UCG: Usvojena Strategija razvoja

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojio je danas prvu sveobuhvatnu Strategiju razvoja te institucije, kojom će biti definisani prioritetni pravci razvoja Univerziteta do 2024. godine.
Objavljeno: 17. 07. 2019 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su kazali iz UCG, Strategija je rezultat aktivnog učešća i stručnog doprinosa dekana fakulteta, direktora instituta, profesora, saradnika, studenata, alumnista, predstavnika naučne dijaspore, predstavnika privrednog i javnog sektora, uz intenzivne konsultacije sa renomiranim međunarodnim ekspertima. 

Navodi se da su strateški pravci razvoja definisani u skladu sa dominantnom orijentacijom na pet prioritetnih oblasti nastavni proces, nauka i istraživanje, međunarodna saradnja, Univerzitet i okruženje, organizacija i resursi.

„Prateći svjetske trendove u visokom obrazovanju i tržišnu dinamiku, Univerzitet će kontinuirano osavremenjavati nastavne planove i programe kroz kreativnu i kvalitetnu interakciju studenata, saradnika i profesora“, kazali su iz UCG-a.

Oni su dodali da će Univerzitet ostati posvećen unaprjeđenju znanja i vještina univerzitetskog kadra u cilju jačanja edukativno-pedagoških kapaciteta, naučno-stručnog potencijala i projektne konkurentnosti međunarodne saradnje.

„Sa posebnom pažnjom ćemo razvijati znanja i vještine naših studenata, u cilju njihovog bržeg zapošljavanja i realizacije perspektivnih karijera“, istakli su iz UCG-a.

U saopštenju se navodi da je podjednako važan razvoj svih organizacionih jedinica i njihovo povezivanje, unaprijeđenje operativne efikasnosti, finansijska održivost, kao i udruživanje prostornih i kadrovskih kapaciteta.

„Važna je i efikasna iskorištenost naučne i stručne opreme, racionalizacija poslovanja, povećanje konkurentnosti, stimulisanje projektnih aplikacija i razvoj interdisciplinarnih područja“, rekli su iz UCG-a.

Oni su kazali da će u ostvarivanju strateške uloge u društvu osnažiti partnerski odnos sa privrednim subjektima i relevantnim javnim institucijama.

„Univerzitet će biti posvećen misiji i odgovornosti da stvara i širi znanje kroz obrazovanje, nauku i stvaralaštvo, da unapređuje međunarodnu saradnju, stvara uspješne i društveno odgovorne akademske građane i promoviše demokratski i održivi razvoj crnogorskog društva“ zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar