POVODOM STOGODIŠNJICE BOŽIĆNOG USTANKA (1919-2019) - CRNA GORA KAO TRAJNA SMETNJA SVETOSAVSKOM TERITORIJALNOM NADNACIONALIZMU

Crna Gora je trenutno u neizdrživom raskoraku

U prvim godinama „zavođenja reda“ u Crnoj Gori ubijeno je oko 9.000 crnogorskih rodoljuba; 4.000 ih je bilo zatočenih u apsanama Kraljevine SHS. Zatim, 600 političkih umorstava, 24 zvanično izvršene smrtne kazne nad političkim protivnicima, pa 30.000 političkih hapšenja, i 3.000 političkih emigracija. Vrijeme omraženog „kralja palikuće“ obilježilo je i 5.000 crnogorskih domova, koji su tada „predati ognju“, kao i još oko 1.000 pomoćnih objekata
Objavljeno: 15. 07. 2019 - 06:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Čedomir DRAŠKOVIĆ 

I obična glupost, a pogotovo zločini, uvijek se javljaju u manjku funkcionisanja mozga, ili kao ekstremni, ideološki mentalni spazam. Tim povodom, da ne bi vukodlačka letargija kodiranih srpskih neistina o 1918., i s tim u vezi, i danas apsolutno bila zastupljena po Crnoj Gori, navešću nekoliko kumulativnih podataka iz bilansa prve desetogodišnjice Karađorđevićke strahovlade u Crnoj Gori. 

U prvim godinama „zavođenja reda“ ubijeno je oko 9.000 crnogorskih rodoljuba; 4.000 ih je bilo zatočenih u apsanama Kraljevine SHS. Zatim, 600 političkih umorstava, 24 zvanično izvršene smrtne kazne nad političkim protivnicima, pa 30.000 političkih hapšenja, i 3.000 političkih emigracija. Vrijeme omraženog „kralja palikuće“ obilježilo je i 5.000 crnogorskih domova, koji su tada „predati ognju“, kao i još oko 1.000 pomoćnih objekata… 

Pošto sam se već oglašavao (na nivou sopstvenih saznanja, u pomenutom tekstu o Krstu Zrnovu, i u drugom „Fišečine za svaku pušku“, u zborniku „Rovačka republika“) – o počinjenim srpskim zločinima po Crnoj Gori – povodom tragičnog „ujedinjenja“ – neću to ovom prilikom ponovo pojedinačno navoditi. Teško je i sanjati takve monstruoznosti, ili saznati da postoje i takve „kreativnosti“ zločinaca: na pr. „mučenje vješanjem – četiri puta u 24 časa“. Samo dva kratka zapisa, jedinstveni ukazatelji toga zloga doba: Protivnici srpske okupacije i aneksije Crne Gore bili su i komandir Dragiša Bojović i barjaktar Milutin Bojović iz Župe Nikšićke. 

Porodica komandira Bojovića bila je u nikšićkome zatvoru, osim 75-ogodišnjeg oca i devetogodišnje kćeri. Njih su doveli u zatvor, da gledaju Dragišino mučenje: „šaranje“ lica bajonetom, bodenje očiju i odsijecanje komada mesa još živome sinu – da bi ocu nudili da jede!?! Od toga je nesrećno Dragišino dijete poluđelo, „te se i dan danas potuca po tuđije ulica“… 

Vladika Vasilije Ostroški je, već nekoliko vjekova, bio veliki slovenski svetac. I kult sv. Petra Cetinjskog je isto tako bio na sličnom nivou poštovanja. Međutim, neki predstavnici toga dijela naroda u improvizovanoj Podgoričkoj skupštini – tj. tokom zasijedanja Skupštine su predlagali da se izbace mošti oba sveca, i sruše Manastiri, Ostroški i Cetinjski. Toliko se, ipak, nije nametnulo bezumlja, ali je nešto moralo biti „nadoknađeno“. 

