Ostrvo Sveti Nikola u Budvi

Bljesak divljine i egzotike u metropoli turizma

Ukoliko volite da ljetujete u Budvi, ali da istovremeno budete daleko od gužve i buke, okruženi egzotikom i da se kupate u izrazito čistoj vodi - onda je ostrvo Sveti Nikola pravi izbor za vas.
Objavljeno: 15. 07. 2019 - 07:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na tom najvećem crnogorskom ostrvu na Jadranu, udaljenom milju od Starog grada, nalazi se izletničko kupalište sa dva plažna bara i restoranom, do kojeg se može doći jedino morskim putem. Istina, ostrvo Sveti Nikola, ili kako ga Budvani zovu Školj, sprud povezuje sa obalom, a za vrijeme osjeke vodostaj se spusti na svega pola metra, pa mještani tvrde da se put gotovo može pregaziti.

 Dugogodišnji zakupac plaže na ostrvu Vukota Odović kaže da se do ostrva može stići brodićima u intervalu od osam do 19 sati i to sa četiri pristana iz Budve – glavnog doka sa Slovenske plaže, doka ispod „Školijere“, od restorana „Jadran“ i sa malim barkama koje idu iz marine kod Starog grada. Cijena povratne karte je četiri eura. Kada je u pitanju ponuda ugostiteljskih objekata, Odović kaže da pobijaju predrasude da su na ostrvu visoke cijene, te ističe da su hrana i piće “za svačiji džep”.

 - Posjetiocima na barovima nudimo razna alkoholna i bezalkoholna pića, sladoled, i dobru muziku. U restoranu je zastupljena nacionalna hrana i specijaliteti plodova mora koji su vrhunskog kvaliteta. Kako bismo gostima priuštili pravu domaću atmosferu u ovakvom ambijentu, u restoranu ne puštamo muziku, a jedini zvukovi su zveckanje pribora, prijatni razgovori i pjesma zrikavaca - objašnjava Odović. 

Cijena dvije ležaljke sa suncobranom je deset eura, a postoji i dio plaže koji je javan, te je bez plažnog mobilijara. Prema riječima Odovića, ono što najviše oduševljava posjetioce je čista voda tokom cijele sezone koja je kao takva pogodno stanište za morske ježeve, pa kupači moraju biti oprezni. 

- Stranci su naročito oduševljeni ostrvom koje doživljavaju kao bljesak divljine u urbanoj metropoli turizma. Godinama nam se vraćaju isti gosti, što nam je potvrda da ovo mjesto predstavlja pravi dragulj, a i da mi pružamo dobru uslugu - navodi Odović. 

Na ostrvu kupači mogu uživati i u nekim vidovima rekreacije, kao što su odbojka i stoni tenis. Odović ističe da ima mnogo posla u pripremanju ostrva za sezonu. 

- Već od aprila kreću pripreme koje podrazumijevaju otklanjanje velikih količina pijeska i kamenje koje more nanese tokom zime. Nerijetko se dešava da te probleme imamo i tokom ljeta kada je more uzburkano. Potrebno je mnogo ulaganja kako bi sve ovako izgledalo - zaključuje Odović.

 

Ostrvska plaža među najljepšim u Evropi

Ugledni američki časopis Forbs nedavno je uvrstio budvansko ostrvo Sveti Nikola na prestižnu listu “Devet najljepših plaža Evrope koje treba posjetiti ovog ljeta”.

“Malo ostrvo Sveti Nikola u Budvi dospjelo je na listu najljepših ostrva Evrope zahvaljujući glasovima koje je osvojilo u glasanju za najbolju destinaciju Evrope. Ostrvo koje se nalazi preko puta prelijepe Budve, dom je nesvakidašnjih plaža, koje obilaze i jeleni iz ostrvske šume”, objavio je Forbs. Naše ostrvo se na toj listi našlo rame uz rame sa plažama u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji i Grčkoj.

 

Komentari: 0

Novi komentar