Premijer Duško Marković otvorio u Uniprom KAP-u fabriku silumina

Svaki novi proizvod korak je ka novom radnom mjestu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pustio je danas zajedno sa vlasnikom Uniprom KAP-a Veselinom Pejovićem u rad novu fabriku silumina poručivši da je svaki novi proizvod u našoj zemlji korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana.
Objavljeno: 15. 07. 2019 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Kada smo krajem marta obilazili cijeli kompleks, vidjeli smo da se ovdje praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar naše zemlje. Na žalost, i tada i danas na ovom mjestu morali smo kontstatovati da je uzdizanje novog KAP-a pratila, rekao bih, histerična želja da ovaj projekat ne uspije. Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja. Svaki novi proizvod u Crnoj Gori je korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je poručio da je ova investicija i sve što je do sada urađeno uključujući i nove razvojne programe, vrijedno poštovanja i neupitne institucionalne podrške.
„Ali za mene je jednako važan i vrijedan poštovanja otpor gospodina Pejovića i njegovog tima destrukciji, propagandi i klevetama iz najprizemnijih razloga, kako bi se osujetilo uzdizanje KAP-a domaćom pameti, energijom i odlučnošću. Zato Vladinom opredjeljenju i planovima da brzo razvijamo našu ekonomiju treba više ovakvih primjera“ – rekao je premijer Duško Marković otvarajući novu fabriku silumina.
Projekat nove fabrike za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota vrijedan je više od 10 miliona eura i podrazumijeva otvaranje više desetina novih radnih mjesta.
Premijer je poručio da treba da nas ohrabri činjenica da smo poslije decenijskih zaostajanja, promijenili smjer kretanja u našoj industriji i ponovo počeli da hvatamo korak sa industrijskom proizvodnjom po mjeri potreba naše ekonomije.
„Savremeni put od prirodnog resursa do finalizovanog proizvoda je dug i nije racionalno gajiti ambicije da može biti zaokružen u nacionalnim okvirima. To ne mogu ni mnogo moćnije ekonomije od naše. Ali dužnost svih nas je da, makar u pojedinim oblastima, poput aliminijumske industrije, što veći dio tog puta pređemo sopstvenim snagama. Svjesni smo da se ne može izići uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko temeljno ne mijenjamo i pristup, a ne samo zastarjele tehnologije. Od danas, sa novom fabrikom u okviru Uniprom KAP-a, možemo i korak dalje“ – rekao je na otvaranju fabrike silumina predsjednik Vlade Duško Marković.

Komentari: 2

Ekspert Radulović

15. 07. 2019 - 11:37

Svjeztski i galaktički "ekspert" Branko Radulović kaza u Skupštini da će biti fijasko sa KAP ako se ne primijeni model Mostarske fabrijke aluminuijuma. Prije neki dan taj mostarski "gigant" ode u stečaj. Zamislite da je neko poslušao Branka Radulovića. Ta njegova trvrnja je još jedan dokaz da je on totalni... E, sve njegove 2stručnre" tvrdnje su identične pomemutoj.
PAPRENO

15. 07. 2019 - 20:18

skupo. Jedno radno mjesto oko ČETVRT MILIONAAAAAAA EURIĆA.
Novi komentar