KOMENTAR

Maske su definitivno pale

Mnoge ustaljene laži se već bjelasaju kao kad uginula riba pokaže na vodenoj površini svoj mrtvi bijeli trbuh. Znači li to da će nacionalistički pritisci iz Srbije na Crnu Goru jenjavati? Ne, bar ne za još duže vrijeme
Objavljeno: 16. 07. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

» Piše: Rajko CEROVIĆ

Prošlo je vrijeme gotovo vjekovnog crnogorskog sirotinjskog uvijanja pred agresivnim srpskim nacionalizmom, koji je bezočno pretendovao na vlasništvo nad crnogorskom državom, njenom istorijom i kulturom, nad crnogorskim nacionalnim bićem, njegovom tradicijom, jezikom, crkvom i ukupnom crnogorskom oslobodilačkom i moralnom baštinom.

Ako smo u periodu komunizma - što zbog sopstvenih nerazvijenih institucija, što u navodnom interesu bratstva i jedinstva, kao i jugoslovenske monolitnosti, a posebno inferiornosti crnogorskog komunističkog vođstva prema svemu što dolazi iz Srbije, obilno gutali knedle i pravili se nevješti na brojna ponižavanja iz Srbije - danas za sve to nemamo ni najmanje razloga.

Srbija danas nikako da shvati da više nema Jugoslavije, u čijem je uništenju upravo ona imala lavovski dio, ni Srbije kao njene stanovništvom najbrojnije republike, Beograda kao glavnog grada u kome su bile smještene sve savezne institucije i diplomatska predstavništva, pa da svi drugi, izvan Srbije, moraju mnogo voditi računa o beogradskoj preosjetljivosti i srpskoj predstavi o vlastitoj veličini. Danas srpski nacionalistički gnjev, uvijek i više od 150 godina odgajan i njegovan, ne pogađa metu i ne izaziva željene potrese. Svi imamo svoje, i ma koliko Srbi stalno pretendovali na tuđe, ozbiljno se plašim da su golemo zakasnili. Eto im, ako hoće, što kaže duhoviti Abdulah Sidran, nek prave veliku Srbiju, ali na sprat! Nikako da izvuku pouku da su u četiri rata poraženi, i još iz njih izašli sa umanjenom teritorijom. Apsurdno je danas dokazivati da Njegoš nije srpski pjesnik, ili da se nacionalno izražavao kao Srbin, kad je, uz nesumnjivi lični bol, izgovorio rečenicu: „Vala se vi Srbi narobovaste“. Još apsurdnije ga nazivati srpskim pjesnikom ako je bio nesporni suveren svoje crnogorske države.

Ništa, baš ništa u Gorskom vijencu Srbi ne mogu prihvatiti kao svoje nasljeđe, pa ni Posvetu prahu oca Srbije, koja je Srbima stavljena pod nos, u prvom redu da ih ponizi. Još apsurdnije dokazivati da Crnogorci nemaju svoj jezik, ako su ga, i Njegoš i Petar I, tako moćno zasnovali da je danas nedovoljno razumljiv i za srpske lingviste. Da ne govorimo o još ranijoj tradiciji crnogorskog pisanja na svome narodnom jeziku.

Da li je crnogorskim glavarima, ili drugim Crnogorcima, pri čitanju poslanica Petra I, bio nužan prevodilac? Neka smo nostrifikovali dva nova slova, ili glasovna znaka, koji su nam vjekovima egzistirali u sopstvenom govornom sistemu, kao više nego ravnopravni sa ostalima. Možda smo to morali učiniti i ranije, da nije bilo svemoćnog tutorstva i nacionalističke straže iz Beograda. Da Srbija ne preza ni od drugih falsifikata svjedoči još besmislenija teza tamošnjih nacionalista da Crna Gora nije imala do 1920. godine svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu. Bar da se oslone na neprikosnoveni kanon po kome svaka pravoslavna nezavisna država mora imati i svoju nezavisnu crkvu.