Decembra 1918. je grupa srpskih oficira i njihovih kolega, crnogorskih izroda (poručnik srpske vojske Dušan Stajić, poručnik Mijušković i poručnik Tunguz-Perović) „napravili su tri kovčega u formi mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano ’sv. Petar’, na drugom ’sv. Vasilije’, a na trećem ’Crnogorska kruna’“. Poslije improvizovane crkvene procesije, šetnje s kovčezima po gradu, u pratnji popova, kovčege su sahranili na glavnom trgu, i umjesto posipanja vinom – pišali po njima... Beogradski suplent i tajni agent srpske politike, opet neki Tunguz Perović je (po zadatku) vješto iskonstruisao i „poturio“ tzv. Tajni ugovor između Crne Gore i Austrije (koji je automatski bio protiv Srbije). Da bi se odbranila od tako otrovno prosutog zla klevetničkog, Crna Gora je nepromišljenom brzinom objavila rat Austriji!? 

Patetično i naivno je takođe ušla i u Balkanske ratove (naročito u drugi – jer je to bio imperijalni nastup Srbije prema Bugarskoj, zajedničkoj saveznici iz prvog Balkanskog rata). Nikad se o ovome nije ozbiljnije odredilo crnogorsko društvo, odnosno njegova kultura, tj. nauka i obrazovanje!? I nikako da se „intelektualna elita“ tragikomičnog „mlađeg brata“ odgovornije pozabavi tadašnjim ratovanjima „u interesu bratske Srbije“, i ratovanja po srpskim okrajcima, i pod njihovom vojnom komandom!? Jesmo li trebali biti „bratski bedem“ na Grahovu, Troglavu, Drini, Višegradu, Javoru, Mojkovcu, Bregalnici…, odnosno što su za uzvrat dobili Crnogorci i Crna Gora? 

Odmah, u startu – pogrdne „ocjene“ srpske komande (R. Putnika , ko m a n d a n t a ) : d a j e „crnogorska vojska bez vojničkog duha i discipline“, te da su „Crnogorci bez solidarnosti“(!?). Da i to pomenem, u duhu takve nezahvalnosti, crnogorska vojska je često i loše hranjena; i davano im je „staro oružje“, a bivalo da je ostavljana i sa malo municije. Na kraju – završni udarac: u januaru 1916., po nalogu generalne srpske vojne komande – crnogorska vojska je položila oružje! A srpska se vojska, poslije „velikih pobjeda na Ceru i Kolubari“ – dala u odstupanje preko Albanije… Potom, kao preporođena, 24. oktobra 1918. godine, „pobjedonosno“ ulazi u Crnu Goru, da bi već 5. novembra bila „oslobodilački“ razbaškarena na Cetinju (iz kojega je takođe, nekoliko dana ranije, austrijska vojska bila evakuisana). Politička vlast(ela) i crkva; česta invazija zombija, i teror nula… Poslovično je bilo: „Na koju stranu puška i top, na tu će i hodža i pop“. Država je uvijek neki sistem, neki aparat, kojega tvore dvije sinergetske kategorija: vlast (ili vlastela politička), i crkva (crkveni velikodostojnici). 

Oni određuju koliko je država narodna – mentalno zdrava i materijalno poštena, kakav je politički aktivizam, društvena angažovanost, uslovljavaju rad društvenih institucija, kad i kako se prave društveni „spektakli. I kad je država najgora, život pretraje: imunološki ga održava spontana životna snaga. Ali kako ga razvijati, kako bez pouzdane države doći do jedinog savremenog i sigurnog izlaza: cjelovitog i zdravog građanskog društva? Da bi bila sistem, Crna Gora treba da ima promišljen i pažljiv kulturološki korak: sada je u neizdrživom raskoraku!

