Predsjednik Crne Gore poručio

Đukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu, svi su dobrodošli!

Neupitno pravo aktuelne Crne Gore je da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme.
Objavljeno: 12. 07. 2019 - 19:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Činjenice mogu i moraju pobijediti spekulacije, kazao je Đukanović u "Živoj istini".

"Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet", kaže predsjednik dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje.

"Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe- Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu", kazao je predsjednik.

Priču o produbljivanju podjela naziva manipulacijama koje zamagljuju suštinu i vlastitu odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore.

Cilje je, kaže, da se obezbijedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku-primorsku da bude dio rješenja.

"Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada na spram prakse SPC u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti. Moja politička motivacija je jasna - da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju ni druge eparhije SPC u CG ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja a ne da ostanu tradicionalno dio problema", kazao je Đukanović.

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika.

"Koja će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali  u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usuluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu.

U Đukanovićev kabinet prije nekoliko dana konačno je stiglo Vartolomejevo pismo.

 

"Ono se pojavilo 3. jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, na njemu je žig pošte Turske od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju", kazao je Đukanović, dodajući da seu neobične okolnosti pod kojima je došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

"I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim...", kazao je Đukanović i dodao: "mnogo je tonova u pismu koji me upućuju na zaključak da je osmišljeno u Crnoj Gori". 

Zvaničan poziv iz Srbije za razgovore nije stigao, kaže Đukanović. 

"Oficijelnih poziva nema. Bilo je u usmenim razgovorima takvih ideja, ne dalje od toga.

Nažalost ponavljanje tih ideja je bilo praćeno permanentnim pogoršavanjem atmosfere u međudržavnim odnosima i zaista sam upitan da li je ovo trenutak za realizaciju susreta i razgovora na državnom vrhu ili treba malo preispitati ovu praksu od nekoliko posljednjih mjeseci i pokušati normalizovati odnose koji se raspiruju i stvoriti uslove da se na tim susretima može konstruktivnije razgovarati o saradnji", kazao je on. 

Predsjednik Crne Gore u emisiji "Živa istina" govorio je i o tome da li se povlači sa mjesta lidera DPS-a, opozicionom zahtjevu za formiranje prelazne Vlade, šta misli o retorici koja podsjeća na devedesete, kada bi moglo doći do susreta sa Vučićem...

Komentari: 47

Pečičanin

12. 07. 2019 - 19:50

Svaka ti je sveta. Vječno će te slaviti Crna Gora pravi i ponosni sine Crne Gore.
Skalaj malo

12. 07. 2019 - 20:34

Ko će biti na čelu Pravoslavne crkve Crne Gore??? Ko će biti svještenice te crkve??? A što se nebi zvala Crnogorska pravoslavna crkva???
Sovereign

12. 07. 2019 - 21:15

Кад атеиста прави цркву. Какве су то муке. А и писамце је ипак стигло. Ги ги ги
Kosovo Republjik

12. 07. 2019 - 21:34

a uskoro i Sandžak i Vojvodina.
Sovereigninac

12. 07. 2019 - 21:38

Evo ga tako mj Boga, drveni advokat Debeli Džombic.
danilo s.

15. 07. 2019 - 11:50

Sovereign, Biće da se Vaseljenski patzrijarh stidi tog pisma, jer ga - još uvijek - nema na sajtu VP. Ili, možda je zaboravio na tomos koji je dao novostvorenoj SPC (1922) - tadašnji Vaseljenski patrijarh u kojemu piše da Crnogorska crkva - kao AUTOKEFALNA - ulazi i SPC? Da li se radi o neznanju, i namjernoj obmani? U svakom slučaju sramno za VP da pravi takve greške?
CG

12. 07. 2019 - 21:28

Daj ne mlati. Ovo je multinacionalna CG, u CPC će da idu svi Crnogorci, Srbi, Albanci, Hrvati, Bosnjaci i ostali, nema veze koje su nacije i vjere. U tu tvoju SPC koja je okupirala tvoju ( tvoju,ako is iz CG) i našu državu idu samo ovi izvanjci u CG i iz okolnih država.
Sovereign

12. 07. 2019 - 22:05

Могу ли Срби да не иду у НВО ЦПЦ!? Или ће те пиштољима и УДБОМ поново да нас присиљавате да смо нешто, што никада нисмо били - црногорци?
Sajkaca

12. 07. 2019 - 23:27

Ne no smo vazda bili Srbijanci. Ajde ne mlatin jah gluposti.
Objektivni

13. 07. 2019 - 00:09

Ja se nadam da cete nastaviti da NE budete Crnogorci. Jer kad bi ti i takvi kao ti bili Crnogorci ja bih bio Papuanac. Sta god hoces samo ne sto i ti i takvi. Malo je gadno biti takav , vjeruj. Treba to izdrzati.
CG