Sadašnji Amfilohijevi ugursuzluci sa navodnim pismom vaseljenskog patrijarha, u istoj su ravni sa svojevremenim Amfilohijevim zahtjevom Moskovskoj patrijaršiji da izbriše iz svoga diptiha podatak o postojanju Crnogorske pravoslavne autokefalne crkve. Naravno da je moskovski patrijarh prezreo slično svetogrđe. Amfilohijeva bajka o raščinjenju vladike Mihaila, ili o Mihailovom lažnom vladičanstvu, toliko je jadna da gospodin Amfilohije, sve da svjetske i domaće sudove ima uza se, ne može Mihailu ni slučajno skinuti vladičansku mitru.

Pogledajmo samo Amfilohijevu mizeriju kojom pokušava da katoličku crkvu S v. Jovana Krstitelja na Svaču prisvoji za Srbe, odnosno SPC? To ne radi ni katolička crkva, kojoj bi držanje mise u pomenutom hramu znatno više priličilo. Pogledajmo, opet, onu silnu temperaturu mržnje na Crnu Goru koju podižu beogradski tabloidi, ali i mnoga tobože ozbiljnija glasila, povodom namjere Crne Gore da usvoji zakon o vjerskim pravima i slobodama na svojoj teritoriji?

Budite uvjereni da Beograd ne bi pravio manje buke nego da Crna Gora pomenutim zakonom hoće da upiše u svoje vlasništvo srpske manastire, poput Visokih Dečana ili Studenice. Uzalud logika, Beograd nikako da shvati da se Crna Gora, poslije nerazumljive crnogorske komunističke inferiornosti prema Srbiji, i to u Jugoslaviji u kojoj je bila država koliko i Srbija, najzad pita sa sobom.

Golemo je to iznenađenje za nacionalističku Srbiju, koja je Crnu Goru u ratovima devedesetih računala kao više nego sigurni plijen. Umjesto da se postepeno stišava, neophodnim prihvatanjem realnosti, srpska kleronacionalistička histerija, u odnosu na Crnu Goru, se sve više podiže i dovodi do nemoćnog bijesa, posebno svjesna da se crnogorska inteligencija definitivno oslobađa srpskog kosovskog folklora i tobožnjeg zavjeta, pod uticajem hiljada objavljenih dokumenata koje je crnogorska istoriografija, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, uspjela da objelodani. Pucaju mitovi pod kojima su Crnogorci držani u pokornosti, prazno zveče razni nepostojeći Obilići i druge nametnute laži o tobožnjoj srpskoj ratničkoj izuzetnosti, mimo drugih.

Tek sad se u Crnoj Gori počinje shvatati zbog čega je u bivšoj zajedničkoj državi crnogorska istorija toliko potcjenjivana da je u udžbenicima, ili pisanim u Beogradu, ili pod budnim okom beogradskih recenzenata i cenzora, svođena na kašičicu. Prvi put se u Crnoj Gori pokušava shvatiti otkud onoliko mržnje beogradskih navijača prilikom tamošnjih nastupa sportskih reprezentacija ili klubova iz Crne Gore. Novina je u tome da se ne kliče nešto kao: „UA Crnogorci!“, jer bi to, naravno, značilo da Crnogorci postoje, nego nas, u nedostatku jačeg mrskog epiteta, nazivaju Šiptarima?!

No, drugo je pitanje da li su svi Crnogorci ovog trenutka svjesni vlastite naučne i opšteintelektualne slobode, bar kad je riječ o izučavanju sopstvene prošlosti, ili su skloni da i dalje muče, poput članova CANU koja je uspjela da sve ove godine mučnog crnogorskog oslobađanja prećuti, kao da je riječ o akademiji nauka Moldavije? Eto, najzad je akademik Đorđe Borozan uspio da javno istupi povodom postojanja Crnogorske autokefalne crkve i još oko ponečega, ali ga moramo pitati gdje je bio ranije? Moj akademiče, o tome što ti danas zastupaš, mi pišemo, grmimo i pjenimo evo trideset godina. I ti znaš da nas Akademija nije slijedila. Naprotiv!