 „Kralj Aleksandar je najveća ličnost Cetinja“, kaže veliki dostojnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori g. Amfilohije. K tome, kako tvrde srpski crkveni i politički lideri, i ostali su „srpski mitovi stvarni, istorijski“. A to znači: uporno i trajno potkopavanje Crne Gore, sa neizvjesnim lagumima – koji joj zdravu šansu budućnosti čine nedovoljno izvjesnom. Post-traumatski sindromi su složeni i opasni! Zbog toga se srpski radikalizam čini toliko nepopravljivim, i okoštalim, da će se čak i jedan iznimni srpski vladika gosp. Grigorije javno zapitati: „Zašto svi oko nas ne mogu da žive sa nama?“ Obaveza je ispoštovati ovakvu ličnost, kao god što i oni dijametralno drukčiji trebaju uvijek biti u posebnoj pažnji javnosti. Slično kao kad se najviši predstavnici aktuelne srpske vlasti često pregone sa pojedinim liderima iz sopstvene opozicije, u pokušaju da zavedu javnost – ko je fašista… Svojevremeno sam bio u prilici da često čujem prijekorne riječi od savremenika Prvog svjetskog rata: „Ostavio je Lovćen nebranjen, grob mu se propa!“. Mislili su na kralja Nikolu, koji je više od dvije trećine crnogorske vojske izdvojio u tzv. Śeverni (kasnije Dečanski) odred – pod srpskom komandom, a Lovćen i Cetinje, a tim i Crnu Goru ostavio bez odgovarajuće odbrane: sa raspoređenim vojnicima od hercegovačke granice do ušća Bojane, kao za nosioce štafete…

 Nije izvjesno da su ogromne muke, velike pogibije, i isusovska stradanja naroda u vrije me Balkanskih i I sv. rata – išta naročito donijeli Crnoj Gori. Poslije nestanka Turske i AustroUgarske , na mirovnim konferencijama svak dobije – kako odluče velike sile.
 

Komentari: 48

Sveti duh

15. 07. 2019 - 07:24

Lekcije su naučene. Samo pažljivo sada sa crkvom
Sovereign

15. 07. 2019 - 07:45

Како је ико од црногорацах претека' да јуриша на београдске синакуре!?
Sinakuraš

15. 07. 2019 - 09:03

Jurišali su poslije rata, kad su oslobodili Beograd. Između dva rata slabo ko od CRnogoraca se ovajdio u Beogradu.
@ Sovereign

15. 07. 2019 - 09:08

Pazi malo,i budi svijestan da je CG nažalost danas ostala kao ona stvar "na ćedilu"! Ima ko da je brani (NATO - a od koga kada je niko ovakvu neće, niti kome treba ovakva -ali hajde -forme radi neka bude ) Nije ova situacija današnja kada nema ko da je hrani presedan - to je ciklička pojava u našoj istoriji, mnogo puta se to dešavalo i uvijek je strašno bilo. Nesreća je što nikakve pouke iz toga nismo izvukli. Strašno je gledati kako letimo u bezdan. Nema više carske Rusije, nema više kraljevine Jugoslavije, nema više komunističke Jugoslavije .prosto nema kome u naručje da se bacimo . nema sise koju možemo da dulkamo! Strašno! Po sto puta strašno.
danilo s.

15. 07. 2019 - 11:37

Sovererign, Vi ste, izgleda, još uvijek u "oralnoj" fazi (oralni karakter) kad ste toliko opsjednutiu “sisama”? I sisanjem? Po vama, Crnogorci bi trebali da zauvijek ostanu na srpskim sisama - sa otrovnim mlijekom veljesrpskog rasizma i netolerancije? Odrastite već jednom. Pustite CG da ide svojim putem. Mi se nećemo vrćati na vaš. Jer vaš put se završava u "sljepoj ulici" nacionalizma i klero-fašizma. Naš put mora biti, kao što je dugo vremena bio – prije nego što ste nas “bratski” zagrlili 1918 - put slobode.
Objasnjenje

15. 07. 2019 - 14:46

Danilo to je velikosrpski psihopata. Taj zivi sa Crnom Gorom 24 sata dnevno - nocu je sanja a danju misli o njoj. On nema zivota od mrznje prema Crnoj Gori. Malo koga je Crna Gora nagrdila ko njega I Tota. Jedina najasna stvar je zasto mu Analitika objavljuje ove komentare ?!
@ danilo s