13. 07. 2019 - 00:29

Nedaj Bože ti i nemožeš biti Crnogorac. Crnogorci nikad nisu bili poturice ma ni posrbice.
Sovereign

13. 07. 2019 - 01:46

Тачно, такве пиц милети као што сте ви нема нигдје)))))
CG za Sovereign

13. 07. 2019 - 12:04

Vas Turcin prve bracne noci prekalemise u raju i pismilet.
Da ne vjerujes

13. 07. 2019 - 01:21

CG, sta to pricas? U Crnogorsku pravoslavnu crkvu " da idu svi" ??? Sta to znaci? Znaci li to i da u Katolicku crkvu idemo svi? Ne pisite gluposti, molim Vas, zna se, valjda, ko su pripadnici koje crkve, a ko god hoce moze da se pomoli u njenom hramu. Te dvije stvari se razlikuju.
CG za Da ne vjerujes

13. 07. 2019 - 12:11

Ne budali kad neznas. Do pojave Četnika izdajnika Crne Gore i procerivanje Petrovica sve vjere i nacije u Crnoj Gori su isle za dane svetaca i crkvene obrede iz postovanja u bilo koje Bogomolje. No ti avetinjo nijesi iz Crne Gore ili jesi ali ti je Amfilohije nafilao tih nakaradnih informavija.
Da ne vjerujes

14. 07. 2019 - 21:51

CG, prvo -nepismen si; drugo - ne vrijedjaj jer ne znas koga vrijedjas; trece- ne znas koliko ja znam, to ti tvrdim. Cetvrto- poklanjam ti tog suludog ali vrlo prefriganog Amfilohija, i sve "avetinje" sa njim. I peto- ajde sad procitaj pazljivo sto si napisao i cime si me isprovocirao.
Da ne vjerujes

14. 07. 2019 - 22:36

CG, fali ti malo takta s ljudima. Ako imas objasnjenje ti ga daj. I nemoj da ti pada na pamet da sve ljude koji ne misle kao ti povezujes sa onom nestecnom morackom lazavinom. Rekoh malo prije, ne znas s kim komentarises ( u smislu godina, znanja i rezona, a bogami, i kulture) Kako prica o autokefalnosti bude odmicala, tako ces se sjetiti detalja na koje je s moje strane ukazano u prvom postu. Ne bi lose bilo izvinjenje s tvoje strane za neprimjerenu komunikaciju. Pozdrav i zivjela CPC!((
danilo s.

15. 07. 2019 - 12:19

@ Da ne vjeruješ – A ja sam - naivno? - mislio da hrišćani mogu da udju u sve hrišćanske crkve? Da je hrišćanska Crkva jedna, jer - “Bog ne gleda ko je ko. (Rimljanima 2.11)? Nema nacionalnih crkava jer - “Nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je on Bog sviju, i bogat za sve koji ga prizivlju.” (Rimljanima 10.12) . Ne vidim po kojoj logici Crnogorci mogu (moraju) da idu u “srpsku” Crkva, a Srbi ne bi smjeli u Pravoslavnu Crkvu u CG? Kada crkve budu ponovo u našijem rukama, moći ćete slobodno da udjete u Cetinjski manastir ili Ostrog - ka što i danas ulazite. Niko vam neće ništa uskraćivati. Za razliku od onoga kako se vi (vaši popovi) ponašaju danas prema Crnogorcima.
Klik

13. 07. 2019 - 01:09

Pecicanin, ne zalijeci se, znam da si rodoljub, bas zato se ne zalijeci.
Klak

13. 07. 2019 - 11:56

Za ovu priliku je izabrao zelenu kravatu.
Hunter

12. 07. 2019 - 19:57

Ako Milo napravi crkvu, to će zacelo biti pokajnica.
De

12. 07. 2019 - 20:04

Imate NVO, a ne crkvu
+

12. 07. 2019 - 20:06

Kada Cirilo I Metodije ustanu is groba.
Jasno

12. 07. 2019 - 20:24

i glasno treba reći da ime pravoslavne crkve u Crnoj Gori treba da glasi CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA. Ne smije se izostaviti ime države Crne Gore, jer bi to bila rabota nezavršena i od strane srbijanaca vazda otvorena stvar za njihove laži i manipulacije. Samo CPC i nikako drukije.
ABC