Maske su konačno pale. Mnoge ustaljene laži se već bjelasaju kao kad uginula riba pokaže na vodenoj površini svoj mrtvi bijeli trbuh. Znači li to da će nacionalistički pritisci iz Srbije na Crnu Goru jenjavati? Ne, bar ne za još duže vrijeme. Očekujmo da će se, možda ubrzo, iz Srbije pojaviti teorija po kojoj Srbija nije bila skoro pet vjekova sastavni dio Osmanske imperije, nego da je Crna Gora bila ,,slobodna Srbija“, ali Crnogorci to nijesu znali. Moguće? Uspijevali su nas ubijediti u još nelogičnije stvari. Naše konačno otrježnjenje je nesumnjivo ponekad i bolno, ali ozdravljujuće nužno!

Komentari: 50

RS 3

16. 07. 2019 - 07:06

Zaludna rabota,moj Ceroviću.Domaći izdajnici neće da prihvate istinu.
@ PITANJE

16. 07. 2019 - 11:44

Ima li neko da mi odgovori dali na ovoj slici Amfilohije nekoga udara onim krstom po glavi ili frljeca kletvu.Mozda je to nebitno ali ja bih volio da znam odgovor.
GRAĐANSKI

16. 07. 2019 - 07:56

SJAJNO, g-dine Ceroviću!
Janica Matova Beograd

16. 07. 2019 - 08:03

Vi očigledno ne pratite srpske medije gospodine Ceroviću.Vi kažete da očekujete da uskoro iz "Srbije pojavi teorija po kojoj Srbija nije bila skoro pet vjekova sastavni dio Osmanske imperijenego da je Crna Gora bila" slobodna Srbija"!Vi ste neobaviješteni ,ne samo da to redovno saopštavaju njihovi "istoričari",nego je to ušlo i u školski sistem u dzbenike istorije ...Stalno se ponavlja da je Srpska Crkva stvorikla Crnu Goru ,a da su Crnogorci unijaćeni Srbi ...
ISTINA

16. 07. 2019 - 09:03

Ako se nekome istina ne dopada, njegov je problem. Zar ima neko kose može usuditi da ospori, da je Crnu Goru, stvorila Crkva i to Mitropolija srpske crkve ( za vas "zaboravne Danilo, Sava, Vasilije, Petar I, Petar II). Dakle, Crna Gora, vladikat dugo vremena. Prije toga srpska državica, od Balše III, zaključno sa Ivanom Crnojevićem, sa srpskom vlastelom i pravoslavljem kao zvaničnom religiom. Ovo zna 80 posto Crnogoraca, osim Vas Janice i ovoga g-dina Cerovića. Nije tabu, nego odavno istorija potvrdila, a dokaza na pretek i danas. Crnogorci su pravoslavni Srbi, a ne unijaćeni kako vi i sadašnja vlast želi "progurati" u stvaranju neke Crne Gore i Crnogoraca, koji nikad do sada postojali nijesu. Kako su se izjašnjavali i što su pisali crnogorski vladari-Petrovići. Jesu li i oni po vama podlegli "velikosrpskoj propagandi". Pa da ste vi i gospodin Cerović pročitali samo Gorski vijenac, ne biste ovako "samopovredjivali". Čitajte, ne boli.
GRAĐANSKI

