Istraga zbog sumnjivih poslova

Još jedan hrvatski ministar podnio ostavkuHrvatski ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku na tu funkciju pošto se suočio s medijskim natpisima o sumnjivim poslovima s nekretninama.

Objavljeno: 15. 07. 2019 - 15:13 Promjenite veličinu teksta: A A A
Jos jedan hrvatski ministar podnio ostavku
Foto: Beta/AP

Marić je drugi ministar u vladi premijera Andreja Plenkovića koji je podnio ostavku u proteklih sedam dana. Prethodno je 8. jula sa funkcije odstupio ministar uprave Lovro Kuščević, takođe pritisnut pisanjem medija o sumnjivim poslovima s imovinom.

Marić je odluku o ostavci objavio novinarima poslije potpisivanja ugovora o poklanjanju nekretnina u Novom Vinodolskom, rekavši da je to posljednji ugovor koji će potpisati.

"Nijesam u stanju da prihvatim neviđeni udar na svoju porodicu. Postao sam meta, nisam više dostupan, jer sam već vratio mobilni telefon Ministarstvu", rekao je Marić.

On je objasnio da je već razgovarao s premijerom kojem je podnio neopozivu ostavku i dodao da je uputio zahtjev Saboru za aktiviranje poslaničkog mandata.

Prema pisanju hrvatskih medija, istražitelji su pokrenuli istragu, a od policije su zatražili da prikupi i dostavi dokumentaciju i pročešlja Marićeve poslove.
Navodno im je u fokusu obnova franjevačkog samostana u Zagrebu koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom, ali i kupoprodaja nekretnina. O aferama vezanim za Marića prvi je počeo da piše portal Indeks.

Mediji već danima spekulišu da premijer Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) priprema rekonstrukciju vlade kako bi se riješio ministara čije su joj afere postale teret. Imena koja se najčešće u medijima pominju kao kandidati za smjenu su upravo dvojica ministara koji su podnijeli ostavke, Kuščević i Marić, ali i ministri zdravlja, penzionog sistema i regionalnog razvoja i EU fondova, Milan Kujundžić, Marko Pavić i Gabrijela Žalac.

Zasad je jedino zvanično saopšteno da je kandidat za novog ministra uprave Ivan Malenica (HDZ). Još se ne zna ni ko će zamijeniti aktuelnu ministarku spoljnih poslova Mariju Pejčinović Burić koja u septembru preuzima čelno mjesto Savjeta Evrope.

Plenković je danas u Dubrovniku rekao novinarima da će o imenima ministara govoriti kad on kaže da je vrijeme, a mediji navode petak kao mogući datum glasanja u Saboru o novim članovima vlade.

 

Komentari: 0

Novi komentar