Sagovornici Nove M o rješavanju pitanja crkve

Raditi na jačanju crnogorskog identitetaCrna Gora radi na očuvanja svog identiteta, ali ne u mjeri koja je potrebna, poručili su sagovornici Nove M. Ističu da bi rješavanje pitanja autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve umnogome doprinijela jačanju crnogorskog identiteta.

Objavljeno: 15. 07. 2019 - 17:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Trinaesti jul, Dan državnosti, Crna Gora je ove godine dočekala ponosnije nego ranijih godina, upravo zbog pokretanja krucijalnih pitanja kada je riječ o jačanju crnogorskog identiteta, kazao je glavni urednik Portala Analitika Predrag Zečević.

Ipak, ističe da se na tome mora još više raditi.

“Crna Gora i njene institucije nesumnjivo rade na očuvanju svog kulturnog identiteta, ali to nije dovoljno. Znači, 13 godina nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora ima sjajne spoljno političke uspjehe, članica je NATO-a, najbrže ide u tom voznom redu za Evropu. Ali što se tiče te unutrašnje stvari, ja nisam zadovoljan načinom na koji je zaokružila svoj kulturni identitet. Crna Gora, gdje je dominantno pravoslavno stanovništvo, apsolutno ima pravo na autokefalnu crnogorsku crkvu. To pravo je dato 4. vaseljenskim saborom 451. u Halkidonu. Znači, već 15 vjekova crkve pod jurisdikcijom vaseljenske patrijaršije, ukoliko su samostalne države, imaju pravo na samostalnu crkvu”, rekao je Zečević.

Sa njim je saglasan i bivši novinar i publicista Danilo Burzan. Ističe da, nakon obnove nezavisnosti, pa uvođenja crnogorskog jezika, Crnu Goru čeka rješavanje još nekih pitanja.

Bez obnove crnogorske pravoslavne crkve, ta identitetska zaokruženost nije moguća.

Burzan ističe da je neminovno, u procesu koji će uslijediti, da se obnovi crnogorska pravoslavna crkva.

Nekima smeta naziv. Nekima smeta predloženi zakon, koji će uskoro biti u proceduri u Skupštini. Međutim, i tu bi trebalo imati strpljenja. Moramo imati u vidu da je i to dio procesa, po mom uvjerenju-neminovnosti.

Podsjetimo, predsjednik Milo Đukanović nedavno je kazao da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika. Takođe, Đukanović je poručio da je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme.

 

Komentari: 2

Brat

15. 07. 2019 - 18:08

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće! Evo, pročitajte šta se piše u Bibliji: "Tada mu priđoše Jovanovi učenici govoreći: zašto mi i fariseji postimo, a tvoji učenici ne poste? A Isus im reče: mogu li svatovi tugovati dok je mladoženja sa njima? Doći će dani kada će se oteti od njih mladoženja, i tada će postiti. Niko ne stavlja zakrpu od novoga sukna na staru haljinu; jer zakrpa njegova dere od haljine i rascep gori biva. Niti se sipa novo vino u stare mjehove; inače se mjehovi cepaju, vino se prosipa i mjehovi propadaju; nego se novo vino sipa u nove mjehove, pa se oboje sačuva." (Mt. 9,14-17)
Definitivno

15. 07. 2019 - 21:39

Crnogorska pravoslavna crkva! Glasam ZA!
Novi komentar