Održana pres konferencija povodom predstavljanja trećeg kola edicije “Nova luča”

Edicija “Nova Luča” u cjelini posvećena crnogorskim autorima

Danas je u Ministarstvu kulture održana pres konferencija na kojoj je predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 18:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o kapitalnom, najobimnijem i vjerovatno najznačajnijem projektu koji se realizuje u oblasti izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori.

Ovaj izdavački poduhvat započeo je 2015. godine, na inicijativu izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a pored nje suizdavači su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

„Nova luča“ je svojevrsni nastavak nekadašnjeg „Pobjedinog“ i državnog izdavačkog projekta "Luča” koji je, tokom 72 izdanja u proteklom periodu, ostavila bogato književno nasljeđe, od najstarijih vremena do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Edicija “Nova Luča” je u cjelini posvećena crnogorskim autorima i crnogorskoj književnosti. Donosi nam presjek recentne crnogorske književnosti i jednu kvalitetnu selekciju autora i knjiga, koji su obilježili crnogorsku književnu scenu od 90-tih godina prošlog vijeka do danas. 

Treće kolo “Nove luče” obuhvata 10 naslova čiji su autori rođenjem ili porijeklom vezani za ovaj prostor, iako su svoju punu stvaralačku afirmaciju ostvarili i stekli van granica Crne Gore. Zastupljeni  autori su: Dragan Nikolić, Velimir Milošević, Veljko Radović, Ibrahim Hadžić, Biljana  Jovanović, Vojo Šindolić, Refik Ličina, Basri Čaprići, Žarko Laušević i Vojislav Pejović. 

Ovaj projekat sa stanovišta Ministarstva kulture ima kapitalan značaj za kulturu, jer u potpunosti korespondira sa definisanim javnim interesom u kulturi i utvrđenim razvojnim prioritetima.

Trideset knjiga objavljenih u okviru tri kola “Nove luče”, jesu svakako pokazatelj jedne kvalitetne i ozbiljne književne produkcije u Crnoj Gori, koja je nastala u proteklih 30 godina, a ujedno i nastavak bogate tradicije koju baštinimo u ovoj oblasti kulture. Ovaj izdavački projekat je od izuzetnog značaja i za buduće generacije koje će se baviti izučavanjem crnogorske književnosti. 

Na pres konferenciji govorili su Dragica Milić, generalna direktorka u Ministarstvu kulture, kao i predstavnici izdavača Milorad Popović, Radule Novović, Bogić Rakočević i Aleksandar Radoman.

Komentari: 6

Dell

17. 07. 2019 - 18:30

To su promašaji a ne poduhvati. Ovi nesretni pisci koje objavljujete odavno ne govore našim jezikom i odavno nijesu naši.
prof.

17. 07. 2019 - 19:18

Je li to onaj glumac dvostruki ubica te je pobjegao za Srbiju. Znate li šta činite ?????????
joko

17. 07. 2019 - 22:20

Ne puštate o Lauševiću. Pazite mu obraz , ubio je dvojicu mladih ljudi. Pobjegao da bude u zatvoru, i đe bi drugo no u Srbiju. I on u "Luči". Sramno.
dr

17. 07. 2019 - 22:21

Hoćete li Lauševića u Canu ??? Poslije Luče može.
Maki

17. 07. 2019 - 23:12

A dje su habovi? Da li ovo spada u taj prizemni sprat kulture? Sta je sa pravom kulturom u zemlji?
Тотo

18. 07. 2019 - 08:43

Да сам сачувао своје писмене задатке из основне, па још да сам ваш, квалификовао бих се за ову едицију.
Novi komentar