U organizaciji dva crnogorska udruženja

U Lovćencu održana proslava Dana državnosti

Juče je u prepunoj sali Doma kulture u Lovćencu održana velika proslava 13. jula Dana državnosti Crne Gore u organizaciji Narodnog udruženja "Crna Gora" i udruženja Crnogoraca "Lovćenac".
Objavljeno: 12. 07. 2019 - 16:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Publici je prikazan bogat kulturno umjetnički program sa akcentom na očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta. Među brojnim zvanicama diplomatskog kora, kulturnog i društvenog života Crne Gore i Srbije prisutnima se obratio predsjednik Narodnog udruženja "Crna Gora" ujedno i domaćin proslave Aleksa Giljen. 
Kolika je važnost trinaesto julskog ustanka Giljen je pokazao i citirajući francuskog filozofa i književnika Žan Pol Sartra koji je kazao da je "ovo fenomen Drugog svjetskog rata" i najveći događaj u ljudskoj istoriji poslije francuske buržoaske revolucije. 
Giljen je napomenuo da Organizacijom ove proslave u Srbiji, šaljemo poruku da Crnogorci u Srbiji nijesu tuđinci i da Srbija za njih nije tuđinska. Pozivamo Vlade Srbije i Crne Gore da precizno ispituju svaku odluku koju donose i da razmisljaju dal te odluke mogu narušiti suživot dva naroda kako u Srbiji tako i Crnoj Gori, i dovesti do novih tenzija u bilateralnim odnosima dvije zemlje.
Prisutnima se obratio i predsjednik udruženja Crnogoraca Lovćenac Nikola Muhadinović koji je pozdravio prusutne i zahvalio se tome što je "Lovćenac" opravdao epitet da je zaista srce crnogorske dijaspore.
 Nenad Čanak, kao veliki prijatelj Crnogoraca izjavio je da je on Srbin (Vojvođanin) po rođenju, a Crnogorac po ubjeđenju.
Balša Vujošević se u svoje lično ime i u ime Demokratske partije socijalista Crne Gore zahvalio na pozivu organizatora, pružio punu podršku sa akcentom na očekivanje da će ovakva manifestacija prerasti u tradiciju.
Nakon citiranja istaknutog crnogorskog intelektualca političara i diplomate Veljka Vlahovića i njegovog govora o Crnoj Gori Vujošević je napomenuo da: Ovo je Crna Gora koja mora ostati dio istorije. Dosta je bilo grohota bitaka i pijanstva ratova očaja i mraka. Crna Gora je za svoju budućnost izabrala evroatlanski put, te time osigurala budućnost u kojoj nece biti ni suza, ni grijeha slobode, te je Crna Gora konačno učvrstila staze mira. Vujošević je istakao da govoriti o ovim slavnim događajima predstavlja čast zbog toga što 13. jul svi mi Crnogorci dozivljavamo kao najsvjetliji simbol našeg slobodarstva. Dva najveća državotvorna datuma Crne Gore koje je sudbina odredila u jedinstvenom 13. julu predstavljaju simbolično krunu istorije Crne Gore. 141 godina od kada je Crnoj Gori na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno priznanje utemeljeno slavnom bitkom na grahovcu i 13. jul 1941. kada je na ovom prostoru započeo jedan od najvećih ustanaka u do tada ratom porobljenoj Evropi. Svenarodnim 13 - julskim ustankom u borbi protiv fašizma udareni su čvrsti temelji zajednickom zivotu i bratstvu naroda koji žive na ovim prostorima. 
Na kraju je Vujošević zaključio citirajuci poznatog pjesnika Vitomira Vita Nikolića: Zaustavite planetu hoću da siđem, na sta je dodao u Crnu Goru kakvu sam oduvijek želio. Za takvu Crnu Goru ste nam vi potrebni. 
"Kako bi smo izgradili takvu Crnu Goru potrebna nam je pomoć ljudi koji u srcu nose Crnu Goru i koje Crna Gora vidi kao svoju čeljad. Slava herojima koji su omogucili da danas slavimo ovaj praznik, u čast i u ime generacija koje stasavaju za nove podvige i zasluge Crne Gore - da je vječna Crna Gora", zaključuje se u saopštenju uz čestitku Dana državnosti.
 

Komentari: 10

"NADA"DIJASPORE?

12. 07. 2019 - 17:22

Sto reci ,bez tuzno da drzavu Crnu Goru uci i slovo joj "drzi" umisljeno balavce...Đe su na proslavi oni po kojima je Lovcenac i Ctna Gora prepoznati !?Sklonili se da ih ne dovati kakva strkotina od "NADE DIJASPORE" ...
Kremo

12. 07. 2019 - 18:55

STA SI STIO DA KAZES ?
Milica

12. 07. 2019 - 22:49

Svaka čast organizatorima,divno veče!Živjeli!
finta nac, savjeta

12. 07. 2019 - 23:21

Kakav dribling Nacionalnog savjeta koji je ovo sve organizovao, a isturio "junošu" koji vodi udruženje koje finansira raščinjeni srpski Artemije! Upecao se Čanak i dps... Tamo niko nije bio od istinskih Crnogoraca koji su proslavili Lovćenac. Maestralno od strane Nac. savjeta koji je ujedno javno negodovao protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti i bio protiv rezolucije o tzv Podgoričkoj skupštini
Dragan Lekić

13. 07. 2019 - 02:32

Reći ovako neutemeljenu rečenicu i ortodoksnu laž je zaista vrhunac nemorala jednog pojedinca. "Tamo niko nije bio od istinskih Crnogoraca". Stidi se ovih riječi.Da si ti pravi Crnogorac,mrčo,potpisao bi se. Novac koji ima u budžetu ovakvog nacionalnog savjeta, koji je napravio SNS(čast izuzecima)nije njihov novac,već crnogorske zajednice i naravno da ga treba tražiti od njih za ovakve manifestacije gdje se promoviše sve Crnogorsko. Bio sam na ovoj manifestaciji. U sali je bilo oko 400 osoba od toga pola mladih. Trebalo je vidjeti kako ta omladina pjeva himnu i pjesme crnogorske. Predstavnici Crne Gore ignorišu,SNS ignoriše. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Svaka čast organizatorima. Samo naprijed.Istina će pobijediti. Da je vječna Crna Gora.
nije baš tako...

12. 07. 2019 - 23:37

Lažna vijest. Ovo je organizovao Nacionalni savjet "crnogoraca" u Srbiji, a ta 2 udruženja koja su podmetnuta imaju ukupno 2 člana. Provjerava li iko vijesti koje stižu iz nesrećne Srbije?
Guru

13. 07. 2019 - 00:22

Svaka čast bilo je prelijepo vece kakvo Lovcencani zasluzuju. A ovi koji negativno komentarisu nemogu se ni kuci pokupit na nedjeljni rucak!
Gile

13. 07. 2019 - 00:45

A đe sam ja?
Spreman na sve

13. 07. 2019 - 00:55

Pristao sam bicu sve sto hoce Evo prodajem dusu vragu svome I ostacu samo crna tacka Poslije ove igre kad me slome Kad me mirno slome Pristao sam bicu sve sto hoce
varka

13. 07. 2019 - 09:55

SNS, Artemije i Dačić prave manifestaciju da neutrališu crnogorsku opciju. Komedija.
Novi komentar