Tužilaštvo postupilo po prijavi NVO CGO

Provjerava se da li je profesorica Pravnog fakulteta plagirala rad


Osnovno državno tužilaštvo provjerava navode Centra za građansko obrazovanje koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv vanredne profesorice Bojane Lakićević-Đuranović optužujući je da je povrijedila moralna prava autora i interpretatora studenta Đorđija Drinčića, kada je njegov rad navodno objavila kao svoj u jednom srpskom časopisu, saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 12. 07. 2019 - 07:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj radi utvrđivanja da li je izvršeno prijavljeno krivično djelo – rekla je za Pobjedu portparolka Osnovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka Milica Mandić.

Vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Bojana Lakićević-Đuranović prekjuče nije željlela za naše novine da komentariše optužbe ove nevladine organizacije.

- Ne dajem izjave, još ne želim da komentarišem. Znači, bez komentara – rekla je tada ona kratko.

Iz Univerziteta Crne Gore su kazali da će u ovom slučaju postupiti shodno Zakonu o akademskom integritetu, u okviru svojih nadležnosti, ali nijesu precizirali što to podrazumijeva.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ranije je zatražila od Tužilaštva I Univerziteta Crne Gore da se procesuira i sankcioniše Lakićević-Đuranović. Ta NVO saopštila je da je profesorica objavila u decembru 2018. godine u stručnom časopisu „Pravni život“, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, rad „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava – primjeri iz prakse“, ali da je on identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića.

Profesorica je Drinčiću, kako su pojasnili, bila mentorka prilikom izrade njegovog specijalističkog rada pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU“, a koji je on odbranio u junu 2018. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

(opširnije u Pobjedi)

 

Komentari: 3

Rašo

12. 07. 2019 - 08:09

I ovi što će je provjeravati sigurno su plagirali svoje radove. Većina naučnih radova u poslednjim godinama su plagijati. Prema tome ništa što već nije viđeno.
Freeman

12. 07. 2019 - 13:17

Bilo je toga i ranije samo se mnogo teže otkrivalo .U eri interneta sve je mnogo brže i lakše .
Freeman

12. 07. 2019 - 11:38

Čuli ste stav prof.Pešića da to po zakonu nije plagijat.Prepisivanje jeste,ali po zakonu nije plagijat.Druga stvar je etička odgovornost,ali tu tužilaštvo nije nadležno.Onda ne znam šta provjeravaju.
Novi komentar