Meteorološke prilike

Upozorenje MUP-a: Večeras nevrijeme, građani da zaštite imovinu

Direktorat za vanredne situacije MUP-a pozvao je danas nadležne Službe da podignu nivo operativne spremnosti zbog najavljenog nevremena. Direktorat je upozorio građane da preduzmu preventivne aktivnosti radi zaštite imovine. 
Objavljeno: 13. 07. 2019 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Shodno obavještenju od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kojem se navodi da se danas popodne, do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jaka frontalna konvekcija koja će usloviti jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode (lokalno kratkotrajni jak olujni vjetar, jaka kiša uz grad i jaka atmosferska pražnjenja), Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je preko Operativno komunikacionog centra 112 poslao upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti", navodi se u saoopštenju Direktorata za vanredne situacije.
Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direkciji za saobraćaj, nacionalnim parkovima, CEDIS-u, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Crnagoraputu, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, te Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume.

U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika. 
Kako se navodi u obavještenju, kao posljedica dejstva olujno-grmljavinskih oblaka lokalno su mogući olujno-vrtložni efekti  koji su praćeni vrlo jakim vjetrovima kratkotrajno i lokalno, a zbog jakog razvoja oblaka potencijalno su mogući kratkotrajno jaka kiša i pljuskovi sa „flash flood“ efektima, naročito u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima.
"Ovi meteorološki uslovi potencijalno mogu imati značajan uticaj na zahvaćeni prostor sa uslovima za lokalno otežano funkcionisanje (potencijalno može doći i do prekida infrastrukturnih sistema, na pomorsko-turističkim aktivnostima u južnim Jadranu  i potencijalno mogu ostvariti uticaj na svakodnevne redovne uobičajene aktivnosti)", objašnjava se u saopštenju. 
Direktorat za vanredne situacije poziva i građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine. 
 

Komentari: 0

Novi komentar