Usluga prenosivosti broja

EKIP: Ukupno prenijeto 4,05 hiljada brojevaUslugu prenosivosti broja je u prvih šest mjeseci iskoristilo 4,05 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Objavljeno: 15. 07. 2019 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz EKIP-a su kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja juna, prenijeto 962 broja, a u mobilnoj 3,09 hiljada.

“Najviše korisnika je došlo u fiksnu mrežu M:tela 738, u Telemach 185, u Crnogorski Telekom 32, a u fiksnu mrežu Telenora sedam brojeva”, rekli su iz EKIP-a.

Najviše korisnika je otišlo iz fiksne mreže Telekoma 881, iz Telemacha 52 broja, iz M:tela 23, i iz mreže Telenora šest brojeva.

Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u toku prvog polugodišta najviše je preneseno u mrežu M:tela i to 1,72 hiljade brojeva, zatim u Crnogorski Telekom 826, dok je u Telenor prenijeto 545 brojeva.

“Najviše korisnika je prešlo iz mreže Telekoma 1,32 hiljade, potom iz Telenora 1,28 hiljada, a najmanje iz M:tela 486“, precizirali su iz EKIP-a.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva pruža se od 1. decembra 2011, i do kraja juna ove godine ukupno je prenešeno 49,57 hiljada brojeva.

Od toga je 12,6 hiljada brojeva prenijeto u fiksnim mrežama, a 36,97 hiljada u mobilnim.

U fiksnim mrežama, 12,42 hiljade brojeva je preneseno iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma, 105 brojeva iz M:tela, 70 iz Telemacha i 11 iz fiksne mreže Telenora.

Najviše brojeva je preneseno u fiksnu mrežu M:tela 7,41 hiljada, potom u Telemach 3,28 hiljada, Telenor 1,8 hiljada i u mrežu Telekoma 113 brojeva.

U mobilnim mrežama, najviše je preneseno u M:tel, 16,13 hiljada brojeva, zatim u Telekom 13,38 hiljada, dok je u mrežu Telenora ukupno preneseno 7,46 hiljada brojeva

Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 18,58 hiljada, potom iz Telekoma 12,16 hiljada, a najmanje iz M:tela 6,23 hiljade.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva uspješno je implementirana i konstantno se radi na njenom unapređenju, kazali su iz EKIP-a.

"Ovu uslugu koristi sve veći broj korisnika, te kao takva kroz pospješivanje konkurencije, krajnjim korisnicima obezbjeđuje mogućnost promjene korisničkog paketa shodno njegovim potrebama uz zadržavanje svog telefonskog broja", saopštili su oni.

Prenosivost broja je usluga koja omogućuje svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promijeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

 

Komentari: 0

Novi komentar