Renomirani njemački medij

DojčeVele: U zemlji planina - putovanje u Crnu Goru

Renomirani njemački medij DojčeVele ( DeutscheWelle), nakon studijske posjete Crnoj Gori u organizaciji Nacionalne turističke organizacije, objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori opisujući je kao zemlju crnih planina koje se strmo spuštaju do jadranske obale na jugu i podižu do visokih vrhova na sjeveru.
Objavljeno: 17. 07. 2019 - 13:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Crna Gora ima izuzetno raznolike predjele. To je nešto što druge zemlje u regionu nemaju. Mala zemlja na Balkanu ima mnogo toga da ponudi: obalu na jugu, visoke planine na sjeveru, najveće jezero na Balkanu, prašume, duboke klisure i pet nacionalnih parkova. Kroz Crnu Goru prolazi 6.000 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, koje pokrivaju površinu od samo 14.000 km² - manje od njemačke države Šlezvig Holštajn.“ piše DojčeVele. 

Dalje u tekstu autorka Kristina Dajke navodi utiske nakon posjete planinskom selu Mala Crna Gora. 

“Vozimo dalje. U daljini su uskoro vidljive male kolibe. Poput šarenih oblutaka razbacani su preko ravnice. Ovo je Mala Crna Gora, planinsko selo u kojem farmeri žive sa svojom stokom: krave, ovce i koze iz čijeg mlijeka prave sir i puter.” 

Novinarka je imala  priliku da posjeti i Nacionalni park Durmitor.

„Dugi nizovi panoramskih puteva prolaze kroz Nacionalni park Durmitor, koji je osnovan 1952. godine. Ovdje ima više od 1.600 biljnih vrsta, uključujući i mnoge autohtone vrste koje se ovdje mogu naći. Ovdje živi oko 50 vrsta sisara, uključujući vukove, smeđe medvjede, risove, divokoze, zlatne orlove i tetrijeb. Ulaz u park košta tri eura (3.38 USD). Od 1980. godine je na UNESCO-voj listi svetske baštine.Iza sledećeg zavoja čeka još jedan pogled koji oduzima dah: U dolini Sušičko jezero treperi zeleno. Tiho i usamljeno, nalazi se između kamenih zidova. Samo dvoje turista hodaju obalnom stazom. Kad stignemo u dolinu, i oni nestaju.” piše Dajke.

Tekst možete pogledati OVDJE.
 

Komentari: 0

Novi komentar