15. 07. 2019 - 15:14

Morate ipak reći da Crne Gore više nije bilo kao države kada se odlučivalo o sudbini njenih naroda i teritorije! Vi znate da se iz jalove krave tele ne može izvući!
Interesantno

15. 07. 2019 - 17:17

Skoro sam čitao članak,Kako je Tuzla dočekala oslobođenje u i ratu ..izdanje društva istoričara Tuzle,,I pored svega što se skorije desilo u Bosni autor nije odolio a da ne pohvali odnos Srpskih vlasti prena narodu Tuzle.Strašne pohvale je udjeli Stepi Stepanoviću i komandantu Perišiču.Kako su sačuvali narod Tuzle od razularenih bandi odnosno bivših vojnika Austrougarskei kako su uredili poslijerati mir u Tuzli i okolini.Kako samo kod nas sve se obrnu naglavačke i zašto se samo kod nas takve strvari dešavaju..nije mi jasno
još interesantnije

15. 07. 2019 - 21:56

- Francuska zna što sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, što duguje njezinim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živjeli u slobodi. Francuska nikad neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva, nepresušnu bol preživjelih, izjavio je između ostalog Macron.
Terorizam,rat i okupacija CG

15. 07. 2019 - 23:38

Kakve ovo veze sa Crnom gorom ima? Nije Macron opravdao okupaciju 1918-te. Naprotiv danasnja Francuska se u zadnje vrijeme ordenom princu Nikoli Petrovicu kao i diplomatskim odnosima sa CG distancirala od tadasnje napravde pocinjene nad CG. Srbija je pocela I sv rat tako sto je izvrsila teroristicki atentat nad Ferdinandom
Ljubitelj tutuša

15. 07. 2019 - 23:46

Koji lažov! Srbi ga poveli na Kalemegdan da my pokažu Spomenik Francuskog Prijateljstva koji su podigli da bi se braći u zločinu, Francuzima, zahvalili na držanju strane pri anšlusu i porobljavanju Crne Gore a ovaj im se odmah odužio lagarijom u korist Vučića... Ne, Crnogorci neće nikada zaboraviti sramno ponašanje Francuske države kada su nas srbi palili, tamničili i ubijali poslije IWW...
Najveći lažov si ti

16. 07. 2019 - 20:36

Pročitaj memoare pukovnika CG vojske Lazara Rašovića i shvatićeš koliko su te vukli za nos i koje ste budale ispali
GRAĐANSKI

16. 07. 2019 - 05:34

Vojska ili armada te "srčane" Srbije je bila bačila rep na krsti i uz "srčanu" bježaniju zdimilla u Grčku, tj. na zimovanja i ljetovanja na Mediteranu! E, kad su koju godinicu tamo dobro počinuli (i, naravno - na tuđi račun riljali) i pošto je Austro-Ugarska armada odpočela svoje povlačenje - ondar je "srčana" Srbija iz Grčke (konačno) uložila u njezinu ćeraniju ili trčanje za konjskim repovima te austro-ugarske vojske! "Srčana" vojska "srčane" Srbije je tadijer dnevno prelazila 50 km, a u "Enciklopedio Britanica" piše da je u doba Prvoga svjetskoga rata pješadija (pod ondašnjom ratnom opremom) mogla dnevno prijeć 40 km! Toliko o toj "junačkoj" i "srčanoj" Srbiji i njezinom "mučeničkom" ratovanju i "slavnim pobedama" E, sad - druga je priča kako su tizi istizi Srbalji "čojski i junački zablagodarili" Crnoj Gori i Crnogorcima! Oće to i takvo "časno" ponašanje od strane onijeh kojizi su bili punani kompleksa - nakon 500 godinah svakojakog odnašanja Turakah spram njih -uz šetnju opanakah!
GRAĐANSKI