16. 07. 2019 - 09:54

Kad je tako (da smo bili srbaljska državica i Srbalji) - ajde, majčin sine: nađi i ovđen iznesi-navedi-citiraj-''objavi'' (ali ne u skladu sa onom Dobrice Ćosića da je kod ''tamo vas'' sve laž i samo laž) jednoga jedinoga slova ''s'' od srbaljstva, počev od cca 600-te godine (početka doseljavanja našijeh predakah na ove bande), pa do Petrovića? Opetujem ti: jednoga jedinoga slova ''s'', đe iđe iko (poput Porfirogenita, ...) i/ili nekojega dinasta (iz redova ovdašnje ''srbaljske vlastele'') Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića: veli-piše-izjašnjava se ka' Srbalj, tj. da smo mizi Dukljani-Zećani-Crnogorci Srbalji! A, to je 1100 (slovima: tisućuisto) godinah ili 33 generacije našijeh predakah! Pa, na to dodaj i još cca 140 godinah (+ 4 generacije predakah) do Njegoša, a i za Njegoševo srbovanje u ''nacionalnom'' smislu ćemo lako! E, ovo je istina i ovo je nauka (ovi put ću preskočit genetiku ka' nauku i one krvne dukljansko-zetsko-crnogorske DNK ''veze'' sa Srbaljima) - i one (te) bole!
GRAĐANSKI

16. 07. 2019 - 10:47

Daklen - dokumentaciju (naučne dokaze-činjenice iz povjesnice) na viđelo! Mainajte se više vašega (samo): palamuđenja, podvale i falsifikata, tj. lažavinah!
ISTINA

16. 07. 2019 - 10:55

Konfuzan si, pa mi nije jasno da li tražiš istorijske ili genetske dokaze da su Crnogorci Srbi. Genetske ti ne mogu dati, a za istorijske je besmisleno dokazivati opštepoznate stvari. Aksiomi se ne dokazuju. To ima smisla. kao da tražiš da ti dokažem da je sad u 11 h, dan , a ne noć. Može ali je besmislica i to se ne radi, čak se sa takvim ozbiljni i ne polemišu, ali eto, ja te častim ovim odgovorom. Uostalom što tebi znače dokazi ako ti za jednog Njegoša kažeš " da ćeš s njim lako". O čemu bismo ja i ti mogli polemisati, baš se nešto pitam?
Rovcanin

16. 07. 2019 - 11:30

Od kada se Srbi zovu Srbi,ako vec znate ko je stvorio Crnu Goru,i sta su bili Petrovici.Kazite od kojeg vijeka i bit ce jasno da li ste znalac ili neznalica.
"ISTINA"

16. 07. 2019 - 12:16

Ovaj je dokaz ovih CG crba. Kako kler SPC kroji "istoriju". "ISTINA" koju samo oni usnu i izjutra je plasiraju na tržište. Što li su Risto i ađutant Džomić usnili koju "ISTINU" znat ćemo poslije podne.
Bodin

16. 07. 2019 - 16:40

Dnk analiza je pokazala da su srbima najblizi hrvati,bugari,makedonci,rumuni,slovaci pa onda crnogorci.O ovome su pisali svi srpski mediji koji su bili sokirani nalazima.
+

16. 07. 2019 - 17:12

Bodin ozdravio. Dobro dosao
Lord Baltimore

16. 07. 2019 - 19:24

Bodine - molim te postavi gdje si nasao te analize o kojim pricas. Svaka iole normalna naucna analiza je pokazala da sa izuzetkom Albanaca Srbi, Hrvati i Crnogorci se ne razlikuju medjusobno (slika 3 u prilozenom naucnom radu). https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0053731
Lord BAltimore

16. 07. 2019 - 19:31

Ukljucujuci i ovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2735096/
GRAĐANSKI

16. 07. 2019 - 20:32

https://arhiva.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/sta-kaze-moderna-genetika-srbima-najblizi-bosnjaci-hrvati-i-rumuni-pa-makedonci-i-bugari-pa-tek-onda-crnogorci/
Rašo

16. 07. 2019 - 10:59

Istinol, kad pomenu Gorski Vijenac, kaži mi molim te kako to da je isti trebao da se sa crnogorskog jezika kojim je Njegoš pisao , prevede na Srbski, jer jSrbima nije bio poznat Crnogorski jezik.
ISTINA

