Stravičan običaj u selu kod Aleksinca

Prodala sam kćerku za 99.000 maraka, a mladju samo za 10.000!


Priča o Radmili Mikulović iz sela Tešnice kod Aleksinca, koja je samoinicijativno pred kamerama otvoreno tvrdila da je prodala svoje dvije kćerke i unuku potpuno je šokirala Srbiju.

Objavljeno: 11. 07. 2019 - 20:42 Promjenite veličinu teksta: A A A
Prodala sam kcerku za 99.000 maraka, a mladju samo za 10.000!
Foto: Printscreen Prva TV

Naime, Radmila tvrdi da je od tog novca sazidala kuće, a u svom postupku ne vidi problem iako joj prijeti 15 godina zatvora, a sve zato što se, kako kaže, radi o običajnoj tradiciji.

Radmila, inače nezaposlena, insistira na tome da je ugovoreni brak tradicija  i da je nemoguće da se to zakonski zabrani.

- Kad se u porodici rodi žensko dijete, mi odmah kažemo da smo bogati. Mlađu kćerku sam prodala za 99.000 njemačkih maraka, a stariju samo za 10.000. Za unuku sam uzela 20.000 eura, a za sav taj novac sam sazidala kuće- kaže Radmila, koja ne krije da ima još dvije unuke za prodaju, koje namjerava da „da za 20.000-50.000 eura“, a i jedna i druga imaju tek nešto više od 11 godina.

Njen suprug Slaviša takođe u ovoj praksi ne vidi ništa čudno i dodaje da se dešavalo da maloljetna mlada prilikom ulaska u brak ne bude nevina, zbog čega je prije nekoliko godina došlo i do ubistva.

- Ako je mlada nevina, lome se tanjiri od sreće i pije se rakija. Međutim, ako nije, mladini roditelji su dužni da vrate sav novac ili više od polovine novca. Prije deset godina otac jedne mlade ubio je prijatelja jer nije želio da vrati novac - kaže Slaviša.

Inače, i sama Radmila udala se kao djevojčica za Slavišu.

- Mene je majka dala za njega, ja sam imala 10, a on 12 godina. Uzeli smo se i živimo u braku 50 godina. On mi je prvi muž, a majkin pastorak. Ona mi je rekla "što ja tebe da dajem u drugu kuću, kad možeš za njega?".

- Kome treba da se sin ženi, on dođe i pita imamo li djevojku. Ako vidimo da je dobar čovjek, damo, a ako se djeca ne vole, ne damo - tvrdi Radmila.

Po pravilu, radi se o djevojčicama koje još uvijek nisu ušle u pubertet.

- Ja nisam prodavao svoje kćerke, ali zato što nisam imao prilike - kaže jedan Radmilin sugrađanin, dodajući i da je "djevojkama pala cijena".

1912679-radmila5-malina-mikulovic-ffSnaha Malina se protivi ovom običaju

Kako tvrdi Radmila, "mušterije" su uglavnom Rumuni i Albanci gastarbajteri, koji onda djevojke vode najčešće u Njemačku, Bugarsku ili Francusku.

Pred kamerama ove emisije pojavila se i Radmilina unuka, Andrijana Mikulović, koja kaže da je djetinjstvo sa Radmilom traumatično.

- Imala sam noćne more! Odmalena znam da na vratima mogu da se pojave ljudi koji će pitati da li ima djevojčica za prodaju. Onda sam sanjala kako se krijem po ormarima. Međutim, za mnoge naše susjede to je normalna pojava i djeca znaju da od novca koje roditelji zarade prilikom njihovog vjenčanja mogu lijepo da žive - kaže Andrijana.

Radmili se protive njen sin Slaviša i snaja Malina, koji preko emisije apeluju na državne organe da zaustave ove ugovorene brakove.

- Brak ugovaraju kao kad prodaju stoku. Sa mladoženjine strane kažu jednu cijenu, a sa mladine traže višu. Kad se konačno pogode, onda se daje kapara. Međutim, kad negativno komentarišem prodaju ćerki, moji mi kažu da sam seljak i glupak- žali se sin Slaviša.

 

Komentari: 3

U Šabac na vašar

11. 07. 2019 - 23:51

Pi, ciganija!
CRNOGORAC

12. 07. 2019 - 07:42

SRPSKA POSLA.
Da se covjek prekrsti

12. 07. 2019 - 19:50

21 Vijek i ovo je kao "normalno" u sred EVROPE?! E Srbijo Srbijo...
Novi komentar