15. 07. 2019 - 12:05

Izkaza' si više (jasnih) stavova po više pitanja! No, ne dotače ni slovim preko 9 iljada ubijenijeh Crnogoracah?!? Može bit da te se ne dotiču naše silne žrtve?! Izračunaj koji je to procenat postojbnika (stanovnika) ondašnje Crne Gore! Zlikovački i genocidni Karađorđevića režim, skupa sa domaćim nesojima i veleizdajnicima je još oko 1 iljadu i po žitelja tadašnje Crne Gore (navodno) progna' i vode se ka' nestali! To "nestali" je još tadijer bilo = (jednako) da su pod zeljom. Ukupan broj se kreće oko 10 iljada ili (što bi Sv. Petar Cetnjiski reka') tisuća i 600 postojbnikah ondašnje Crne Gore! I - nekizi spominju nečesovo pomirenje s onijema kojizi "baštine" zločince i njihova zlođela učinjena za tuđi račun, tj. za račun onijeh kojizi su nam 800 i kusur godinah bili najviši neprijatelji i krvnici u vaskolikoj našoj crnogorskoj povjesnici!!!
GRAĐANSKI

15. 07. 2019 - 13:32

*Ispravka: "... da su pod zemljom ..."
Sovereign-u

15. 07. 2019 - 12:17

Džombiću turci jurišaše prve bračne noći SISAJUĆI SISE nakalemeše raju i pismilet koja nikad nikome neće dat mira na ovim prostorima dokle gođ ne operete tu krv sa tuđom istorijom. Premda izgleda vas iopet čeka BG pašaluk, Vojvodina, Sanđak, Kosovo. xaxaxaxa sisajući sise da bi vi serbi gladovali
Crnogorci

15. 07. 2019 - 15:31

Ja sam Srbin iz Crne Gore a mater mi Srbijanka iz Leskovca.Sisa sam srpsku sisu i nista mi ne fali.
-

15. 07. 2019 - 16:03

Bravo - samo nastavi da sisas.
Boki Stankovic

15. 07. 2019 - 21:49

Sto da ti fali pa i turci su ljudi
Sveti duh

15. 07. 2019 - 12:26

https://www.zoki.com/profile/390/poster/868 - pristaje ti
I što predlažeš

15. 07. 2019 - 14:47

verovatno nam je najbolje da legnemo na srbijansku sisu. Đao bi nam ga tu izio Od svije zala što su kidisala na CG, najgore i najpomuklije je srbijansko zlo, podpomognuto sa posrbijančenim crnogorcima.
Logika Srbadijo, logika i fakt

15. 07. 2019 - 14:54

Sovereign, pa kad se ovako grebemo o tudju pomoc i danas smo iz Slovenije I Hrvatske od bivsih YU zemalja, kako bi tek prolazili da sami nesto radimo ? A sto bi ako I ovako ide dobro? Tvoja Srbija je "u cviejtu" pa se niko od vas ne prevari da se vrne u utrobu majke Srbije I sisa tamo, nego sisate u Crnoj Gori. Ma gdje je logika ? Prodaj kucu u Crnoj Gori I kupi dvije u Srbiji. U Vojvodini prodaju kuce za 3000 eura. Skapula iz Srbije ko god moze. Prva destinacija su Zapadne Zemlje, a ako nista evo ih ovamo da rade ko konobari, sobarice ili eskorti.
Ljubitelj tutuša

15. 07. 2019 - 11:16

To je zato što je Raško/ Moravac puno vjekova šetao agine papuče oko svoje kuće dok je aga činio zvek sa hanomom mu. Pa je na nas Planince, kojima pripadaju i Vlasi, gledao kao na superiorniju, vrijedniju vrstu... jer rajetin nije sposoban za iskorak ka boljem! Vjekovi su to...
Auuu

15. 07. 2019 - 14:44

Kako se palite nesretnici. Od tri hiljade boraca, kojih većina nije vidjela ni borbe, a us to pomikovana, dodjoste do cifre od devet hiljada stradalih. Bolesno! Nema sad na Cetinju pet hiljada kuća a kamo li tada. Imate li stare slike prije 1918. nesretnici? Trideset hiljada protjeranih auuuuuuuuuuuu i vi nekome o mitomaniji
zvanični podaci

