Promocija onlajn kursa crnogorskog jezika

 Promocija onlajn /online/ kursa crnogorskog jezika biće održana sjutra, najavili su iz Vlade i saopštili da je projekat nastao kao potreba crnogorskog iseljeništva koje je zahtijevalo pouzdan izvor informacija u procesu učenja.
Objavljeno: 16. 07. 2019 - 14:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je zajednički projekat Uprave za dijasporu i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. 

Kako je pojašnjeno iz Vlade, on-line kurs crnogorskog jezika postavlja gradivo na još četiri jezika: engleskom, španskom, turskom i albanskom, pri čemu je u odabiru stranih jezika uzeta u obzir brojnost crnogorskih iseljenika u navedenim jezičkim područjima.

Precizira se da je osmišljen kao osnovni kurs upoznavanja standardnog crnogorskog jezika prvenstveno za potomke crnogorskih iseljenika, ali i za sve osobe kojima crnogorski jezik nije maternji jezik, https://crnogorskijezik.me/ korisnicima nudi mogućnost postupnog učenja opštih komunikacionih obrazaca i uvid u strukturu crnogorskog jezika.

»Kurs je sastavljen od deset lekcija multimedijalnog i interaktivnog tipa koje su segmentirane na osnovne gramatičke i opšte komunikacijske kategorije. Sve lekcije sadrže audio primjere izgovora riječi te njihovo značenje na engleskom, španskom, turskom i albanskom jeziku«, piše u saopštenju.

Kako su naveli, na kraju lekcija nalaze se kratke revizije obrađivanog gradiva, dok je na kraju kursa osmišljena revizija cjelokupne obrađene građe koja korisnicima nudi mogućnost provjere usvojenih znanja.

»Građa koja je sadržana u kursu obuhvata skoro ukupne A1, A2 i B1 nivoe Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike, što ostavlja prostor da se u perspektivi kurs proširi ostalim modulima, kao što su napredni crnogorski jezik, poslovni crnogorski jezik i slično«, kaže se u saopštenju.

Komentari: 6

murko

16. 07. 2019 - 15:00

Na engleskom, španskom, turskom i albanskom. A đe je na srpskom, treba i oni da uče?
Pomorac

16. 07. 2019 - 15:04

SVAKA CAST! ZA POHVALU! Bilo bi dobro a I pozeljno da I ovi nasi "ISELJENICI" Koji fizicki nijesu mrdali is Crne Gore a mozgom su u Srbiju, posjete ovaj kurs !
Srpski zborim

16. 07. 2019 - 16:11

Ne postoji crnogorski jezik kao sto ne postoji americki,kanadski,australijski jezik...
Linguina

16. 07. 2019 - 18:21

Sto se buniš? Zbori kojim ,oćes, brani li ti ko? Vjerujem da ni srpskim ne umijes, crnogorskim će ti makar đeca morat, pa unuci, učiće bogatu crnogorsku istoriju, na svome jeziku u svojoj zemlji, ako neces da se seliš u Ćićevac ili Leskovac bree. Tek ceš da vi,š kako će da postoji. Srpski zborče nepatvorče, malo ti ga malo morgen na željama.
Boki

16. 07. 2019 - 20:14

Ne postojis ni ti a mlatis ka Maksim po diviziji
Rade

17. 07. 2019 - 09:59

Postoji i priznat je na veliku zalost ovih iz Beograda i crnogorskog otpada. Kad ste vi Njegosa preveli a odrekli se Srbice pa bi nekome da moralisete i drzite predavanja a vodeci ste po funkcionalnoj nepismenosti! To je vasa realnost a ne postoji li Crnogorski ili ne?!
Novi komentar