16. 07. 2019 - 12:08

Ovako Rašo. Tačno je da crnogorski jezik nije bio poznat Srbima. Veća je nevolja, što je nepoznat bio i meni, a rodjen sam ovdje i svi moji unazad 400 godina, a za crnogorski jezik sam čuo kad sam napunio 34 godine, prvi put. Završio i fakultet, ovdje u PG-ci, a za crnogorski jezik čuo, godinama kasnije!? A to o prevodjenju Gorskog vijenca je separatistička podvalica, pošalica-zovi kako hoćeš. Ajde reci gdje se u Srbiji može kupiti taj prevedeni Gorski vijenac, pa da glasam za DPS. ( Samo da ovo nepročita neko iz DPS-demokratskih organizatora izbora, e će ga noćas nedje ištancovat i donijet mi ga sjutra, te me nagrdit, da ih moram glasat). A to im basta, zar ne...da mislim baš na to što neću da napišem, pa da mi neobjave komentar. Ali mislim na isto što i ti.
Dusan

16. 07. 2019 - 14:58

ISTINA slazem se oko toga da pojedini komentari djeluju zbunjujuce .Ako dozvolis mislim da je tvoje poimanje istorije poredjenja koja dajes I dokazi objasnjenja toliko mizerno da nisu na nivou fakultetski obrazovane osobe.Kad bi dublje razmisljao o onome sto si napisao sam bi shvatio dubinu tvog pogresnog ubijedjenja I argumenata.pozdrav
Bodin

16. 07. 2019 - 16:44

Pa ako su tvoji unazad ovdje 400 godina ti nijesi crnogorac nego pridoslica i gledaj svoja posla nemas ti prava da deklamujes o crnogorcima.
Djuro Vučinić

16. 07. 2019 - 17:55

Nik name "ISTINA," koTi brani da se imenom pedstaviš, Milo ili Mandić,no si se pod rašu zavukao i kevćeš. Srpstvo je pravoslavlje. Pročitaj Vasilijeva pisma Ruskim velikodostojnicima. A što se nadgrobne ploče tiče u Rusiji ,nije je on pisao,nego oni,da bi Ti ispod raše kevćao. I Petar I je stpstvo vjerom držao ,đe Simo nije stigao štogod prepravit.Kome reče Petar II...ala se vi Srbi narobovaste,nije samome sebi.Danila ne pominješ...ovđe nema do pravoslavne vjere u prepisu Sanpeterbuškom ...a u N.Sadu naštampano nakon pogibe,...ođe nema do srpske vjere...O Nikolici I da ne pričam. Istoriju kradete,dotle ste dogurali , nakon pobjede na Kosovu.Pitanje:kako cio svijet naziva Crnogorce tokom 18 i 19 vijeka?
Tesla

16. 07. 2019 - 08:05

Sve same cinjenice a ne mit ili bajke kako to u Srbiji rade. @Rs3 , ma kakvi izdajnici. Postoji drugi naziv za one koji gaze svoju tradiciju i svoje grobove. Na kraju ipak si niko i nista a imali sta gore od toga. Pale su maske odavno samo za veliku grupu u CG ona tek postaje interesantna. Ovo mu dodje kao ona crvena i plava pilula iz matriksa. A Srbija? Tone iz generacije u generaciju. Drustvo laznih mitova, parova i duhovnog siromastva. Imali gore kombinacije?
Bijeli Pavle

16. 07. 2019 - 08:27

Nabolji crnogorski djaci dolazili su na studije u Beograd,Pokazalo se da su jos bolji u napustanju svega crnogorskog ,crnogorske tradicije jezika obicaja kulture a prihvatanje sasvim stranih intimno oprecnih i nacionalno razlicitih izraza u mjeri da za godinu dvjije a kamo li deceniju niko ne moze u njemu prepoznati zrno zavicajnog traga.U tako kameleonskom izdanju kad se sretnu sa nekim ko je iole sacuvao neki crnovorski original ubjedjuju ga da je primitivan da je CG srpska zemlja da ne postoji crnogirska crkva jednostavno se stide Crne Gore.Pogledajte koliko je CG profitirala sa tim djacima koje je u godinama skolovanja nagradjivala forsirala a oni joj vracaju okretanjem ledja zarad interesa najlucih crnogorskih neprijatelja
Boban Bg