13. 07. 2019 - 01:06

Jasno, potpuno se saglasavam. Ali, on rece da bi se nova crkva zvala PCCG, a ne stara CPC. Znaci, nije u pitanju OBNOVA AUTOKEFALNOSTI CPC, no je to neki novi HIBRID ciji cilj je navodno da postane crkva svih ljudi koji se isjecaju pravoslavcima u Crnoj Gori. Znaci, to nije Crnogorska prravoslavna crkva, no " crkva svih pravoslavaca" u ovoj zemlji, bili oni Crnogorci, Srbi, Rusi, Ukrajinci, Bugari,Makedonci, Grci, Kopti...i sto ti ja znam ( sto bi rekli nasi stari). Eto tako, multinacio alno, mimo drugih u pravoslavnom svijetu. Sto bi rekli, MIMO NAROD. Moze, izgleda, sve, SAMO DA SE NE ZOVE NASIM NACIONALNIM IMENOM KAKO SE ZVALA VJEKOVIMA. E, blago nama s nama!
Krivudavi oduvijek

13. 07. 2019 - 11:49

Ne bi me začudilo da je na kraju nazovu "Maternja pravoslavna crkva."
danilo s.

15. 07. 2019 - 12:30

Jasno - je da vi slabo poznajete istoriju Hrisšćanske crkve? Jer, imena pomjesnih crkava su bila davana po centru crkvene oblasti. Tako je ime naše - nasilano i na prevaru ukinute crkve - bilo "Mitropolija (Arhiepiskopija) Cetinjska". Ne vidim razlog da se tako ponovo ne zove? Posebno što tražimo da se vrati autokefalnost te Crkve. Inače, sa "crnogrorskom mitropolijom" u istom smo - etnofilteističkom - grijehu, kao sto je i "srpska" Crkva
Ubli

12. 07. 2019 - 20:30

CG svetinja kao i majka!
grbalj

12. 07. 2019 - 21:10

IZJAVI G.DJUKANOVICA NEMA SE STO DODAVATI.REFERENDUMON SMO OBNOVI SVOJU DRZAVU I OVO KONACNO JE DOSAO NA RED DA OBNOVIMO I CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU.KRAJ PRICE.
Sa srecom

12. 07. 2019 - 21:33

Neka ti je srecna, prvi da se ti u nju krstis. Strasno sta slusamo... Ako ovako nastavi Bice najcrnja licnost istorije Cg. Nice uzrok njenog uzasnog raspada I unistenja. I najgore, bice odgovoran za veliku nesrecu u svom narodu.
I tebi

12. 07. 2019 - 21:47

sa srećom, nesrećo, pa da se i ti u nju krstiši da ti se pamet prosvijetli, a pope što zboriš.
Crnogorac

12. 07. 2019 - 22:06

Očekivano od prijateja Amfilohijevog - mjesto Crnogorske hoće pravoslavnu crkvu! E šta od tebe dočekasmo mi Crnogorci!
Da ne vjerujes

13. 07. 2019 - 01:24

Crnogorac, mi Crnogorci, DOCEKASMO NAJMANJE. Na zalost. Imamo drzavu za SVE DRUGE SEM ZA NAS TVORACKI NAROD. Blago nam u pamet!
danilo s.

15. 07. 2019 - 12:35

Imena pomjesnih crkava su uvijke bila davana po centru crkvene oblasti. Tako je ime naše – nasilno, i na prevaru, ukinute crkve - bilo "Mitropolija (Arhiepiskopija) Cetinjska". Ne vidim razlig da se tako ponovo ne zove? Posebno što tražimo da se vrati autokefalnost te Crkve. Dakle i pod istim imenom. A Cetinje i Crna Gora su praktično sinonimi?
Ljuma

12. 07. 2019 - 22:53

Koliko svatih iz ove njegove priče, opet jadi za Crnogorce..niti će se zvat Crnogorska , sa popovima koji rade protiv svakog časnog Crnogorca .da opet pod legatom rovare ovu državu ,do kad Milašu misliš mastit .
Objektivni

13. 07. 2019 - 00:14

Ljuma grijesis. Čim im uzmemo kesu , lovu čim ih stavis pod finansijsku kontrolu i zaustavis finansijsko divljanje , neces od njih moci uci u CPC. Njima je novac jedina svetinja . Zato je sad u CG oko 1000 njihovih svestenika. Kad im uskratis kradju nece imati motiv da ostaju ovdje ili ce se prilagoditi. Vjeruj. Znam ih dobro.
ABC

