Ministar Darmanović u Vašingtonu

Odnosi Crne Gore i SAD-a zasnivaju se na prijateljskim osnovama i strateškom partnerstvu

U okviru posjete Vašingtonu, gdje učestvuje na Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda, koja se održava na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović imao je niz sastanaka sa zvaničnicima SAD-a.
Objavljeno: 18. 07. 2019 - 10:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razgovoru sa kongresmenkom Šeli Pingri, kopredsjedavajućom Crnogorskog kokusa, šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom između dvije države, te zahvalio na snažnoj podršci i kontinuiranoj pomoći SAD-a i američkog Kongresa našem članstvu u NATO, što predstavlja potvrdu trajnog prijateljstva i savezništva. Sagovornici su ocijenili veoma uspješnom saradnju koja je obilježila partnerstvo Crne Gore i Savezne države Mejn.

Ministar Darmanović sastao se i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost i Potkomiteta za Evropu u Senatu SAD. „Odnosi Crne Gore i SAD-a se zasnivaju na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom planu, tako i kroz strateško partnerstvo u okviru NATO-a“, istakao je ministar Darmanović, te ponovio posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona. Takođe, ukazao je na ostvarene rezultate Crne Gore u procesu integracije u EU i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pruža u tom smislu. Senator Džonson je istakao da je Crna Gora prepoznala značaj projektovanja vrijednosti Alijanse, te ponovio važnost prisustva Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu.

Šef crnogorske diplomatije je razgovarao i sa Heder Konli, višom direktorkom za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).Ministar Darmanović je istakao značaj koji Crna Gora pridaje regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima i, na toj liniji, upoznao sa aktuelnim prilikama na Zapadnom Balkanu.U kontekstu punog savezništva u okviru NATO-a, tokom razgovora su razmijenjena mišljenja o bezbjednosnim i drugim izazovima u regionu i svijetu.

Takođe, ministar Darmanović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata. Šefovi diplomatija dviju država pozdravili su potpisivanje Sporazuma, te razmijenili mišljenja o aktuelnom momentu unutar Unije, i, u tom smislu, ponovili značaj nastavka politke proširenja.

Uoči početka Ministarske konferencije za unapređenje vjerskih sloboda, ministar Darmanović i crnogorska delegacija prisustvovali su svečanom prijemu koji je upriličen tim povodom.

Komentari: 0

Novi komentar