Novi protokol o specijalističkim pregledima

Ukinuto zakazivanje kontrolnih pregleda kod specijaliste koji vas liječi

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji „ga prati“, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ukinuto zakazivanje kontrolnih pregleda kod specijaliste koji vas lijeci
Dom zdravlja Podgorica

Kako se novinarka Pobjede uvjerila, izabrani ljekari u elektronskoj bazi više nemaju uvid kada koji specijalista ordinira. Na ekranu se pojavljuje samo specijalnost i slobodni termini, ali ne i ime specijaliste i vrijeme kada je u ambulanti?!

PACIJENTI

Izabrani ljekar u jednom od podgoričkih domova zdravlja rekao je Pobjedi da je takva praksa uvedena od juče, ali dalje nije želio da komentariše.

Više pacijenata koje je novinarka Pobjede zatekla u tom domu zdravlja bili su ogorčeni novim protokolom.

- Zar nije logično da ljekar koji „prati“ pacijenta od početka njegove bolesti i nastavi da ga liječi. On zna sve potrebne informacije i detalje koji su važni, znači ima kompletan uvid u istoriju bolesti i najkompetentniji je i za terapiju i za liječenje. On, jednostavno rečeno, poznaje pacijenta. Novi metod podrazumijeva da kako „naletite“ na kojeg specijalistu sve ponovo treba da mu objašnjavate, jer nije dovoljan samo uvid u izvještaj drugog ljekara. Ovo je neprihvatljivo – ogorčen je jedan od pacijenata.

Istovjetno mišljenje imaju i ostali s kojima je Pobjeda razgovarala.

- Što da rade, na primjer, psihijatrijski pacijenti. Ipak, oni imaju, uslovno rečeno, povjerljiv odnos sa svojim ljekarom. Ili onkološki. Oni su „teški bolesnici“ i važan im je kontakt s ljekarom kojeg znaju – dodaje drugi pacijent.

Iz Ministarstva zdravlja juče se nijesu oglašavali povodom novog protokola, ali su kasno popodne saopštili da će danas, na konferenciji za novinare, predstaviti novu platformu za zakazivanje specijalističkih pregleda na tercijarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Kako su naveli, cilj platforme je da omogući veću dostupnost termina u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore kako bi dodatno unaprijedili kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građana.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 4

Orlov krš

18. 07. 2019 - 07:21

Pod hitno smijeniti Erakovića i Hrapovića i za direktora Kliničkog dovesti nekog seljaka dobrog domaćina!
#

18. 07. 2019 - 08:02

Ni frizera ne mijenjaš bez zveka, a ne ljekara...
Tuzanin

18. 07. 2019 - 08:05

A što ćemo akonas dopa'ne kod nekoga koji je kupio diplomu ili završio u .Pazaru,Travniku,krasnom Kragujevcu ili...? Bože,prihvati me- prije nego se razbolim i budem izložen eksperimentima naših vrlih ministarsgava...!
ana

18. 07. 2019 - 14:20

posto se ovi ministri nemogu nikako dogovoriti kako koji dodje u fotelju odmah svoj predlog navodnog poboljsanja. imam predlog koji ce u potpunosti uspjeti i regulisati ovu zavrzlamu. posaljite clana svoje familije ,ministre, sigurno imate nekog koji ima zdravstvenih problema,neka legalno i na tenane obidje sve doktore i povadi sve potrebne analize bez pozivanja na vas ili bilo koga ko bi ubrzao njegove posjete ljekarima. neka detaljno vodi evidenciju sti kad i kako .oko Nove godine neka vam podnese izvjestaj jer ne moze nista prije konkretno imati da vam saopsti o svom zdravstvenom stanju .Vi to izanalizirajte a mi cemo sacekati do tada kao i do sad sto visimo po hodnicima pa dako nesto konkretno preduzmete jer nam je ovih vasih jalovih reformi preko glave
Novi komentar