Potpisali peticiju

Mještani Rogama: Nećemo dozvoliti izgradnju petlje na auto putu dok nam se ne ispune zahtjevi

Šesdesetak mještana Rogama, iz zaseoka Ras, saopštili su da neće dozvoliti izgradnju dijela petlje Smokovac i pristupnicu sa magistralnog puta Podgorica –Kolašin dok im država ne ispuni nekoliko zahtjeva.
Objavljeno: 12. 07. 2019 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

U petici navode da su „uznemirani i zabrinuti za opstanak  i kvalitet života u svojim domovima jer država jednostrano sprovodi svoje interese ne mareći za naše“. 

Oni od od premijera Duška Markovića, ministara saobraćaja i održivog razvoja Osmana Nurkovića i Pavla Radulovića i Gorana Vujovića, direktora jedinice Monteputa za izgradnju autoputa traže, da se prije početka bilo kakvih radova na petlji i pristupnicoj cesti obezbijedi normalno odvijanje saobraćaja na lokalnom putu Smokovac – Vranjske Njive.

„Dok se ovo pitanje ne riješi nećemo prihvatiti pokrenute postupke eksproprijacije niti dozvoliti ulazak mehanizacije u naše posjede, izuzev imovine koja je neophodna za rješavanje ovog pitanja (izgradnja podvožnjaka, izmještanje puta)“, navodi se u peticiji.

Traže i d seobezbijedi zaštita njihovih domova od štete koja bi mogla nastati miniranjem i drugim radovima na brdu o dSmokovca do Rasa, u nepsorednoj blizini njihovih kuća.

Da se na njihovoj preostaloj imovini ne odlaže šut i građevinski materijal (kame, šljunak, zemlja) kako bi se prostor „zaštitio za život“.

Da se nađe način za povezivanje kuća sa ostatkom imovine koju odvaja autoput.

Da se zaštiti postojeća vodovodna mreža i mještanima omogući dalje snabdijevanje vodom za piće i zalivanje imanja.

Da ovlašćene stručne institucije izvrše uvid u planove o gradnji dva separaciona bunara „koji su skladišta opasnog otpada“  i čija gradnja je planirana u neposrednoj blizini (na 20 metara) od postojećih stambenih objekata.

Da se izvrše mjerenja elektromagnetnog zračenja i izvrši procjena uticaja na zdravlje postojeće i nove dalekovodne mreže visokog napona, pošto će se stanovnici Rasa naći „u središtu energetskog čvora“.

Da se Prostornim planom čija je izrada u toku definiše trasa Jadransko-jonskog autoputa, „kako bi vlasnici imovine konačno stekli pravo da sa istom raspolažu“.

Da investitor uradi zaštitni zeleni pojas i zaštitu o dbuke na čitavom prostoru, ako se ne usvoji zahtjev mještana o totalnoj eksproprijaciji.

„Odgovore na postavljena pitanja očekujemo u pisanoj formi najkasnije do 20. Jula“, pišu mještani nadležnim funkcionerima. „Ovo bi bila vrsta konsenzusa koja bi relaksirala čitav postupak eksproprijacije i početka radova na trasi“, navode oni.

Kompletnu peticiju sa potpisima možete pogledati ovdje.

 

Komentari: 0

Novi komentar