Komisija će utvrditi da li je rad Lakićević Đuranović plagijat

Komisija za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata odlučiće da li je naučni članak profesorke Bojane Lakićević Đuranović plagijat ili ne.
Objavljeno: 17. 07. 2019 - 13:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je odlučeno na današnjoj sjednici Univerziteta Crne Gore (UCG), a komisiju će činiti profesori Pravnog fakulteta: Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta, Marko Dokić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu i Dražen Cerović, prethodni predsjednik Suda časti UCG.

Kako su naveli, komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana.

“Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja. Na osnovu prikupljenih dokaza u prethodnom postupku, koji će ova komisija sprovesti, Senat UCG će donijeti odluku”, dodaju iz UCG.

Oni su podsjetili da je za sve nadležan Etički komitet, kojeg imenuje Vlada Crne Gore, ali da Ministarstvo prosvjete nije pokrenulo proceduru imenovanja komiteta.

“U Zakonu nije predviđeno koji organ je nadležan za utvrđivanje plagijata za radove objavljene van Crne Gore do izbora Etičkog komiteta, to je Univerzitet inicirao da Ministarstvo prosvjete pokrene proceduru imenovanja ovog organa, imajući u vidu odredbu člana 26 Zakona na osnovu koje je Etički komitet, u skladu sa ovim zakonom, trebalo da se imenuje u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona”, kažu iz UCG.

Prema njihovim riječima, da je Ministarstvo prosvjete postupilo po Zakonu, ne bi ni došlo do nepotrebnih insinuacija i špekulacija koje mogu samo da nanesu štetu čitavoj akademskoj zajednici.

“Univerzitet Crne Gore nije reagovao po osnovu pritisaka „žute štampe“ već se, kao i do sada, u svim postupcima za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta isključivo rukovodio zakonskim i statutarnim aktima i procedurama. Medijske provokacije u smislu proizvoljnih interpretacija, selektivnih prozivki i  nekompetentnih instrukcija, ostaju u domenu malicioznih interesa i pokušaja samopromocije pojedinaca, koji na žalost, po ko zna koji put opravdavaju svoj kvalitet na nivou “žute štampe”,  a ne stručnog i objektivnog informisanja javnosti. Lične uvrede, neosnovane optužbe i prijetnje, u cilju manipulisanja javnosti i narušavanja profesionalnog integriteta, dobiće i sudski epilog.”, poručuju iz UCG.

Senat UCG je takođe na današnjoj sjednici usvojio prvu sveobuhvatnu Strategiju razvoja UCG, kojom se definišu prioritetni pravci razvoja Univerziteta za period do 2024. godine.

Komentari: 0

Novi komentar