15. 07. 2019 - 17:29

157 kuća stradalo i 257 osoba i ne mrsite više ....
Sasa

15. 07. 2019 - 09:04

'Zasto svi oko njih ne mogu da zive sa njima' ? Kako tada tako i danas u 21 vijeku !
Netačno

15. 07. 2019 - 19:36

Trenutno ima najviše nacija ,gle čuda baš u Srbili čudo????Znači komentar ti je nula
Bijeli Pavle

15. 07. 2019 - 22:01

Kad Crnogorce u srbiji ne priznaju cemu drugi da se nadaju a govorili su srpsky sparta pa so srpske soli i zamalo uspjese zadobit najslavniju istoriju jednoga naroia .Veliki stpski pjesnik ducic kori hrvate i pita dje su vi klanci krvavi dje su vi termopili a ne pita dje su njemu i njegovoj rajetini ,mislili da ape od Crne Gore
Kotromanić

15. 07. 2019 - 09:07

Dok je makar jednog đetića Crnogorskog, bjelaši nemaju poigrišta ovđe !
Sovereign

15. 07. 2019 - 09:32

Bago bago TI pretece
?

15. 07. 2019 - 16:04

Sisoje, nismo razumjeli ovaj jezik ?
CCCCC

15. 07. 2019 - 09:36

Katastrofa!!,,, Turci su za srbe bili gospoda pih.
xy

15. 07. 2019 - 09:42

Kaže se i piše sinekure a ne синакуре, ako ti uopšte znaš šta to znači. Beogradske sinekure su bile ekskluzivno za bjelaše, one koji su učestvovali u izdaji Crne Gore, uklopili se u asimilaciju i pristali na zabranu da se crnogorsko ime pominje. To su ti danas njihovi potomci koji pišu u Beogradu da su Srbi, kako bi dobili povlastice i studirali kao mali Srbi, zadžaba. Tako se danas namiruju crnogorske posrbice. Onda je to bio npr. general Janko Vukotić kraljičin bratanac koji je izdao Crnu Goru a nagrađen je položajem ađutanta u službi Karađorđevića (oni koji donose kralju noćnu posudu a jutrom je prazne). Nisu smeli Vukotići da ga sahrane u CG, eno ga pored Pašića na Novom beogradskom groblju. Kad ovako pišeš, možda i ti imaš tamo neku sinekuricu? Sinekuricu je dobio i Sekula Drljević ali nije bio zadovoljan pa se vratio u Crnogorce, a potom i u ustaše.
vuk

15. 07. 2019 - 11:41

Tako je, iu današnje vrijeme su se selili za Srbiju kad završe posao za Srbiju u Crnu goru, odma su se selili za Srbiju od Momira Bulatovića, pa Pavla Bulatovića, Kontića itd...Dobijali stanove i povremeno dolazili u Crnu goru da prospaju velikosrpsku politiku.I
ABC

15. 07. 2019 - 10:38

Zakon u sake pa skratiti ovo bahato ponasanje komsiluka i mijesanje u nase stvari. Okupiti patriote i one koji su nedvosmisleno odani ovoj drzavi. Slobodu medija svesti na slobodu misli a ne na slobodu pljuvanja po drzavi i nastojanju da se ona dezintegrise. Nije sve sloboda, nesto je i anarhija koju necemo dozvoliti, zasto i novinari ne mogu biti prozvani? Barem na udruzenjima novinara. Najveci doprinos u svakom pravcu daju novinari, odnosno mediji...
Sveti duh

15. 07. 2019 - 12:31

Budi pažljiv kad pišeš o anarhizmu. Ima dosta literature, pročitaj prvo što je anarhizam i ko ga je baštinio i baštini danas. Naći ćeš i svoje korijene u njemu ako si Crnogorac. Pogledaj samo što čine Kurdi
-

15. 07. 2019 - 14:57

Imas pravo, ma kako neodrziv, ma kako primitivan ali duhom pravedan pokret bio.
Sveti duh

15. 07. 2019 - 21:03

Anarhizam nije anarhija, no treba čitati. Ovo nije mjesto za iznošenje neke ozbiljnije argumentacije ...
NIKAD VIŠe 1918

15. 07. 2019 - 13:29

Nek je vjecna slava mucenicima i da se NIKAD ne zaboravi !!!
Ne zaboravimo !!

