Zanimljiv dugometražni prvijenac kosovske autorke Ljendite Zećiraj

Agina kuća

Priča o dječaku iz ruralnog dijela Kosova zaslužila je pažnju originalnim, beskompromisnim izborom teme i tretmanom likova, te ispitivanjem osnova izrazito patrijarhalnog društva
Objavljeno: 14. 07. 2019 - 15:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Devetogodišnji Aga odrasta u kući negde u ruralnom delu Kosova okružen isključivo ženama i provodi dane pokušavajući da zaradi novac prodajom cigareta retkim prolaznicima. Zarađeni novac planira da potroši na potragu za ocem koji je navodno zarobljen za vreme rata i vodi se kao nestao.

Kuća u kojoj Aga odrasta, međutim, daleko je od obične. Stanarke su različitih godina, socijalnog i nacionalnog porekla, atmosfera se od prijateljske i ugodne lako menja u napetu. Kako dan odmiče, dve će stvari presudno uticati na to da isplivaju tajne i otvore se stare rane: incident sa jednom od žena koja dospe u životnu opasnost i hitno joj je potreban prevoz do udaljene bolnice i ugovorena poseta strane novinarske ekipe koja treba da intervjuiše stanarke...

Film „Agina kuća“ („Aga's House“) dugometražni je prvenac kosovske autorke Ljendite Zećiraj koja je kratkometražnim ostvarenjima, naročito poslednjim „Ograda“, ostvarila uspeh na relevantnim festivalima. Njen debi otvorio je selekciju „East of West“ u Karlovim Varima. Tu poziciju osigurao je najviše originalnim, beskompromisnim izborom teme i tretmanom likova, te ispitivanjem osnova kosovskog, izrazito patrijarhalnog društva.

Mladi Arti Lokaj izuzetno je simpatičan u naslovnoj ulozi, dok ansambl manje ili više etabliranih kosovskih glumica predvođenih Adrianom Matoši („The Marriage“, „Babai“, „Unwanted“) role žena ukućanki savladava bez ikakvih problema. Naročito briljira Rebeka Ćena kao Hrvatica Zdenka koja se može opisati kao ključna filmska epizoda.

„Agna kuća“ nije film bez problema koji su uglavnom stvar ograničenog iskustva i budžeta, ali te nedostatke nadoknađuje važnom temom i beskompromisnim feminističkim pristupom.

Ocjena: 3

(FOTO: imdb.com)

Komentari: 0

Novi komentar