladavine prava.

Tokom današnjih aktivnosti u Londonu, ministar Bogdanović potpisao je Završni dokument o slobodi medija.

Podsjetimo, učešće na Konferenciji u Londonu, ministar Bogdanović počeo je na jučerašnjem panelu „Medijske slobode na Balkanu i novi pristup radu“. Do kraja dana, slijedi više bilateralnih susreta, kojima će biti i okončan ovogodišnji događaj, kojem prisustvuju predstavnici vlada 120 država svijeta.

Komentari: 1

Marko K.

11. 07. 2019 - 17:50

Daleko je Sunce
Novi komentar