16. 07. 2019 - 12:15

Ja valjda nijesam bio najbolji djak, pa me ne obrnuše. Biće da je zato što nijesam učio napamet, no se vazda pitao kako, zašto! Kakvu smo istoriju učili nije ni čudo da nijesmo kroz obrazovanje sticali svijest o sebi. Koristili smo beogradske udžbenike, u tzv. Istorijskoj čitanci, koju smo koristili uz udžbenik nije bilo slova o crnogorskoj istoriji. A i u udžbeniku je bilo više o Čučuk Stani, ženi hajduk Veljka, nego o Ivanu Crnojeviću!
Grbalj

16. 07. 2019 - 08:31

Hvala puno na tekstu, konačno da se malo više istina piše. U pravu ste u udžbenicima nije bilo ništa od našebogate istorije, jer su štampani u Beogradu ili pod srpskom direktivom. Istina polako izlazi na vidjelo, danas dolaze nove generacije koje nisu opterećene Miloševićevom diktaturom. Neka trube u Srbiji što žele oni i onako vole da se brčkaju u svojim lažima dok Srbija gubi svoje teritorije...
Crnogorac LSCG

16. 07. 2019 - 08:35

Bravo Ceroviću, ali trebalo je da prozoveš i Đukanovića i njegiv DPS, koji su najveću krivac za ovo što nam se dešava!
Stara Garda

16. 07. 2019 - 13:39

Apsolutno tačno. Na čelu sa Vujanovićem koji su upisivali imovinu na SPC.
Ima li iko da odgovori

16. 07. 2019 - 08:37

Na pitanje Ko je pocinio cin veleizdaje I upisao crnogorske crkve kao vlasnistvo SPC? To hocemo I treba da znamo
Mirko Bgd.

16. 07. 2019 - 09:20

Ima li iko da [email protected] Bravo ,to je pravo pitanje koje daje odgovore na sve što se dešava u Crnoj Gori.Na tome treba bezuslovno insistirati ,jer se radi o najtežim krivičnim djelima protiv naroda i države. To je veleizdaja ! Sve dok se ne odgovori na to i počinioci ne budu pohapšeni nema dovršenja suverenosti države.,i ovo prestavlja zamlaćivanje javnosti i odgađanje rešenja.
Evo ti odgovor!

16. 07. 2019 - 09:26

Upisala je istorija, čije čak ni osnove ti ne znaš. Da znaš, znao bi da je pravoslavlje u Crnu Goru došlo sa Nemanjićima, da je sadašnja Mitropolija Crnogorska, nastala kao osma Mitropolija Svete Srpske pravoslavne Crkve, da je Crna Gora bila vladikat, pa je tek od knjaza danila, vlast razdvojena. Dakle, prosto, crkve i manastiri su pripadali Mitropoliji, prije nastanka Crne Gore kao svjetovne države. Vi tražite, uprošćeno, da majka dokaže da je mladja od svoje kćerke. Kako!? Uvidjali ova vlast cijeli besmisao u koji je dospjela u pokušaju falsifikovanja crnogorske istorije?
Fahro

16. 07. 2019 - 10:49

Bas bih volio da nam razjasnis ko ciju Crnogorsku istoriju falsifikuje?
Džoma Diploma

16. 07. 2019 - 11:19

Imena pope ljudi iz Katastra koji su se potpisali ispod unosa. Imena! To su spavači koji još rade i čekaju šifru za štetočinstvo po državu CG. A za tuđu državu... kako jutros pročitah:"... i Petra Svetoga i Nikolu kralja, panjkao si rđo kako bi okalja, domovinu svoju i sve njene borbe, samo da dospiješ do masnije čorbe..."! Imena pope za diku njinim pokoljenima... ili vječnu sramotu!
Stara Garda

16. 07. 2019 - 12:32

Što lažeš! Crkva i imovina je uvjek pripadala Državi Crnoj Gori ili ti ga Knjaževini do Karađorđevića koji sve to ukradoše. U novije vrijeme to je radio katasrar na čelu Narodnom strankom pojedinci iz mog Cetinja, ajkule i bivši presjednik CG Vujanović koji je sve to aminovao.
Evo ti odgovor!

