Nenad Ivanović, direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero

Skadarsko jezero posjetilo preko 50.000 turista, 38 odsto više nego lani

Tursitička sezona u Nacionalnom parku Skadarsko jezero ove godine počela je krajem marta po, kako je poznato, jako lošim vremenskim uslovima. Uprkos tome, ove godine zabilježen je izuzetan rast broja posjetilaca. Podaci govore da je do danas ovaj park posjetilo više od 50.000 turista sto je za 38% više nego u istom periodu minule godine i skoro dvostruko više nego 2017. godine - govori za Portal Analitika Nenad Ivanović, direktor tog zaštićenog područja.
Objavljeno: 16. 07. 2019 - 10:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Ovi podaci nam govore da se sve veći broj turista odlučuje da posjeti NP Skadarsko jezero i da uživa u njegovoj ljepoti. Razlog za ovoliki rast broja posjetilaca su naše aktivnosti na sve većem broju sajmova turizma, ulaganja u infrastrukturnim objektima, zastita biodiverziteta i ribljeg fonda, održavanje ambijentalne higijene, brojne manifestacije koje se održavaju od kojih su najposjećenije „Dani krapa“ i  „Dani vina i ukljeve“. Ove godine je povećan proj posjetilaca koji uživaju u sportskorekreativnom ribolovu i za njih smo obezbijedili klupe na ribolovnoj stazi Vranjina - Tanki rt'', kazao je Ivanović.

Ivanović govori da velika većina mještana iz Virpazara, Vranjine, Rijeke Crnojevića, Zete i Krajine ima velike benefite od posjetilaca nudeći im svoje usluge.

skadarsko-jezero''Ove godine u NP Skadarsko jezero ima skoro 100 brodova čiji vlasnici obavljaju privrednu djelatnost „prevoz turista na Skadarskom jezeru„ takođe ima veliki broj ugostiteljskih objekata  kao i štandova za prodaju suvenira. Pretežno tim djelatnostima se bave mještani koji svakako imaju benefite od posjetilaca. Takođe ove godine imamo povećan broj izdatih dozvola za ribolov kako dozvola za sportskorekreativni ribolov tako i dozvola za privredni ribolov.'', govori Ivanović.

Kako dodaje, u ovom parku posjetioci najvise koriste usluge krstarenja jezerom , pješačenje stazama, kajakarenje kao i degustacija hrane u ugostiteljskim objektima., dok sve veći broj posjetilaca posjećuje Centar za posjetioce u Vranjini gdje su na lijep način predstavljeni svih pet NPCG.

Nelegalni ribolov veliki problem: Ivanović dodaje da je najveći problem u ovom Nacionalnom parku nelegalni lov ribe.

‘'U cilju efikasnije kontrole prostora i suzbijanja svih vidova nelegalnih aktivnosti, od velikog je značaja koordinisana saradnja Nacionalnog parka sa nadležnim inspekcijskim organima, pripadnicima Granično-pomorske policije i MUP-a, a posebno kontinuirana saradnja sa mještanima koji žive unutar ili gravitiraju prostorima Nacionalnog parka. U NP Skadarsko jezero se svakodnevno borimo protiv nelegalnog izlova ribe na način što pripadnici Službe zaštite sa službenim plovilima patroliraju u akvatorijumu parka'', kazao je Ivanović.

Kako dodaje, da bi ojačali zaštitu ribljeg fonda vrlo često uključujemo članove SRK i NVO sektora.

''Kada je riječ o zaštiti moram istaći da imamo dobru saradnju sa službenicima Uprave policije i sa inspektorom za poljoprivredu i ribarstvo. Prilikom zaticanja lica u vršenju nelegalnog izlova ribe od istih se privremeno oduzimaju sredstva i alati a lica se procesuiraju nadležnim državnim organima. Ove godine zbog nelegalnog izlova ribe procesuirano je 38 lica državim organima, a privremeno su oduzeta sledeća sredstva i alati

-Ribarske mreže 527 kom.

-Plovila 22

-VBM 18

-Ribolovni stapovi 6

zapljena-Električnih sondi 6

-Električnih pretvarača 8

-Podvodna puska 1

-Ronilačko odijelo 1

-Boca za ronjenje 1

-Plinska boca  6

-Akumulatora 12

-Osti 10

-Plinskih lampi 6

-Lampa na akumulator 5

I ostala slicna oprena i alati kao i veća količina ulovljene ribe koja se donira u dobrotvorne svrhe'', ističe Ivanović.

Nadzornici često imaju konflikte: Direktor NP Skadarsko jezero navodi da je broj procesuiranih lica i broj privremeno oduzetih predmeta je veći nego prošle godine u istom periodu, te da često nadzornici prilikom svog rada ulaze u konflikte.

''U NP Skadarsko jezero ima 16 nadzornika koji obavljaju poslove fizičke zaštite. Nadzornici u NP Skadarsko jezero prilikom svojih aktivnosti često imaju konfliktne situacije sa licima koje zatiču u nelegalnim aktivnostima i upravo u tim situacijama jako nam je značajna saradnja sa službenicima UP. Što se tiče nelegalne gradnje na teritoriji NP, naši nadzornici obilaze park i prilikom zaticanja promjene u prostoru sačinjavaju Zapisnik o izvršenoj kontroli fotografišu promjenu. Zapisnike i fotografije dostavljamo nadležnim inspekcijama'', govori Ivanović.

Iako je poznato da nadzornici ambijentalne higijene i lovočuvarske službe imaju mala primanja, Ivanović ističe da je JPNPCG preduzo aktivnosti na usvajanje novog Kolektivnog ugovora u kojem su predviđene neke pogodnosti za zaposlene i povećanje koeficijenata a samim tim i plate zaposlenih.

Komentari: 3

Objektivni

16. 07. 2019 - 12:33

Udjes na Virpazar i uzas . Na ulazu neki kriminalni likovi spopadaju turiste i bukvalno ih varaju im otimaju im novac. Nema ljudskog parkinga. Voznje jezerom haoticno organizovane. Umjesto lijepih karata koje turisti mogu ponijeti sa sobom kao uspomenu daju im neke papirčine i blokove. Sramota me bilo gdje sam poveo prijatelje hvalivši Virpazar. Malo ce vam se koji turista vratiti. Citate li vi , mozgovi, sta oni komentarisu na netu o Virpazaru ?? A ovaj se hvali postignutim rezuletatima. Uzas . Vi nemate veze sa mozgom. Upropašćujete sve cega se dotaknete . Nekompetentni likovi. Uredite Virpazar. Ne treba vam novac. Treba vam samo malo pameti i postenja . Uvedite red.
Sprdnja

16. 07. 2019 - 13:09

auuu. a ja mislio samo 20% više nego u istom periodu prošle godine
Dikica

16. 07. 2019 - 23:19

A nije no vise i to komaT...to je po kartama koje ste naplatili ,a prijavili...A ne prijavljujete jedno 30%...Odnosno prijavljujete,ali u vas kucni budzet....Ima jedno tri-cetiri coeka u Np koji primaju platu,a niti dolaze,niti rade ,niti ih ko poznaje....
Novi komentar