Član Glavnog odbora DPS-a ocijenio

Gegaj: Đukanović bi trebalo da nastavi da vodi DPS i nakon Kongresa

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Gegaj, kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi aktuelni predsjednik DPS-a Milo Đukanović trebalo da nastavi da vodi partiju i nakon Kongresa, bez obzira na to imao ili ne protivkandidata.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Doprinos, kvalitet i iskustvo Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog lidera u Crnoj Gori, ali i šire, preporučuju ga da on nastavi da vodi DPS. Mišljenja sam da bi, kao i ja, ogromna većina članova glasali za njega, bez obzira da li će on biti jedini kandidat ili će imati konkurenciju - kazao je Gegaj za Pobjedu.

POBJEDA: U Demokratskoj partiji socijalista su trenutno unutarstranački izbori i u većini opština su završene izborne konferencije. Da li DPS sa tim kadrovskim restrukturiranjem potpuno spremno dočekuje naredne parlamentarne izbore?

GEGAJ: DPS je, osim ostalog, veoma stabilan politički subjekt. Ovo se ogleda preko njenog unutrašnjeg života. Tu se, zajedno sa načinom organizovanja, vodi računa o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou, te i kako izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom kako u njihovim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru njihovih mogućnosti. Zbog toga je na ovim izborima prednost dobio značajan broj mladih i školovanih članova partije.

Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni sa ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore.

Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, pa zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Druge opozicione partije ne gledamo više kao protivnike nego kao konkurente, pa zbog toga pratimo njihovo djelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju sa njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte.

POBJEDA: Nakon izbornih konferencija na redu je i Kongres. Da li će, kako sada stvari stoje, Milo Đukanović biti jedini kandidat za predsjednika?

GEGAJ: U ovom trenutku to ne mogu da znam. To što mogu dakažem je da doprinos, kvalitet i iskustvo Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog lidera u Crnoj Gori, ali i šire, preporučuju ga da on nastavi da vodi DPS. Mišljenja sam da, kao i ja, ogromna većina članova bi glasala za njega, bez obzira da li će on biti jedini kandidat ili će imati konkurenciju.

POBJEDA: DPS je poslije dugo godina izgubio lokalnu vlast u Tuzima. Kako se snalazite u ulozi opozicije?

GEGAJ: To nijesmo doživjeli kao poraz. Mi smo svjesni da birači određuju ko će biti na vlasti i birači su najviše glasova dali DPS-u, pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi sa najviše mandata i glasova. Ipak, malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u našoj opštini sa većinom albanskim stanovništvom.

Dakle, poslijeizbornu situaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare biti u opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi pozicije i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći naše iskustvo, činimo sve kako da bi podržali sve aktivnosti opštine, tako i da budemo jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 2

Nick

18. 07. 2019 - 08:01

Kakvog kongresa.. i nakon smrti prijatelju.. i nakon smrti
Janica Matova Beograd

18. 07. 2019 - 08:06

Za sada je to neophodno ,a da ko će?Vidite da se niko živ ne čuje na sve metode specijalnog rata iz Srbije koji se vodi protiv Crne Gore.Ajde ne čudi me DPS to su i onako "diletanti opšte prakse",ali đe su crnogorski intelektualci ,akademici ,univerzitetski profesori ni da "pisnu ni da zubom škrinu"!
Novi komentar