16. 07. 2019 - 13:32

Ajde da ti vjerujem da ti ne lažeš (bez ono kad baš moraš, a moraš prečesto, a hahaaa). Dobro da se uzbiljim. Ti ustvari ne znaš čak ni neke opšte poznate istorijske činjenice, pa kad ih čuješ, a pride ti još i ne odgovaraju, odmah-lažeš. Čitaj malo i malo više vjeruj svojim očima i ušima od naših samozvanih eksperata i pisaca novoistorije, pa ćeš vidjeti kako će broj lažova, naglo da opadne.
Stara Garda

16. 07. 2019 - 15:07

Opet lažeš!!! Reci i dokaži dokumentima da se ja ne služim istinom. Sve sam laži Džomiću izlaze iz te tvoje kuhinje. Dokaži da niste krali CG imovinu. Dokumentuj, ali ne krivotvorenjem-lažno.
Odza Veilji

16. 07. 2019 - 09:13

Na ovogodišnjem upisu u Beogradu preko 90% upisanih iz Crne Gore je "ušlo" na budzet republike Srbije! Slučajno ili ne ????
Majka Rumija

16. 07. 2019 - 09:44

Sve precizno tacno, ukljucujuci i komentare osim jednog, licno mislim da prije treba prozvati Predsjednikove savjetnike: sjecate li se anketa o popularnosti i gle cuda, prvi je uvijek bio Poglavar SPC, i jos: Predsjednik cijeni da je Poglavar pomogao kod Referenduma, i gle opet cuda, izjasnjavanje za Majku 55,5 posto a za Poglavara 44,5 posto. A sto reci o bivsem Predsjedniku, koji ne bi imao nista protiv da se himna osakati, i nesto vezano za jezik, zazivje li Majcin jezik, kako da ne, a ne treba niti pomenuti da se neko potrudio da nam objasni kako nam se izgubi slovo dj (eto moram da ga tako napisem), a po meni, imalo je i to slovo istu namjenu: dje- gdje itd., i ko danas pita: dje si bio, ali uvijek gdje si bio (hmmm, podmetnuto jotovanje kao uostalom i za druge glasove) ...
ISTINA

16. 07. 2019 - 11:00

Čija je majka Rumija? Ovo još čuo nijesam, čak ni metaforično. Čuo sam za majka Crna Gora, Srbija, ali za Sinjajvina, Rumija, pa čak ni Lovćen, nikad do evo od tebe danas. To mi govori da si kao i ovaj g-din Cerović, postaviš sebi cilj i onda oko toga zidaš "činjenice". Takvi tekstovi i ideje su kuće bez temelja.
Freeman

16. 07. 2019 - 10:16

Rajko jadan ne bio šta to pričaš. Ako si se ti osjećao inferiorno u odnosu na srbijanske intelektualce ,vjerovato si imao razlog.Ja se nikada tako nijesam osjećao,naprotiv.Ali,negirati da su Crnogorci Srbi to je zaista nečuveno. Negirati da su Petrovići,Srbi to je još nečuvenije.Tvoje priče su za ove koji imaju isprane,ili uopšte nemaju mozga i one kojima mozak uopšte ne treba.
Skorupan

16. 07. 2019 - 10:51

Alal mu ga odgovori ( Freeman ) uvozni pope.
Fahro

16. 07. 2019 - 10:52

Hahahahahaha, Crnogorci Srbi? hahahah, ,a jesu coce, mora da su svi isti ka ti. Bas vam zavidim. Hvala bogu , evo ustajem sa stolice, pa ne pripadam genocidnom narodu i jos jednom hvala bogu pa nema ama nikave veze sa srbijom i srpskom crkvom. A TEBI nek je sa srecom, hahaha. Bas me nasmija.
FreeMontenegro

