The Black Keys, album „Let's Rock“

Vožnja u pravcu sunca

Oerbah i Karni nijesu smetnuli s uma formulu uspjeha. Nakon sedam Gremija, rasprodatog njujorškog ,,Medison skver gardena“ za 15 minuta, The Black Keys ne dokazuju bilo što, ne popuju, ne otkrivaju velike istine... Samo uživaju u onom što najbolje rade

Objavljeno: 13. 07. 2019 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dobrim parovima distanca prostora i vremena samo produbi bliskost i otvori čakre. Nakon uspjeha albuma „Turn Blue“ prije pet (već pet!) godina, Den Oerbah i Patrik Karni su na duži period digli sidro, svaki u svom pravcu. Do novog albuma The Black Keys, „Let's Rock“.
Prosta računica: „Let's Rock“ je rasterećeniji, radosniji, laganiji od „Turn Blue“. One silne teksture pop rok psihodelije sada su dodatno razlivene. Trepere kao horizont u ljetnjem zalasku, tamo negdje na drumovima američkog zapada. Zato je ovo ploča zbog koje ćete poželjeti samo da spustite prozore, ne i da dodate gas u dugoj vožnji u pravcu sunca. To je muzika koja mami na dijeljenje harmonije osmijeha. Koja grabi za ruku na prvo slušanje i kojoj u ključnom momentu rasplitanja bilo kog refrena fali samo udar otvarača po pivskoj boci - na nekom roštilju sa svim bitnim ljudima, baš u vašem dvorištu.
Omaž
Oerbah nikad nije bio raskošan pjesnik, stihove ćete kao i u slučaju „Turn Blue“ primijetiti negdje na treće slušanje. I ostaće u zapećku te lagodne atmosferičnosti. To nije loše, naprotiv - kako je sam Karni rekao, „Let's Rock“ je „samo omaž električnoj gitari“, pa joj se da oprostiti i potpuno banalan naslov. 
Materijal je sav od slutnji, sočnih smjernica - uvodna „Shine a Light“ miriše na AC/DC zvuk, dok „Sit Around and Miss You“ lansira pravo u najdublje močvare Misisipija. „Tell Me Lies“ je očigledan omaž velikog hita Fleetwood Mac „Little Lies“, a „Fire Walk With Me“ još očigledniji omaž kultnoj seriji „Twin Peaks“ Dejvida Linča... I sve to zajedno funkcioniše, jer se pretjerano ne objašnjava, niti bavi referencama i velikim idejama. Prosto teče, projuri pored vas poput lijepe kuće koju primijetite u magnovenju u lagodnoj vožnji. Baš zato je ukupan utisak i slika o kompletnom krajoliku kojim putujete bitniji od pojedinačnih slika koje se urežu u pamćenje.

black-keys-2

Hit
Sporogoreći, psihodelični pop iz pjesme „Walk Across The Water“ i stihovi „Rivers run into the ocean, oceans run into the blue - look around at all the commotion; then I walk across the water for you“ su do sada najbolja opklada za veliki ljetnji hit, koji će izvjesno skliznuti sa ovog vinila. Oerbah i Karni u bilo kom momentu ne dozvoljavaju da smetnu sa uma što je formula uspjeha. Nakon sedam Gremija, rasprodatog njujorškog ,,Medison skver gardena“ za 15 minuta - The Black Keys ne dokazuju bilo što, ne popuju, ne dijele lekcije, ne otkrivaju velike istine.... Već samo uživaju u onom što najbolje rade. I tako treba da ostane.

S. STAMENIĆ
Ocjena: 74/100
(FOTO: rollingstone.com/roughtrade.com)
 

Komentari: 0

Novi komentar