13. 07. 2019 - 00:55

Ljuma, u pravu si. Nesto je u tom prijedlogu nezdravo. On bi htio da napravi novu crkvu koja bi integrisala i Srbe i Crnogorce, pa onda trazio da se ta nova crkva autokefalise. Nema tu pomena Crnogorske pravoslavne crkve i vracanja hramova CPC. Po svoj prilici da je to vec dogovoreno sa Amfilohijem, cak se ispituje teren da on bude na celu te nove crkve. Ovo je van pameti. Zato i nece da ponisti odluke o " prisajedinjenju" CPC Srpskoj crkvi, koja je ucinjena na potpuno nelegalan nacin. Koliko ja vidim, ta nova crkva ne bi imala nacionalni predznak CRNOGORSKA, no bi nosila geografsku odrednicu, kao nijedna druga pravoslavna crkva, tipa: ruska, srpska, bugarska, ukrajinska, grcka...Nijedna od njih ne nosi iskljucivo geografsku odrednicu no nacionalnu. Zna se zasto se to radi. I to je nova velika greska prema Crnogorcima! Dokle ti ustupci Srbima, dokle? Zbog glasova???
Ljuma

14. 07. 2019 - 08:57

Sve ti je to tačno ,dogovor dva čojeka koji nas u crno zavijaju 30 godinai i mijenjaju politiku zarad sebe
Pravoslavna crkva Crne Gore

13. 07. 2019 - 00:18

Kakav nesrecni kraj Mihaila, Steva i Bojana, ako sad ne digunu glas za CPC, nego na sve ovo prisistanu onda su stvarno prevaranti koji su radili za Amfilohija sve vrijeme
Mladen

13. 07. 2019 - 00:33

Djukanovicu nije ti Mitropolija stranka pa da mozes sa njom kako hoces. Bolje ti je na vrijeme da stanes sa ovom rabotom ili ce ti se slomiti od glavu ovaj posao sa Crkvom sto si naumio
Vakat je!

13. 07. 2019 - 01:34

Mladene, nije "Mitropolija" stranka, no STRANA, SRPSKA, OKUPATORSKA CRKVA koja nam je raskucila Crnu Goru i Crnogorce. Nemas ti sto da se zalis, imamo mi, Crnogorci, tvoracka, domicilna nacija koja je STVORILA CRNU GORU. Mi SMO UGROZENI U NASOJ ZEMLJI. Nemalo nas taman, kad gledamo da se osvajacu ne zamjerimo! Vakat je, ali NISTA NE UMIJEMO DA URADIMO KAKO VALJA!
Klik

13. 07. 2019 - 01:12

SAMO CPC, I NIKAKO DRUGACIJE.
CPC ili nista

13. 07. 2019 - 01:22

Nema kompromisa sa imenom jer je ovo pitanje IDENTITETA! Manite se politickih akrobacija gospodine Djukanovicu.
Anagustum

13. 07. 2019 - 02:19

Ka shto se reche, Rim se neizgradi za dan, Crnogorska nezavisnost se ne osvoji za dugijeh 15 gidina od propasti YUG, tako i ova AUTOKEFALNA Crnogorska crkva treba malo vremena. Siguran sam da je najznacajnije da se to Kanonski obavi, I da se autokefalnost dodijeli, I DA SE RASTAVI SA SRBSKOM SPS. A kako che se zvati to che biti forma, a sushtina che biti da je ta Crkva Crnogorska i Autokefalna, I da je sva imovina registrovana odhje u Crnoj Gori. Kad se sve to obavi ja bih uveo jednu klauzulu da ta Crkva vishe nikad nemozhe da se ujedini ni sa jednom okolnom crkvom. Ja mislim da che proces potrajati 2-3 godine, I da je izgleda epilogue neka vrsta amnestije Rista i njegovih slijedbenika cijena koja se mozhda mora platiti da bi se sve obavilo bez bolnijeh natezanja. Vjerujem da che vechina zelota ka Janokije, Krivokapic, Plamenac, Bulatovic, Dzomic, itd otici u Srbsku crkvu, a neki umjerene ostati da pod budnim okom Borisa Bojovica svoju svoju sluzbu nastave odhje. Bice interesantno!!
Sremac

13. 07. 2019 - 18:18

CPC u ovom obliku postoji 19 godina i za to vreme je vec oko polovine pravoslavnih vernika uz nju. Cetnicke crkve su prazne. Narod im je okrenuo ledja.
ПЛУЖИНЕ

13. 07. 2019 - 02:42

Ево у Плужинама чекамо вас јер никада нисмо умјели без вас да живимо. Ово је крај свијерта за вас.
CRNOGORAC

13. 07. 2019 - 06:43

MILO BOLJE DA NE POVRACEMO AUTOKEFALNOSTDDD CPC AKO MISLIS DA JE SVAKO DOBRO DOSAO A POSEBNO MORACKA VJESTICA I NJEGOVA CETNICKA BRATIJA.
Novi komentar