16. 07. 2019 - 12:53

Crnogorci koji sebe nazivaju srbima su domisilni ableci koji se tripuju da su srbi iz cistog kompleksa nize vrijednosti i ti isti nidje dalje begisa vozom nisu obrtali.... kapish?
Freeman

16. 07. 2019 - 11:55

Da preciziram,svi Crnogorci su bili etnički Srbi,izuzev nešto Arbanasa kako su se tada zvali.Situacija se u zadnjih 70 godina promijenila,ali se istorija nije promijenila ,niti se može mijenjati i falsifilkovati kako nekima danas paše.
FreeMontenegro

16. 07. 2019 - 15:10

Vidji slobodnjace, sad da se tu presamitis od silne muke NE MOZES ME UBIJEDITI da sam srbin etnicki ili bilo kakav!!! jednako sam srbin koliko i japanac, jel ti jasno? makse vise sa ovoga portala, sa svojim ispranim mozgom i nevidjeno glupim konstatacijama! Ja sam Crnogorac, etnicki, cistokrvni ka i svi moji preci, utuvi to sebi u glavu ABLEKU jedan!!!
Bijeli Pavle

16. 07. 2019 - 12:12

Je li zajednicka cele kula je li zajednicko vjekovno robovanje je li zajexnicko snasarenje je li zajednicka prva bracna noc je li zajednicki lapot je li u Srbiji ima neko rodoslov je li ima u srbiji pleme da li zna neko ko je i od koga je je li nam to zajednicko imaju li srbi tablju imaju li krvnu osvetu imaju li gusle drze li do date rijeci otimaju li se da plate pice imaju li ista zajednicko daj navedi .Ako navedes opravdano kritikuj Cerivica
Boban Bg

16. 07. 2019 - 12:20

Ko je tebi rekao da si intelektualac? I ne govori Cerović o svojoj inferiornosti, već onih koji su tebi slični.
=

16. 07. 2019 - 18:19

@Freemanu.Danas svako ima pristupnost internetu pa koga interesuje može viđet i svoju i svačiju i svačega istoriju/prošlost.Pa kolikogoć je ušlo u naviku da su državni narod Srbije 'Srbi'-lako je viđet stvarnost da su Srbi pokojni.Pa ovi što mu danas nose ime nastali su od turske raje/mileti koja je služila Tursku i sačinjavali tursku vojsku i zajedno s Turcima stukli srpski narod i državu.Pa poslije pokojnika svukli a sebe obukli-da mu nose ime i njegovim se viteštvom kite.A zna se da narod koji dopadne ropstva drugom narodu i dalje postoji dok diže ustanke za svoje oslobođenje.Ali poslije 3-5 pasova ćutanja i množenja s drugim narodom-svoj dotadašnji narod ubija/nestaje i pretapa se u neku drugu narodnost.Pa u ove danas 'Srbe' nije mogla ni škrnjica preteć od pokojnog srpstva/Srbina.
Jack

16. 07. 2019 - 12:09

E moj cerovicu(malim slovom jer se ovaj izgubioiz plemena)boli te sto je mocniji Vladika od tvog gospodara-sluge..
=

17. 07. 2019 - 04:51

Ceroviću sve ti zdravo i veselo bilo.A što žaba iz lužine krekće Lavu Gorskom nauditi neće.
lolo

16. 07. 2019 - 18:35

Zaokruzit proces za vracanjem imovine drzavi i obnavljanja CPC. To je dug koji moramo vatit svima koji poginuse za Crnu Goru. A ovi zivi mrci iz CANU ce se stidjet , sto god da im je srcu blize, obraz ili guzica, kako su se ponasali tj bili po strani u kompetnome procesu vracanja dotojanstva Crnoj Gori.
Mирослав Ђукић

16. 07. 2019 - 23:36

Је ли то ишао чика Рајко на машкаре?
Novi komentar