15. 07. 2019 - 14:42

NEKA ODZVANJAJU RIJECI KRALJA NIKOLE iz Januara 1919-te: >> Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti >Nema sumnje da ste čuli za moje svrgavanje i aneksiju moje zemlje od strane Srbije. Da, to je izglasao lažni parlament kojeg su oni zvali Velika Skupština-ime koje ne postoji u našem Ustavu. Ako je niko nije izglasao, izabrana je od razbojničkih bandi koji rade za interese Srbije>Gospodin Pašić, srbijanski političar, je želio da aneksira Crnu Goru jedanaest godina, ali se nije približio cilju, jer ja ne želim vjerovat da će saveznici odustat od principa samoopredjeljenja za koji su se borili, ili da će dozvoliti da jedna od najmanjih nacija bude žrtvovana ambicijama jednog susjeda
Jednom ćeŠ

15. 07. 2019 - 19:23

Pročitati memeoare pukovnika CG vojske Lazara Rašovića i saznati istinu zašto su ga svi odbacili
Muchi, sram te bilo

15. 07. 2019 - 21:01

Ma vi Srbi iz Crne Gore ste poznati po vasoj balansiranosti I objektivnosti. Da se vi pitate ovdje bi stajala srbijanska livada umjesto Crne Gore. Ovo je intervju Kralja Nikole. Dakle on kaze izvjesne cinjenice o teroru srbijanskih vlasti koji se sprovodio u Crnoj Gori I to je tema. A da li treba da sumnjamo u to, jer se ovakvo ponasanje Srbije nije dokazalo nakon toga nekoliko puta u vidu zlocina cetnistva u II sv ratu a onda zlocina 90-ih sirom ex-YU. I sto velis - nije to do Srbije nego je problem do Nikole, sto su mu nesoji ciji ste vi ideoloski potomci kucu iskopali , drzavu anihilirali a njemu zabranili da se vrati u CG. Sram vas bilo.
Konkretni srbijanski zlocini

15. 07. 2019 - 21:06

Jednog dana, decembra, 1918. u jedan sat noću, jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja - patrona crnogorskog naroda i crnogorske države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom, Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opjelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove.
Spisak krvavih zlocina

15. 07. 2019 - 21:08

Dogadjaji, vrijeme I zrtve >> http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_izmedju_1_i_2_svj_rata/nekoliko_stranica_iz_krvavog_albuma_karadjordjevica.htm
Ne zaboravimo !!

15. 07. 2019 - 14:43

RIJECI KRALJA NIKOLE iz januara 1919-te: >>Ono na što se žalim jeste nezahvalnost. Ja sam ratovao tri rata za istu Srbiju. Ja sam ih spasio jedne katastrofe i omogućio im da ponovo zauzmu Beograd. Uzimao sam hljeb iz usta svoje đece da im pomognem. Sjetite se da sam ja bio prvi koji im je pritekao u pomoć nakon austrijskog ultimatuma, iako me ni jedan ugovor nije obavezao da to učinim, niti je iko tad znao oće li velike sile intervenisat.” “I kako su me nagradili? Ovom bratoubilačkom invazijom na slobodu mog naroda.”
Jedini put Crne Gore

15. 07. 2019 - 14:48

Integracija u Evropu. Dakle nakon NATO slijedi EU, kad tad. Sto dalje od dva najveca neprijatelja opstanka drzave i cg naroda !
dragan lscg

15. 07. 2019 - 21:34

Tesko onom koga Srbi hrane a Rusi brane.
@ dragan lscg

16. 07. 2019 - 09:02

Jedna od udarnih parola pok.Liberalnog saveza. Ali tek danas vidiš, kućo moja,,koliko je bil istinta i tek ćeš još da vidiš i osjetiš.Samo polako!
Novi komentar